REAL TIME |

Weather Icon

Τριμερής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου σήμερα, 9 Δεκεμβρίου

Στην Αθήνα για δεύτερη ημέρα ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι
Αθήνα
Τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου πραγματοποιείται την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου στην οποία συμμετέχουν ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.
Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 11:30 σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Η Σύνοδος Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου έχει στόχο την ενίσχυση του διαλόγου και της συνεργασίας των τριών χωρών σε διεθνείς οργανισμούς, καθώς και στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας, και της ασφάλειας, με σκοπό την προώθηση της ειρήνης και της περιφερειακής σταθερότητας.
Δεδομένων των εντεινόμενων κρίσεων και συγκρούσεων, το ανωτέρω τριμερές πλαίσιο αποκτά επιπρόσθετη σημασία για τις τρεις χώρες, την – ολοένα και πιο απαραίτητη – διεύρυνση της περιφερειακής συνεργασίας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωμεσογειακή Συνεργασία.

Θα προηγηθεί συνάντηση (στις 9:00) του αιγύπτιου προέδρου με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος στη συνέχεια θα συναντηθεί (στις 10:00) με τον Αλέξη Τσίπρα.

Τσίπρας και Αναστασιάδης θα μιλήσουν για το Κυπριακό, την ενεργειακή συνεργασία και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Μετά την τριμερή συνάντηση κορυφής θα ακολουθήσουν δηλώσεις των τριών ηγετών στα μέσα ενημέρωσης.

Ο αιγύπτιος πρόεδρος βρίσκεται από την Τρίτη στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον Προκόπη Παυλόπουλο και με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής που προέρχεται από τη Συρία ή αλλού και αποτελεί κίνδυνο για ολόκληρο τον κόσμο. Υπογράμμισε επίσης ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι η στενότερη συνεργασία στον οικονομικό τομέα.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος μίλησε για περισσότερη συνεργασία σε ό,τι αφορά την συνεκμετάλλευση ορυκτού πλούτου, ενώ ανέφερε ότι η συνεργασία με την Ελλάδα θα μπορούσε να επεκταθεί και στον στρατιωτικό τομέα.

BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube