Weather Icon

Κίνηση-ματ ο τρίτος γύρος για νέες αδειοδοτήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

ΕΝΙ, ΤΟΤΑL, ΒG και άλλοι κολοσσοί στη γραμμή αναμονής

Λευκωσία: Κίνηση-ματ στη σκακιέρα των κοιτασμάτων η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσει σε τρίτο γύρο αδειοδότησης έρευνας για υδρογονάνθρακες εντός της κυπριακής AOZ.   
Είναι απόφαση που προβληματίζει εδώ και μήνες καθώς, από τη μια, υπάρχουν πιέσεις από εταιρείες που εκδηλώθηκαν μετά την ανακάλυψη του τεράστιου αιγυπτιακού κοιτάσματος, και από την άλλη, υπάρχει ανησυχία ότι πιθανόν τέτοια κίνηση να επηρεάσει αρνητικά το θετικό κλίμα των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.   

Ωστόσο, οι πρόσφατες συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη στο Νταβός ήταν εκείνες που σφράγισαν την απόφαση, ώστε να αξιοποιηθεί η συγκυρία του ενδιαφέροντος. Ο Πρόεδρος είχε δει τους προέδρους της ΕΝΙ και της ΤΟΤΑL, αλλά και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και συζήτησε μαζί τους το ενδεχόμενο.    
Οι νέες αξιολογήσεις δυναμικού υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ από BEICIP και ΕΥΚ είναι έτοιμες, ενώ σχεδόν έτοιμα είναι και τα έγγραφα για δημοσίευση του διαγωνισμού.   Ελεύθερα για αδειοδότηση είναι τα οικόπεδα 1, 4, 5, 6, 7, 8, 10, 13 και περίπου το 50% του 12. Πολύ έντονο το ενδιαφέρον και πιέσεις για αδειοδότηση από ΕΝΙ, ΤΟΤΑL, ΒG και Noble.   
Διεθνείς κολοσσοί δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον, αγόρασαν ήδη τα σεισμογραφικά και θα έρθουν με προσφορές. Αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να φανεί αν τεμάχια των οποίων μέρος διεκδικεί η Τουρκία και αντιδρά έντονα, θα περιληφθούν στον διαγωνισμό.   
Περισσότερα στον «Φιλελεύθερο» που κυκλοφορεί 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube