Γενικά θέματα 10 Νοεμβρίου 2015

FT : Το φθηνό πετρέλαιο οδηγεί τους Σαουδάραβες στα… δανεικά

Το χρέος της χώρας μπορεί να ανέλθει στο 50% του ΑΕΠ στην πενταετία, από 6,7% φέτος. «Δεν είμαστε σε κρίση», υποστηρίζει το Ριάντ, αλλά οι μεγάλες τράπεζες στέλνουν προτάσεις για να κατευθύνουν την πρώτη έξοδο στις διεθνείς αγορές.
Η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να βγει για πρώτη φορά στις διεθνείς αγορές ομολόγων, ένα σημάδι για τη ζημία που έχει προκαλέσει στα δημοσιονομικά της οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου.

Σαουδάραβες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το βασίλειο μπορεί να αυξήσει το επίπεδο του χρέους μέχρι και στο 50% του ΑΕΠ μέσα στην επόμενη πενταετία, από 6,7% που προβλέπεται για φέτος και 17,3% το 2016.
Τον Ιανουάριο θα ξεκινήσουν οι δράσεις για την οριστικοποίηση του προγράμματος, ανέφερε ανώτατος αξιωματούχος. Ενώ δεν έχει δοθεί ακόμα εντολή σε τράπεζες, ορισμένα ιδρύματα έχουν στείλει προτάσεις για να κατευθύνουν το βασίλειο στο πώς θα προσεγγίσει τις διεθνείς αγορές.
Στο μεταξύ οι αρχές προσπαθούν να συγκροτήσουν ένα γραφείο διαχείρισης του χρέους, για να βοηθήσει στην εποπτεία της διαδικασίας έκδοσης τοπικών και διεθνών ομολόγων.
«Τα επίπεδα του χρέους είναι ακόμα πολύ χαμηλά, η έξοδος στις διεθνείς αγορές χρέους θα είναι ένας σημαντικός τρόπος για να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες χωρίς να απορροφηθεί ρευστότητα από τις εγχώριες τράπεζες», ανέφερε η Monica Malik, επικεφαλής οικονομολόγος στην Abu Dhabi Commercial Bank.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube