Weather Icon
ΗΠΑ , Λιβύη , Σερβία 21 Φεβρουαρίου 2016

Σερβία: Ζητά εξηγήσεις από ΗΠΑ για το βορβαδισμό κτιρίου με Σέρβους ομήρους στη Λιβύη

Σερβία: Ζητά εξηγήσεις από ΗΠΑ για το βορβαδισμό κτιρίου με Σέρβους ομήρους στη Λιβύη
REUTERS/BERNADETT SZABO
Ο
πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε έκτακτη συνέντευξη
Τύπου, δήλωσε ότι ζήτησε από τις ΗΠΑ να εξηγήσουν αν γνώριζαν ότι στο
κτίριο που βομβαρδίστηκε κρατούνταν όμηροι και ανέφερε ότι ανεπίσημα
έλαβε την απάντηση ότι αυτό δεν ήταν γνωστό στις αμερικανικές υπηρεσίες
ασφαλείας και πληροφοριών.


Εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τον θάνατο των δύο υπαλλήλων της σερβικής πρεσβείας στην Τρίπολη, όπου είχαν απαχθεί στις 8 Νοεμβρίου του 2015, ζήτησε η κυβέρνηση της Σερβίας. Οι δυο υπάλληλοι, η Σλάτζανα Στάνκοβιτς (υπεύθυνη επικοινωνίας) και ο Γιόβιτσα Στέπιτς (οδηγός της πρεσβείας) σκοτώθηκαν χθες κατά τον βομβαρδισμό, από αμερικανικά αεροσκάφη, κτιρίου στην πόλη Σαμπράτα, για το οποίο οι ΗΠΑ πίστευαν ότι χρησιμοποιείται ως στρατόπεδο εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους.

Μέσα στο κτίριο αυτό κρατούνταν όμηροι οι δύο υπάλληλοι της σερβικής πρεσβείας και πιθανότατα και άλλοι ξένοι υπήκοοι. Κατά την αεροπορική αυτή επιχείρηση σκοτώθηκαν 41 άτομα, αναφέρουν οι αρχές της Λιβύης.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι ζήτησε από τις ΗΠΑ να εξηγήσουν αν γνώριζαν ότι στο κτίριο που βομβαρδίστηκε κρατούνταν όμηροι και ανέφερε ότι ανεπίσημα έλαβε την απάντηση ότι αυτό δεν ήταν γνωστό στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς σημείωσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Σερβίας βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τις υπηρεσίες ασφαλείας του επίσημου κράτους της Λιβύης, αλλά και διάφορες παρακρατικές οργανώσεις που δρουν στην περιοχή και βρισκόταν πολύ κοντά στην απελευθέρωση των ομήρων. «Βρισκόμασταν τόσο κοντά στην απελευθέρωση τους που αισθάνομαι συντετριμμένος και οργισμένος που μας πρόλαβαν οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί» τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς ανέφερε ότι η Υπηρεσία Πληροφοριών της Σερβίας (BIA) γνώριζε και τον τόπο και ακριβώς το κτίριο όπου κρατούνταν οι Σέρβοι, αλλά και άλλοι ξένοι όμηροι, και ότι την πληροφορία αυτή την έλαβαν από υπηρεσίες ασφαλείας της Λιβύης και των ΗΠΑ. «Δεν μπορώ να καταλάβω τι συνέβη και γι’ αυτό ζητήσαμε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ, να μας απαντήσουν γιατί αγνοήθηκαν οι πληροφορίες αυτές, υπήρχε κάποιο πρόβλημα στην επικοινωνία των υπηρεσιών τους και του στρατιωτικού επιχειρησιακού κέντρου που σχεδιάζει τους βομβαρδισμούς ή συνέβη κάτι άλλο;» αναρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι Κάιλ Σκοτ, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατο των δύο πολιτών της Σερβίας, δεν έδωσε ωστόσο εξηγήσεις για τα ερωτήματα που θέτει η σερβική κυβέρνηση αλλά κι η κοινή γνώμη.

 http://www.naftemporiki.gr/story/1069032/serbia-zita-eksigiseis-apo-ipa-gia-to-borbadismo-ktiriou-me-serbous-omirous-sti-libui

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube