Αρχισε και επισήμως η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες – Βρετανία και Γαλλία θα συνδράμουν με πλοία

Αρχισε και επισήμως η δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τους πρόσφυγες – Βρετανία και Γαλλία θα συνδράμουν με πλοία
Οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο κατά των διακινητών προσφύγων άρχισαν και επισήμως τα ξημερώματα της Δευτέρας. Ο γγ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι τα σκάφη του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν εντός ελληνικών και τουρικών χωρικών υδάτων και πως ο στόλος που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο θα ενισχυθεί. Οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν με συμφωνία για συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Frontex, κάτι που χαιρέτισε η Κομισιόν.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Associated Press ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι δραστηριότητες  στα χωρικά ύδατα θα διεξάγονται σε συνεννόηση και συντονισμό με του Συμμάχους.

«Οι διοικητές έχουν καθορισμένη περιοχή δραστηριότητας και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία. Σκοπός της αποστολής του ΝΑΤΟ δεν είναι να σταματήσει ή να απωθήσει τα σκάφη των διακινητών αλλά να βοηθήσει την Ελλάδα, την Τουρκία και την ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης  ανθρώπων που τροφοδοτεί αυτή την κρίση» τόνισε.
Ο ίδιος επισήμανε ότι σύντομα στο Αιγαίο θα βρίσκεται ένα γαλλικό σκάφος, ενώ και άλλα πλοία θα προστεθούν στα τρία (γερμανικό Bonn, ελληνικό Σαλαμίς, τουρκικό Μπαρμπαρός) που ήδη βρίσκονται στο Αιγαίο.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, την διπλωματική άδεια προκειμένου να κινηθεί στα χωρικά ύδατα και της Τουρκίας έλαβε το γερμανικό πλοίο Bonn το οποίο είναι επικεφαλής της Νατοϊκή μοίρας που βρίσκεται στο Aιγαίο.

Παράλληλα, o Στολτενμπεργκ επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ έχει σχεδιασμό για τη συνεργασία με την Frontex.

Ικανοποίηση της Κομισιόν για την συμφωνία μεταξύ ΝΑΤΟ-Frontex

Τη συμφωνία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Frontex επί των λεπτομερειών της συνεργασίας τους στο Αιγαίο χαιρέτισαν με κοινή ανακοίνωσή τους η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αυτές οι λειτουργικές λεπτομέρειες που συμφωνήθηκαν σήμερα «θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα, θα εξασφαλίσουν τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα ως προς την επιχείρηση ταχείας επέμβασης της Frontex “Ποσειδών” στην περιοχή και τις προσπάθειες των υποστηρικτικών δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ».

Συνεχίζοντας η ανακοίνωση αναφέρει πως «η απόφαση του ΝΑΤΟ να συνδράμει στην αναγνώριση, τον έλεγχο και την επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο Πέλαγος είναι μια σημαντική συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση των διακινητών και της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο στο πλαίσιο της κρίσης των προσφύγων».

Η ανακοίνωση σημειώνει επίσης πως η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα ακόμη παράδειγμα της σημασίας της πρακτικής συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις κρίσεων.

«Η ΕΕ ευελπιστεί ότι οι κοινές προσπάθειες της με το ΝΑΤΟ θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που θέτει η τρέχουσα μεταναστευτική κρίση, και θα μειώσουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν πολλά άτομα που επηρεάζονται από αυτήν», καταλήγει η ανακοίνωση.


Βρετανία και Γαλλία θα συνδράμουν με πλοία στο Αιγαίο κατά των διακινητών

Την αποστολή τριών βρετανικών πολεμικών πλοίων για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.
«Οφείλουμε να σταματήσουμε το εμπόριο (ανθρώπων) που διεξάγουν οι εγκληματίες διακινητές και να αποτρέψουμε τους ανθρώπους αυτούς να στοιβάζονται σε αυτοσχέδια σκάφη για να ξεκινήσουν ένα επικίνδυνο και μάταιο ταξίδι» σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο βρετανός πρωθυπουργός.
Η αποστολή αυτή «δίνει την ευκαιρία να σταματήσουμε τους διακινητές και να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στους μετανάστες που σχεδιάζουν να έρθουν στην Ευρώπη ότι θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στην πατρίδα τους» πρόσθεσε.
Ως εκ τούτου τις ερχόμενες ημέρες θα σταλούν το RFA Mounts Bay, ένα μεταγωγικό πλοίο, δύο αναγνωριστικά πλοία και ένα ελικόπτερο Wildcat, ενώ ήδη στην περιοχή επιχειρεί το βρετανικό αναγνωριστικό πλοίο VOS Grace.
Το Σάββατο και η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ένα πολεμικό της πλοίο θα αποπλεύσει αυτήν την εβδομάδα από την Τουλόν για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

«Ο υπουργός Άμυνας έδωσε διαταγή σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού να αποπλεύσει από την Τουλόν την επόμενη εβδομάδα για να μεταβει στο Αιγαίο, όπου επιχειρεί η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ» ανακοίνωσε το υπουργείο.
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube