REAL TIME |

Γερμανία , Ιράν 3 Νοεμβρίου 2015

Γερμανοί επιχειρηματίες έτοιμοι να κατακτήσουν το Ιράν

Γερμανοί επιχειρηματίες έτοιμοι να κατακτήσουν το Ιράν
 100 γερμανοί επιχειρηματίες ταξίδεψαν τον προηγούμενο μήνα στην Τεχεράνη
Εκπρόσωποι εταιρειών επιμελητείας (logistics) και αποκομιδής απορριμμάτων, κορυφαίοι κατασκευαστές στροβιλοκινητήρων, προϊόντων γύψου, γερανών, ειδικών βαφών και μηχανημάτων άντλησης υδάτων, οχημάτων φορτοεκφόρτωσης και ρολοκοπτικών μηχανών, ακόμη και αυγοπαραγωγοί, είναι μερικοί από τους σχεδόν 100 γερμανούς επιχειρηματίες από την Κάτω Σαξονία που ταξίδεψαν τον προηγούμενο μήνα στην Τεχεράνη με στόχο να κατακτήσουν ένα τμήμα της ιρανικής αγοράς των 80 εκατομμυρίων κατοίκων. Επικεφαλής αυτής της πολυπληθούς επιχειρηματικής αποστολής ήταν ο Όλαφ Λίεζ, υπουργός Οικονομίας της Κάτω Σαξονίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Volkswagen.
Έπειτα από χρόνια συνομιλιών, η συμφωνία για το  πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο στη Βιέννη άνοιξε το δρόμο για την άρση του εμπάργκο που επιβλήθηκε πριν από δεκαετίες στη χώρα.
Η ιρανική κυβέρνηση αναμένεται να ξεκινήσει να αποσυναρμολογεί μέρος των πυρηνικών εγκαταστάσεών της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016. Στην συνέχεια, κατά την αποκαλούμενη Ημέρα Εφαρμογής (Implementation Day) όταν η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επαληθεύσει την εφαρμογή των μέτρων της συμφωνίας, οι περισσότερες από τις  οικονομικές κυρώσεις πρόκειται να αρθούν.
Και για αυτόν τον λόγο η Γερμανία βολιδοσκοπεί εδώ και αρκετούς μήνες όχι μόνο την κατάσταση στη χώρα αλλά και τις προθέσεις και τις κινήσεις επιχειρηματιών αλλά και πολιτικών από άλλες χώρες της Δύσης που επισκέπτονται το Ιράν, αναφέρει η γερμανική επιθεώρηση «Σπίγκελ».
Ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί από τα μέσα Ιουλίου και έπειτα στη χώρα είναι τα ρεπορτάζ στους «Τάιμς» της Τεχεράνης στα οποία γίνεται λόγος για αφίξεις «υψηλόβαθμων επισκεπτών» και «φιλικές συνομιλίες» μεταξύ ιρανών επιχειρηματιών και πολιτικών και εκπροσώπων επιχειρήσεων από όλον τον κόσμο.
Ο πρώτος Γερμανός που έφτασε τη χώρα των Αγιατολάδων, τον περασμένο Ιούλιο, ήταν ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος επισκέφτηκε έναν έμπορο χαλιών στο Ισφαχάν. Ακολούθησε μια ομάδα επιχειρηματιών από τη Βάδη – Βυρτεμβέργη και μια επιτροπή βουλευτών του γερμανικού κοινοβουλίου ενώ κατά τη διάρκεια του μήνα πρόκειται να επισκεφτεί το Ιράν η Ίλζε Άιγκνερ, υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων της Βαυαρίας.  
«Ήρθατε σε μια καλή στιγμή», είπε στους επιχειρηματίες από την Κάτω Σαξονία ο γερμανός πρέσβης, πριν αρχίσει να εξηγεί γιατί το Ιράν πρόκειται σύντομα να αποτελεί μια τεράστια δεξαμενή επιχειρηματικών και εμπορικών ευκαιριών.
Δίπλα στην Τουρκία, επισήμανε, η πάλαι ποτέ Περσία είναι μία από τις πιο σταθερές χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα οποία χρησιμοποιεί ακόμη και ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί παρά την απαγόρευση της χρήσης τους, για τα υψηλά πρότυπα των πανεπιστημίων όπου κυριαρχούν οι γυναίκες, για το ανεκμετάλλευτο «εργατικό δυναμικό», για τις πολύ καλές υποδομές και για την εξαιρετική φήμη του «Made in Germany».
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι γερμανικές εξαγωγές στο Ιράν μειώθηκαν κατά 50% από το 2005, στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη χρονιά, οι γερμανοί επιχειρηματίες και πολιτικοί γνωρίζουν πως η άρση του εμπάργκο θα ανοίξει το δρόμο για την επέλαση των γερμανικών προϊόντων και υπηρεσιών στο Ιράν. Αρκεί να έρθει η πολυαναμενόμη Μέρα Εφαρμογής.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube