Weather Icon
Αίγυπτος , Ρωσία , Τρομοκρατία 12 Νοεμβρίου 2015

Στόχος των τζιχαντιστών, εκτός από τη Ρωσία, είναι και η Αίγυπτος

Οι αιγυπτιακές αρχές σημείωσαν μεγάλη πρόοδο στην μάχη ενάντια στους Ισλαμιστές τρομοκράτες της οργάνωσης Άνσαρ Μπάιτ αλ-Μάκντις η οποία δραστηριοποιείται στη χερσόνησο του Σινά και η οποία νωρίτερα είχε δώσει όρκο πίστεως στο Ισλαμικό Κράτος.
Στις 9 Νοεμβρίου, το Κάιρο ενημέρωσε επίσημα πως σκότωσε έναν από τους αρχηγούς αυτής της οργάνωσης, τον Ασράφ Άλι Χασάνιν αλ-Γκάραμπλι. 

Σύμφωνα με αιγύπτιους υπαλλήλους ασφαλείας, εμπλεκόταν στην οργάνωση μιας σειράς τρομοκρατικών επιθέσεων που στόχευαν πολίτεςκαι τουρίστες.

Ο θάνατος ενός από τους πιο περιζήτητους καταζητούμενους της χώρας συνέπεσε χρονικά με την διερεύνηση της υπόθεσης της συντριβής του μοιραίου ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά. Πιο συγκεκριμένα, οι Timesαναφερόμενοι σε ανώνυμη πηγή της κυβέρνησης, δεν αρκέστηκαν στο να επιβεβαιώσουν το ενδεχόμενο της τρομοκρατικής επίθεσης, αλλά έκαναν λόγο και για τους δράστες πίσω από αυτή. Σύμφωνα με την πηγή της εφημερίδας, ήταν μαχητές της οργάνωσης Άνσαρ Μπάιτ αλ-Μάκντις, η οποία αυτοανακηρύχθηκε παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή του Σινά, με το όνομα Wilayat Sinai.
«Συνολικά υπάρχουν πάνω από 24 παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους στον κόσμο αυτή τη στιγμή και η Wilayat Sinai είναι ένα από αυτά» είπε οΑλεξάντερ Ιγνατένκο, διευθυντής του Ινστιτούτου Θρησκείας και Πολιτικής.
«Η κατάσταση με τους τρομοκράτες να πολεμάνε στο Σινά δεν είναι αρκετά ξεκάθαρη- για αυτό που συνέβη μπορεί να ευθύνονται όχι μόνο τα μέλη αυτής της οργάνωσης, αλλά και αυτοί που κρύβονται από πίσω– αυτοί που άμεσα ή έμμεσα συνεργάζονται με την Wilayat» δήλωσε.
Ένας από αυτούς που κρύβονται πίσω από αυτή την ομάδα, μπορεί να είναι ο κύριος αντίπαλος του αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ-Φατάχ αλ-Σίσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο οποίος εκδιώχθηκε από την εξουσία με ένα στρατιωτικό πραξικόπημα το 2013, είπε ο Ιγνατένκο.
Να θυμηθούμε πως μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας στην πλατεία Ράμπια του Καΐρου, υποστηρικτές του κινήματος οδηγήθηκαν σε μυστική δράση, όπου συνέχισαν να μάχονται ενάντια στο κοσμικό καθεστώς του Σίσι.

Στενή συνεργασία με τη Μόσχα

Την ίδια στιγμή η Ρωσία έχει καθιερώσει στενή συνεργασία με τονΑιγύπτιο αρχηγό ενώ νωρίτερα μέσα στη χρονιά, η Μόσχα συμπεριέλαβε την Μουσουλμανική Αδελφότητα στη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων που απαγορεύονται στη Ρωσία, μαζί με το Ισλαμικό Κράτος. Συνεπώς, αν η αιτία της συντριβής της Ρωσικής πτήσης ήταν πράγματι τρομοκρατικό χτύπημα, ο στόχος των τρομοκρατών θα μπορούσε να μην ήταν μόνο η Ρωσία, αλλά και η Αιγυπτιακή ηγεσία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube