REAL TIME |

Σαουδική Αραβία , Συρία 11 Δεκεμβρίου 2015

Εποικοδομητικές οι διαβουλεύσεις στο Ριάντ για εννοποίηση της αντιπολίτευσης στη Συρία

Εποικοδομητικές οι διαβουλεύσεις στο Ριάντ για εννοποίηση της αντιπολίτευσης στη Συρία
AFP, REUTERS

Βήμα προς την ενοποίηση της κατακερματισμένης συριακής αντιπολίτευσης αποτέλεσε η διήμερη συνάντηση που ολοκληρώθηκε χθες στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Η ανάδειξη ενιαίας εκπροσώπησης των ποικίλων αντιπολιτευόμενων οργανώσεων αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη ουσιωδών διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση της Δαμασκού για την πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος.

Στη συνάντηση του Ριάντ συμμετείχαν εκπρόσωποι τόσο της πολιτικής όσο και της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης, όπως και εξόριστοι Σύροι αντικαθεστωτικοί. Οπως δήλωσε ο Μονζέρ Ακμπίκ, μέλος της Εθνικής Συριακής Συμμαχίας (NSC), η διάσκεψη του Ριάντ ανέδειξε κοινή 25μελή ηγεσία. Εξι από τα μέλη της προέρχονται από τη NSC, έξι αντιπροσωπεύουν ένοπλες αντικαθεστωτικές οργανώσεις, πέντε προέρχονται από αντιπολιτευόμενες οργανώσεις της Δαμασκού, ενώ οκτώ είναι ανεξάρτητοι. Από το Παρίσι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι οι διαβουλεύσεις ήταν πολύ εποικοδομητικές, προσθέτοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν ακόμη ορισμένα δύσκολα προβλήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι γίνεται προσπάθεια να συγκληθεί στις 18 Δεκεμβρίου, στη Νέα Υόρκη, ο επόμενος γύρος των διεθνών διαβουλεύσεων, αλλά «η ημερομηνία δεν έχει κλειδώσει ακόμη». Η κρίσιμη εκκρεμότητα, από την οποία θα εξαρτηθεί η σύγκληση ή όχι της νέας συνάντησης, αφορά την κατάρτιση δύο καταλόγων, αποδεκτών από όλες τις μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις που εμπλέκονται στο Συριακό: ο πρώτος από αυτούς θα περιλαμβάνει τις ομάδες της αντιπολίτευσης που θα έχουν θέση στην ειρηνευτική διαδικασία και ο δεύτερος τις οργανώσεις που θα χαρακτηριστούν τρομοκρατικές και θα αποτελούν νόμιμους στόχους στρατιωτικών πληγμάτων. Οπως γνωστοποίησε χθες η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία επί του θέματος. Ενδεικτική των δυσκολιών ήταν και η αποχώρηση, από τη διάσκεψη του Ριάντ, της Αχράρ αλ Σαμ, μιας από τις πιο ισχυρές ένοπλες οργανώσεις της ισλαμικής αντιπολίτευσης, η οποία κατήγγειλε ότι «δεν αναγνωρίστηκε η μουσουλμανική ταυτότητα του συριακού λαού».
Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube