Weather Icon

Νάρκη για το ελληνικό πρόγραμμα το προσφυγικό

Αγώνας σε διπλό-τριπλό μέτωπο για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, οι διαδηλώσεις και ο κίνδυνος αποπομπής από τη Σένγκεν. Γιατί ο Μάιος είναι ο μήνας-κλειδί για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Για μια ακόμα φορά, η ελληνική κυβέρνηση μάχεται σε πολλαπλά πολιτικά και οικονομικά μέτωπα. Η Αθήνα διαπραγματεύεται τη συνέχιση του προγράμματος διάσωσης ενώ παράλληλα πιέζει ώστε να αποφύγει την αποπομπή της από την περιοχή Σένγκεν. Σε εθνικό επίπεδο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να αποτρέψει μια ανταρσία εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα αυξανόμενη εγχώρια αναταραχή.
Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο βρέθηκαν στην αρχή του μήνα σε αδιέξοδο. Θα ξεκινήσουν και πάλι στα τέλη Φεβρουαρίου, και η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση πιθανότατα θα εξακολουθήσει να είναι το επίμαχο ζήτημα στις διαπραγματεύσεις. Τόσο η Αθήνα όσο και οι πιστωτές της συμφωνούν πως η Ελλάδα πρέπει να εξοικονομήσει περίπου 1,8 δισ. ευρώ φέτος, όμως διαφωνούν ως προς το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό.
Αν και η κυβέρνηση του Τσίπρα προτείνει την αύξηση των εισφορών για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και περικοπές σε ορισμένες επικουρικές συντάξεις, οι πιστωτές θέλουν μια γενική περικοπή των σημερινών συντάξεων. Η Ελλάδα δαπανά περίπου το 17% του ΑΕΠ της σε συντάξεις, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος της ΕΕ. Όμως ο Τσίπρας πιστεύει πως οι επιπλέον περικοπές θα υπονομεύσουν ένα από τα τελευταία «δίχτυα ασφαλείας» της χώρας, από το οποίο εξαρτώνται εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube