REAL TIME |

Weather Icon

Στην ατζέντα Τσίπρα – Σίσι το ενεργειακό

Στην ατζέντα Τσίπρα – Σίσι το ενεργειακό
ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ

Το ενεργειακό και οι περιφερειακές εξελίξεις θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει σήμερα και αύριο στην Αθήνα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Αύριο θα πραγματοποιηθεί και η τριμερής σύνοδος Ελλάδας – Αιγύπτου και Κύπρου, με τη συμμετοχή των κ. Αλ. Τσίπρα, Σίσι και Ν. Αναστασιάδη. Πριν από την τριμερή, οι τρεις επικεφαλής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου θα έχουν μεταξύ τους διμερείς συνομιλίες.
Σήμερα, ο κ. Σίσι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, έπειτα θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου και το απόγευμα θα παρευρεθεί σε επιχειρηματικό συνέδριο με τον κ. Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό σκέλος των συνομιλιών μεταξύ του κ. Σίσι και της ελληνικής ηγεσίας θα κινηθεί γύρω από τις εξελίξεις στη Συρία, κυρίως όμως σε όσα συμβαίνουν στη Λιβύη. Τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα φθάνουν ορισμένες πολύ ανησυχητικές πληροφορίες για την επέκταση της δράσης των τζιχαντιστών στη Λιβυή. Η Αίγυπτος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας για την περιοχή και η αναταραχή στη βορειοαφρικανική χώρα ανησυχεί τόσο το Κάιρο όσο και την Αθήνα, καθώς μοιράζονται γεωπολιτικά συμφέροντα στο συγκεκριμένο κομμάτι της Μεσογείου.

Η Αθήνα δεν αναμένει ιδιαίτερες εξελίξεις στο κομμάτι που αφορά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Αίγυπτο. Στο Κάιρο, όπου –ούτως ή άλλως– δεν υπήρχε ιδιαίτερη σπουδή για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα, ιδίως λόγω των εκκρεμοτήτων που αυτή έχει με την Τουρκία, η ανακάλυψη του τεραστίων διαστάσεων κοιτάσματος «Ζορ» έχει στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της Αιγύπτου. Το κλίμα, πάντως, δεν είναι αρνητικό, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προετοιμασία των συναντήσεων ανάμεσα στις τεχνικές επιτροπές των δύο χωρών, που θα συνομιλήσουν για το θέμα της ΑΟΖ. Σε κάθε περίπτωση, οι συναντήσεις δεν θα αργήσουν, καθώς η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, την Κύπρο αλλά και στο Ισραήλ λειτουργεί ως ευκαιρία δημιουργίας σχημάτων συνεργασίας, στα οποία η Αθήνα θέλει να έχει λόγο και ρόλο. Αλλωστε, η δημιουργία των σχημάτων τριμερούς συνεργασίας αποτελούν, κατά κύριο λόγο, πρωτοβουλία των Αθηνών, με σκοπό την ενίσχυση της ελληνικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας. Ο κ. Σίσι θα συναντήσει αύριο το απόγευμα και τον υπουργό Εθνικής Aμυνας Π. Καμμένο, ενώ θα αναχωρήσει το πρωί της Πέμπτης, αφού συναντηθεί λίγο νωρίτερα, την ίδια ημέρα, με τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube