REAL TIME |

Τι σημαίνουν οι αλλαγές στη Συνθήκη του Δουβλίνου

Ποιος είναι ο κανονισμός, πώς μπερδεύτηκε τόσο πολύ το σύστημα και πώς θα το διορθώσουν οι Βρυξέλλες. Οι συνέπειες για την Ελλάδα και τις βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να απαλλαγούν από τους κανονισμούς που καθιστούν την πρώτη χώρα στην οποία φτάνει ένας πρόσφυγας υπεύθυνη για οποιοδήποτε αίτημα ασύλου, στο πλαίσιο μιας μεγάλης αναδιοργάνωσης του συστήματός της που αφορά στους πρόσφυγες.
Το σχέδιο πρόκειται να ξεκινήσει το Μάρτιο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποκαλύψει τις μεταρρυθμίσεις του Κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο. Αλλά ποιος είναι ο κανονισμός, πώς μπερδεύτηκε τόσο πολύ το σύστημα και πώς θα το διορθώσουν οι Βρυξέλλες;

Τι είναι ο Κανονισμός του Δουβλίνου;

Για να το θέσουμε απλά, ο Κανονισμός του Δουβλίνου –ή Ευρωπαϊκός Κανονισμός Νο 604/2013, όπως είναι η επίσημη ονομασία του- καθορίζει ποιο κράτος είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία του αιτήματος ασύλου ενός πρόσφυγα.
Αν και λαμβάνει υπόψιν του ζητήματα όπως οι οικογενειακοί δεσμοί και η υγεία, ο κύριος κανόνας είναι σαφής: Η πρώτη χώρα εισόδου υποτίθεται πως αξιολογεί, γενικά, την αίτηση.
Η ιδέα πίσω από τον κανόνα ήταν πως το ποιος έχει την ευθύνη θα καθοριζόταν με αυτό τον τρόπο γρήγορα, ούτως ώστε οι αιτούντες ασύλου να μην καταλήξουν εγκλωβισμένοι σε ένα ματς γραφειοκρατικού πινγκ πονγκ μεταξύ δύο κρατών μελών.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube