REAL TIME |

«Μισή» συμφωνία και… νέο ραντεβού στις 17 Μαρτίου για το προσφυγικό

Χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις – Απύθμενο θράσος από την Τουρκία

«Μισή» συμφωνία και... νέο ραντεβού στις 17 Μαρτίου για το προσφυγικό

«Λειψή» συμφωνία στη μαραθώνια Σύνοδο στις Βρυξέλλες και νέο ραντεβού για τις 17 Μαρτίου – Σκληρό τούρκικο παζάρι… Θέλουν επιπλέον λάφυρα μεταξύ αυτών και «ξεπάγωμα» πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων – Σταθερή και κατηγορηματική η στάση της Λευκωσίας – «Ανάσα» η ενόχληση και των εταίρων

Πέραν των 15 ωρών κράτησε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες χωρίς όμως να βγει λευκός καπνός για το προσφυγικό, δίνοντας εκ νέου ραντεβού για οριστικές αποφάσεις στις 17 και 18 Μαρτίου.
Το απύθμενο θράσος της Τουρκίας να ασκήσει πιέσεις για επιπλέον λάφυρα αλλά και η αρνητική στάση από τις χώρες του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Πολωνία) στο σχέδιο της ΕΕ για επανεισδοχή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία και την επανεγκατάστασή τους σε κράτη-μέλη της ΕΕ ήταν τα κύρια συστατικά που έφεραν τη Σύνοδο κοντά στο ναυάγιο.
Κατέληξαν έστω σε… «μισή» συμφωνία
Σε ένα πλαίσιο έξι κοινών αρχών συμφώνησαν οι 28 με την Τουρκία, τις οποίες πρέπει τώρα να μεταφέρουν σε ένα νομικά δεσμευτικό κείμενο τις επόμενες 10 μέρες και μέχρι την τακτική Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Αποφάσισαν ότι θα εργαστούν με βάση τις ακόλουθες αρχές:
  • την επιστροφή όλων των παράνομων μεταναστών που περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά,
  • την επιτάχυνση της υλοποίησης του οδικού χάρτη για την απελευθέρωση της βίζας,
  • την επιτάχυνση της εκταμίευσης των 3 δις ευρώ και την απόδοση άλλων 3 δις πλέον των πρώτων,
  • την επιπλέον χρηματοδότηση για την εγκατάσταση των Σύρων προσφύγων,
  • την προετοιμασία για το άνοιγμα των νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και
  • τη δυνατότητα καθορισμού περιοχές της Συρίας που θα είναι πιο ασφαλή και, τέλος, την επανεγκατάσταση των προσφύγων από τη Συρία σε βάση ένας προς ένας.
Επιπλέον σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ οι 28 αποφάσισαν το κλείσιμο της διαδρομής των δυτικών Βαλκανίων, και δήλωσε ότι «η ακανόνιστη ροή των μεταναστών κατά μήκος της Δυτικής διαδρομής των Βαλκανίων έχει πλέον λήξει» σημειώνοντας ότι «για να διευκολυνθεί αυτή η αλλαγή συμφωνήσαμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα με μια μαζική ανθρωπιστική βοήθεια και υποστήριξη έκτακτης ανάγκης για την πολύ δύσκολη ανθρωπιστική κατάσταση που δημιουργείται».
Σε καταληκτική συνέντευξη Τύπου, παρουσία του Αχμέτ Νταβούτογλου και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τουσκ τόνισε ότι οι ηγέτες του ανέθεσαν «να προωθήσω τις προτάσεις αυτές και να καταγράψω τις λεπτομέρειες μαζί με την τουρκική πλευρά πριν από το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Τόσο ό ίδιος όσο και ο πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ εξήγησαν ότι «η ΕΕ θα στηρίξει την Ελλάδα στην εξασφάλιση της συνολικής μεγάλης κλίμακας γρήγορων επιστροφών στην Τουρκία». 
Παράλογες αξιώσεις από την Τουρκία
Οι «κόκκινες γραμμές» που χάραξε η Τουρκία παραλίγο να «τινάξει στον αέρα» οριστικά τη Σύνοδο καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Αχμέτ Νταβούτογλου πήγε στις Βρυξέλλες έχοντας στις αποσκευές του την απαίτηση να πάρει περισσότερα λάφυρα απ’ όσα του είχαν ήδη προσφέρει.
Συγκεκριμένα η Άγκυρα ζήτησε επιπλέον 3 δις χρήματα, πέραν των 3 δις που έχουν ήδη συμφωνηθεί, πλήρη απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην Ευρώπη, να ανοίξουν άλλα 5 ενταξιακά κεφάλαια, τα οποία παραμένουν μπλοκαρισμένα από τη Λευκωσία και να επαναληφθούν οι συνομιλίες για τη μετεγκατάσταση προσφύγων.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η Κύπρος δεν μπορεί να αποδεχθεί την τουρκική απαίτηση.
Την απαίτηση της Τουρκίας για άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της επιβεβαίωσε, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ωστόσο ότι αυτό δεν είναι εύκολο δεδομένων των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Λευκωσία μπλοκάρει ενταξιακά τουρκικά κεφάλαια απαιτώντας εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας και άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων στην Κυπριακή Δημοκρατία.
«Ανάσα» για τη Λευκωσία αποτελεί και η στήριξη των εταίρων στην ΕΕ που αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δε μπορεί να χρησιμοποιεί  το ρόλο που διαδραματίζει στην ανθρωπιστική κρίση για να παίρνει ανταλλάγματα στην ενταξιακή της πορεία, κατέληξε. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube