Weather Icon
Γενικά θέματα , Ελλάδα 2 Δεκεμβρίου 2015

Ο Ευκλείδης, ο Λούντβιχ και ο Λουδοβίκος…

Του Κώστα Στούπα

Ο Λούντβιχ Έρχαρτ είναι ο θεμελιωτής του μεταπολεμικού γερμανικού οικονομικού θαύματος. Μετά τον πόλεμο, η αμερικανική διοίκηση τον επέλεξε ως υπουργό των οικονομικών της ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Η ήττα της Γερμανίας και οι συνθήκες του πολέμου που είχε προηγηθεί είχαν καταστρέψει την οικονομία. Στην αγορά υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις και οι τιμές με τη μαύρη αγορά κάλπαζαν. Οι δυνάμεις κατοχής της Γερμανίας είχαν επιβάλει έλεγχο των τιμών προκειμένου να εξασφαλίσουν την πρόσβαση του πληθυσμού στα βασικά αγαθά.

Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Έρχαρτ με την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν να απελευθερώσει αυτόματα τις τιμές, παρά τις αντιρρήσεις των συμμαχικών διοικήσεων. Η Δύση ολόκληρη εκείνη την περίοδο ήταν ενθουσιασμένη με τον Κέυνς και τις θεωρίες περί καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο, όπου το κράτος ελέγχει τους βασικούς τομείς της οικονομίας και κυρίως τις τιμές.

Οι ιστοριογραφίες λένε πως ο Έρχαρτ χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια να εφαρμόσει την απελευθέρωση των τιμών λόγω των αντιρρήσεων που έφεραν οι διοικήσεις των κατοχικών δυνάμεων.

Σε τρεις μέρες μετά την απελευθέρωση των τιμών, η μαύρη αγορά κατέρρευσε ολοσχερώς, οι τιμές άρχισαν να πέφτουν και σε λίγους μήνες το νέο μάρκο βρήκε πρόσφορο έδαφος να θεμελιώσει την ισχύ του. Οι άνθρωποι έβγαιναν στους δρόμους και αντάλλασσαν ελεύθερα τα λιγότερο αναγκαία με τα περισσότερο. Σε μερικούς μήνες οι παραγωγοί έφερναν τα γεωργικά προϊόντα στις λαϊκές αγορές. Στα επόμενα δυο τρία χρόνια η επάρκεια βασικών αγαθών αποκαταστάθηκε πλήρως.

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube