Weather Icon
Συρία , Τρομοκρατία 2 Δεκεμβρίου 2015

FT : Το εμπόριο όπλων του ISIS με ντόπιους διακινητές και… WhatsApp!

FT : Το εμπόριο όπλων του ISIS με ντόπιους διακινητές και… WhatsApp!
Οι τζιχαντιστές έχουν δημιουργήσει μια πολύπλοκη επιχείρηση εφοδιασμού με πυρομαχικά. «Κλειδί» η αποκλειστική συνεργασία με ντόπιους διακινητές. Τα μονοπάτια του λαθρεμπορίου, η μαύρη αγορά και οι συναλλαγές με τον Aσαντ.

Ως ένας από τους γνωστούς προμηθευτές όπλων για τους αντάρτες που μάχονται κατά του ISIS στην πόλη του στην Συρία, ο Άμπου Αλί ήταν βέβαιος ότι οι ημέρες του ήταν μετρημένες όταν πριν από ένα χρόνο, δύο τζιχαντιστές κατέβηκαν από το φορτηγάκι τους και άρχισαν να περπατούν προς το μέρος του.
Ξαφνιάστηκε όταν του έδωσαν ένα τυπωμένο χαρτί. «Έγραφε, “το πρόσωπο αυτό έχει άδεια να αγοράζει και να πουλάει όλα τα είδη όπλων εντός του ισλαμικού κράτος“» θυμάται ο Άμπου Αλί. «Είχε ακόμα και σφραγίδα από το “Κέντρο Μοσούλης”».
Αντί να συλληφθούν ή να εκδιωχθούν όπως φοβόντουσαν όταν η τζιχαντιστική οργάνωση άρχισε να παρελαύνει στην ανατολική Συρία την περασμένη χρονιά, πολλοί λαθρέμποροι όπλων όπως ο Άμπου Άλι δέχθηκαν κρούση από το ISIS. Ενσωματώθηκαν σε ένα πολύπλοκο σύστημα προσφοράς και ζήτησης που τροφοδοτεί την πλουσιότερη τζιχαντιστική οργάνωση του κόσμου με πολεμοφόδια σε ένα «χαλιφάτο» που καλύπτει την μισή έκταση της Συρίας και το ένα τρίτο του Ιράκ.
«Αγοράζουν σαν τρελοί. Αγοράζουν κάθε ημέρα: πρωί, απόγευμα και βράδυ» λέει ο Άμπου Αλί, ο οποίος όπως και άλλοι που δραστηριοποιούνται εντός της επικράτειας του ISIS, ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το πραγματικό του όνομα.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube