Weather Icon

Διψά για κυπριακό αέριο η Ιορδανία

Διψά για κυπριακό αέριο η Ιορδανία
του Μάριου Πούλαδου
Εξετάζεται το σενάριο μεταφοράς με αγωγό ή με υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω Αιγύπτου
Την ενεργοποίηση τεχνικών επιτροπών, για συζήτηση των λεπτομερειών μιας ενδεχόμενης συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου, ανακοίνωσαν Κύπρος και Ιορδανία
Την ώρα που το ενεργειακό φλερτ μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας αναθερμαίνεται, Κύπρος και Ιορδανία ανακοίνωσαν χθες το κοινό τους ενδιαφέρον για πιθανή συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου. Η εν λόγω συνεργασία αναμένεται να ενεργοποιηθεί από αρμόδιες τεχνικές επιτροπές, οι οποίες θα συζητήσουν άμεσα όλες τις λεπτομέρειες επί του ζητήματος.

Τη συνεργασία ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ιορδανό ομόλογό του Ιμπραχίμ Σαΐφ. Ο Ιορδανός αξιωματούχος, που χαρακτήρισε την Κύπρο ως στρατηγικό εταίρο της ενέργειας, δεν απέκλεισε η επόμενη συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο να είναι τριμερής (Ιορδανία – Ελλάδα – Κύπρος) ή και να διευρυνθεί σε τετραμερή (Αίγυπτος – Ιορδανία – Ελλάδα – Κύπρος).

Ενεργοποίηση τεχνικών ομάδων
Η χθεσινή επαφή των δύο Υπουργών αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια της επίσκεψης του κ. Λακκοτρύπη στην Ιορδανία τον Σεπτέμβριο του 2014 και του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αμμάν πριν από ενάμιση μήνα. «Με βάση και το μνημόνιο που υπογράφηκε το 2014, κατά την επίσκεψή μου στην Ιορδανία, συμφωνήσαμε όπως ενεργοποιηθούν οι τεχνικές ομάδες για να συζητήσουν πλέον τεχνικές λεπτομέρειες μιας πιθανής συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου», ανέφερε κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον κ. Σαΐφ ο κ. Λακκοτρύπης, προσθέτοντας:

«Με αυτή την προσπάθεια θέλουμε να διερευνήσουμε τις απαραίτητες υποδομές, τι υπάρχει, τι χρειάζεται, είτε αυτό αφορά υποθαλάσσιους αγωγούς, είτε αυτό αφορά υγροποιημένο φυσικό αέριο, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή η Ιορδανία εισάγει για τις δικές της ανάγκες». Ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε επίσης πως οι δύο χώρες αναμένεται να συνεχίσουν τη δουλειά, να εμβαθύνουν αλλά και να διευρύνουν τις σχέσεις τους, τόσο σε εμπορικό όσο και σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο.

Στρατηγικός εταίρος η Κύπρος
Από την πλευρά του ο Ιορδανός Υπουργός Ενέργειας επεσήμανε πως η ενέργεια αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες, πάνω στους οποίους οι δύο χώρες μπορούν να οικοδομήσουν τις μακροχρόνιες σχέσεις τους. «Περίπου το 97% των ενεργειακών αναγκών στην Ιορδανία είναι από εισαγωγές, και θεωρούμε την Κύπρο ως στρατηγικό εταίρο σε σχέση με τη δυνητική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών», τόνισε, προσθέτοντας πως οι τεχνικές ομάδες των δύο χωρών θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και θα εξετάσουν «τον ίδιο χάρτη». Επιπλέον, ο κ. Σαΐφ έκανε αναφορά στο εξελισσόμενο περιφερειακό δίκτυο φυσικού αερίου που αναπτύσσεται στην ανατολική Μεσόγειο, έπειτα από την ανακάλυψη τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου και στη θέση της Ιορδανίας στο δίκτυο αυτό.

Συνεργασία με βάθος χρόνου
«Δεν μιλάμε μόνο για τη βραχυπρόθεσμη συνεργασία, είμαστε εδώ πραγματικά για να εξετάσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία, και θέλουμε να μεγιστοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την υποδομή που υπάρχει τώρα, αλλά και την υποδομή που θα μπορούσε να κατασκευαστεί στο κοντινό μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον συζήτησαν την πιθανότητα θέσπισης ενός τριμερούς ή τετραμερούς μηχανισμού συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής, ο κ. Σαΐφ είπε ότι αυτό ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων.

«Σίγουρα, εξετάζουμε το πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε την υπάρχουσα υποδομή, τις υπάρχουσες διαδρομές ή τη δυνητική υποδομή, ώστε να εργαστούμε καλύτερα. Νομίζω, αυτό που συμφωνήσαμε με τον Υπουργό, είναι ότι, ίσως την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε, θα μπορούσε να είναι τριμερής ή τετραμερής η συνάντηση, όπου Αίγυπτος, Ελλάδα, Ιορδανία και Κύπρος θα μπορούσαν να συζητήσουν ενδεχόμενη συνεργασία σε αυτό το επίπεδο», είπε.

Οι επιλογές μεταφοράς
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές που επικαλείται το ΚΥΠΕ, η Ιορδανία φέρεται να επιθυμεί την εισαγωγή φυσικού αερίου από την Κύπρο. Λόγω της διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από την Αίγυπτο μέσω του Σινά, εξαιτίας των τρομοκρατικών ενεργειών, στην παρούσα φάση η Ιορδανία καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες αγοράζοντας υγροποιημένο φυσικό αέριο από την ολλανδική Shell. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μια ενδεχόμενη συνεργασία Κύπρου – Ιορδανίας προϋποθέτει μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και απ’ εκεί τη μεταφορά του στην Ιορδανία. Οι επιλογές που βρίσκονται στο τραπέζι είναι η μεταφορά του μέσω αγωγού, είτε με τη μέθοδο του υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Επαναπροσέγγιση Τουρκίας – Ισραήλ
Όσον αφορά την κυοφορούμενη προσέγγιση Ισραήλ – Τουρκίας, οι ίδιες πηγές προσπάθησαν να καθησυχάσουν, υποδεικνύοντας πως η προσέγγιση αυτή θεωρείται ως φυσιολογική εξέλιξη, αφενός λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας και των πολλών συμβολαίων παροχής φυσικού αερίου μεταξύ των δύο χωρών, τα οποία λήγουν, και αφετέρου λόγω της διακοπής της παροχής του ισραηλινού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Όπως επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, μια ενδεχόμενη ενεργειακή συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας προϋποθέτει την έλευση αγωγών μέσω της κυπριακής ΑΟΖ, αφού η όδευση φυσικού αερίου στην Τουρκία μέσω Λιβάνου και Συρίας αυτή τη στιγμή θεωρείται αδύνατη.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube