Weather Icon
Ελλάδα , Ευρωπαϊκή Ένωση , ΝΑΤΟ 9 Φεβρουαρίου 2016

Γιατί Μέρκελ-Ερντογάν βάζουν το ΝΑΤΟ στο παιχνίδι

Γιατί Μέρκελ-Ερντογάν βάζουν το ΝΑΤΟ στο παιχνίδι
Στιγμιότυπο από τo καρναβάλι στην Κολωνία και στο Μάιντς

Υιοθετήθηκαν βασικές θέσεις της Τουρκίας με γερμανική βούλα. Αναθεωρείται το Action Plan, ώστε η Αγκυρα να λάβει χρήματα χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις. Eρωτηματικά για τη διμερή συμφωνία. Πώς ένα tweet Τούρκου αξιωματούχου επιβεβαιώνει τους εκβιασμούς Ερντογάν. Τηλεφώνημα Τσίπρα-Μέρκελ.

Στις καλένδες φαίνεται ότι παραπέμφθηκε το λεγόμενο Action Plan μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συμφωνήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και είχε ασφαλιστικές δικλίδες ώστε να λάβει βοήθεια η Τουρκία μόνο όταν πραγματοποιήσει μια σειρά από δράσεις.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που πήρε πάνω της τη διαχείριση του προσφυγικού, φέρεται να ενέδωσε σε όλες σχεδόν τις απαιτήσεις της γείτονος χώρας. Όπως το Euro2day.gr έγραψε εδώ και μήνες, η Τουρκία ήθελε και στρατιωτική εμπλοκή της ΕΕ στο προσφυγικό και ιδιαίτερα βοήθεια στα σχέδιά της στα σύνορα με Συρία.
Τελικά χθες Μέρκελ, Ερντογάν και Νταβούτογλου αποφάσισαν να καταθέσουν αίτημα την Τρίτη στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ για την εμπλοκή του στο προσφυγικό, ώστε να αναχαιτιστεί η ροή των προσφύγων.
Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα εάν η εμπλοκή θα σημαίνει την περιφρούρηση των τουρκικών παραλίων, εάν θα «αγγίζει» τα ελληνικά παράλια και εάν θα ενισχυθούν οι τουρκικές δυνάμεις στα συριακά σύνορα. Μένει επίσης να ξεκαθαρίσει ο ρόλος της Frontex, που ήταν και η ευρωπαϊκή λύση που είχε προταθεί αρχικά από την Κομισιόν ώστε να αποφευχθεί η εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube