«Ναι» υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού των μεταναστών στην Ελλάδα

ΣΕΙΡΑ ΕΠΑΦΩΝ ΤΟΥ Γ. ΜΟΥΖΑΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ο Γ. Μουζάλας συναντήθηκε χθες με τον Ολλανδό ομόλογό του στη Χάγη

Ο Γ. Μουζάλας συναντήθηκε χθες με τον Ολλανδό ομόλογό του στη Χάγη

Σειρά επαφών για το μείζον ζήτημα μεταναστευτικής πολιτικής πραγματοποιεί ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Μουζάλας, καθώς μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Ολλανδό ομόλογό του, Κλάας Ντάικχοφ στη Χάγη, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη θα επισκεφθεί το Βερολίνο, σε προγραμματισμένη συνάντηση με Γερμανούς αξιωματούχους. Επί τάπητος τέθηκαν ζητήματα διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ολλανδία για το πρώτο εξάμηνο του 2016. Πριν από περίπου ένα μήνα ο κ. Ντάικχοφ και η Ολλανδή υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ζανίν Άνις Πλάσερτ, είχαν επισκεφθεί την Αθήνα, οπότε και ενημερώθηκαν για τις εγκαταστάσεις και τις πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης για το Προσφυγικό. 

Στο μεταξύ, η ευρωπαϊκή στρατηγική και οι προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα βρέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας της συνάντησης που είχαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ στο Βερολίνο.

«Η Ελλάδα έσωσε την τιμή της Ευρώπης, διασώζοντας περισσότερους από 100.000 ανθρώπους στα θαλάσσια σύνορά της το 2015. Το ίδιο κάνει και η Γερμανία, υποδεχόμενη 1.000.000 πρόσφυγες», δήλωσε ο Ν. Ξυδάκης μετά τη συνάντηση με τον Μ. Ροτ. Τόνισε ότι η Ελλάδα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, και εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες στα κέντρα υποδοχής των προσφύγων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην καθυστέρηση με την οποία η Ευρώπη αντιλήφθηκε το προσφυγικό ζήτημα και στη διαπίστωση της έλλειψης των απαραίτητων εργαλείων, ενώ και οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι στο εξής το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί έστω και προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Συρία, ώστε να δοθεί στους κατοίκους της περιοχής ένα πρώτο θετικό μήνυμα. Επίσης ανέδειξαν το ζήτημα του μηχανισμού μετεγκατάστασης και επανεισδοχής των προσφύγων.
Αυστηρά μηνύματα
Ο Ολλανδός πρέσβης Κάσπαρ Βέλντκαμπ με αφορμή τις προτεραιότητες της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε. που έχει αναλάβει η χώρα του για το πρώτο εξάμηνο του 2016 επισήμανε ότι απαιτείται πρόοδος στο Προσφυγικό διότι «ο χρόνος τελειώνει» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε και η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί από χώρα transit, σε χώρα στην οποία μπορεί να εγκλωβιστεί μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων. Όπως μάλιστα είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα αποπομπής της Ελλάδος από τη Συνθήκη Σένγκεν, αλλά μελλοντικά απέφυγε να το αποκλείσει καθώς αν δεν μειωθούν οι ροές πολλά κράτη-μέλη μπορεί να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Τραγωδία δίχως τέλος… 
Οι σοροί εννέα προσφύγων, ορισμένοι από τους οποίους μπορεί να πνίγηκαν περίπου πριν από 10 ημέρες, βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα παράλια της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, οι σοροί πέντε ανδρών και μίας γυναίκας βρέθηκαν στα παράλια της Σεφέριχισαρ, κοντά στη Σμύρνη, όπως δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Ρεσούλ Τσελίκ στο Ρόιτερς, προσθέτοντας ότι οι ιατροδικαστές πιστεύουν ότι αυτοί πνίγηκαν πριν από πέντε με δέκα ημέρες. Η τουρκική ακτοφυλακή ανέφερε παράλληλα σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της ότι βρήκε τις σορούς ενός κοριτσιού και δύο γυναικών κοντά στο Αϊβαλί, πιο βόρεια, μετά τη μερική ανατροπή ενός σκάφους.
Ημερησία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube