Σύνοδος Κορυφής Μάλτας: Ρόλο στη διαπραγμάτευση ΕΕ – Τουρκίας για το προφυγικό διεκδικεί η Ελλάδα

Διμερείς συναντήσεις του Πρωθυπουργού την Πέμπτη στη Βαλλέτα 

Με αιχμή το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία στις 17 Νοεμβρίου συμμετέχει η Ελλάδα, την Πέμπτη, στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της ΕΕ, η οποία θα επικεντρώσει στη διαχείριση του προσφυγικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά θέλει να πάει στην Τουρκία, να θέσει την ατζέντα της ΕΕ, να ακούσει τι έχει να πει η τουρκική πλευρά και τι ζητάει και κατόπιν η Ελλάδα να παίξει ρόλο στην προετοιμασία της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα διεκδικεί ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση της ΕΕ με την Τουρκία για το ζήτημα της διαχείρισης των προφυγικών ροών.

Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητήσει τις τουρκικές θέσεις, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει το πρωί της Πέμπτης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Θέμα της συνάντησης τους θα είναι το προσφυγικό, ο συντονισμός για την άτυπη σύνοδο και το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία. Επιπλέον, το πρωί της Πέμπτης, στο περιθώριο της Συνόδου, ο πρωθυπουργός θα έχει διμερή συνάντηση με την πρόεδρο της ελβετικής συνομοσπονδίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, με αντικείμενο την προώθηση της αμοιβαίας συνεργασίας σε οικονομικά και φορολογικά θέματα.
Κεντρικές θέσεις της ελληνικής πλευράς είναι να γίνεται στην Τουρκία η ταυτοποίηση και η επανεγκατάσταση των προσφύγων προς τις χώρες της ΕΕ, όπως και καλύτερη φύλαξη των συνόρων της. Tις θέσεις αυτές έχει ήδη διατυπώσει η ελληνική κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το θέμα αυτό θα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών που θα έχει στην Τουρκία την επόμενη εβδομάδα.
Aπό την πλευρά της η Τουρκία έχει διατυπώσει τις ακόλουθες θέσεις: χαλάρωση της βίζα, επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, χρηματοδότηση για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και εκκίνηση μιας διαδικασίας συνόδων ΕΕ-Τουρκίας. Επισημαίνεται ότι η χρηματοδότηση που ζητείται είναι της τάξης των 3 δισ. ευρώ, ενώ το Ταμείο που αναμένεται να ανακοινωθεί στη Σύνοδο της Βαλέττας για την αντιμετώπιση οικονομικών και άλλων προβλημάτων που οδηγούν τους ανθρώπους να φεύγουν από τις αφρικανικές χώρες, έχουν ως αρχικό ποσό μόλις 1,81 δισ. ευρώ.
Στην άτυπη σύνοδο θα είναι παρών και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Τουρκία.
Όσον αφορά στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, στην τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να διατυπώσει τη βασική θέση ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο τριών κρίσεων -για τις οποίες έχει επανειλημμένα μιλήσει ο πρωθυπουργός-, ότι δέχεται την πίεση από τις προσφυγικές ροές και δίνει αγώνα για την διαχείρισή τους στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και των αξιών.
Στη Σύνοδο, που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή των κρατών-μελών της ΕΕ και σειρά αφρικανικών χωρών, η βασική αντίθεση είναι μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διεξαγωγή της Συνόδου ήταν επιδίωξη της Ιταλίας, ώστε να καταστήσει το μεταναστευτικό ζήτημα (σ.σ. η ίδια δέχεται μεταναστευτικά ρεύματα από την Αφρική) ως πρόβλημα που αφορά την ΕΕ στο σύνολό της. Η Ελλάδα επιδιώκει να καταστήσει το μεταναστευτικό και προσφυγικό ως πρόβλημα που αφορά την ΕΕ, αλλά και τη Μεσόγειο στο σύνολό της, και συμφωνεί με τη θέση πως θα πρέπει να αναδειχτεί ότι υπάρχει πύλη μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων προς την Ευρώπη, όχι μόνο από την Αφρική, αλλά και από την Τουρκία.
Στη Σύνοδο θα ψηφιστεί κείμενο συμπερασμάτων και ένα πρόγραμμα δράσης. Αναφορικά με το σημείο σχετικά με την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης και της παράνομης διακίνησης μεταναστών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ελληνική θέση είναι ότι η αντιμετώπιση δεν πρέπει να περιοριστεί σε τοπικό επίπεδο, αλλά ότι θα πρέπει να υπάρξει συνολική αντιμετώπιση των δικτύων διακίνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητώντας με συνεργάτες του ο κ. Τσίπρας είχε την πρόθεση να αναδείξει και άλλες πτυχές του θέματος, όπως π.χ. το ότι θα πρέπει όταν γίνονται προσεγγίσεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού θα πρέπει να ασχοληθούμε με δύο πράγματα, τις περιφερειακές συγκρούσεις και τη φτώχεια και εξαθλίωση στις χώρες προέλευσης. Συνεπώς κάθε προσπάθεια για ριζική αντιμετώπιση του θέματος πρέπει να εστιάζει στις αιτίες αυτές. Επιπλέον, αναμένεται να θέσει και το ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας οδικός χάρης που δεσμεύσει κάθε χώρα σε κοινές αρχές.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube