Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ , Ρωσία 5 Νοεμβρίου 2015

Τζον Κέρι: Αρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας εάν εφαρμοστεί η συμφωνία του Μινσκ

Η πλήρης εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ στην νοτιοανατολική Ουκρανία ανοίγει το δρόμο για την αναθέρμανση των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, λέει ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν στην άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εάν τηρηθεί πλήρως η συμφωνία τουΜινσκ για εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία. Αυτό δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι

Σε αποκλειστική συνέντευξη στον ρωσικό τηλεοπτικό σταθμό Mir TV, ο Κέρι είπε πως για την υλοποίηση των συμφωνιών του Μισνκ απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες από όλες τις πλευρές, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν αυστηρά από όλες τις εμπλεκόμενες δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο αμερικανό διπλωμάτη , όλοι οι όροι των συμφωνιών του Μισνκ – συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας απόσυρσης των βαρέων όπλων από τη νοτιοανατολική Ουκρανία, της άδειας πρόσβασης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την επίβλεψη της περιοχής καθώς και της χορήγησης ειδικού καθεστώτος στο Ντονμπάς – θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν κατά γράμμα, ώστε να καταστεί εφικτή η άρση των κυρώσεων και οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας να αναθερμανθούν.
Ο Κέρι δήλωσε πεπεισμένος ότι οι διεθνείς παρατηρητές πρέπει να είναι παρόντες στις εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να διεξαχθούν σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία: «Στο Ντονμπάς θα πρέπει να χορηγηθεί ειδικό καθεστώς. Όλα αυτά πρέπει πρώτα να γίνουν, ώστε στη συνέχεια να αρθούν οι κυρώσεις. Τότε θα μπορούμε να να μιλάμε για αναθέρμανση σχέσεων με τη Ρωσία, οι οποίες θα ωφελήσουν τον λαό της Ουκρανίας και θα μειώσουν την ένταση που υπάρχει τα τελευταία δύο χρόνια», επεσήμανε.

Το «αγκάθι» της Κριμαίας

Την ίδια στιγμή ο αναπληρωτής βοηθός του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών για την Εθνική Ασφάλεια, Μπεν Ρόουντς δηλώνει πως απαιτούνται πολλές προσπάθιες ακόμη για την υλοποίηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σχετικά με την Κριμαία, τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕυρωπαΪκή Ενωση, «και όχι να μετατοπίζεται το κέντρο βάρους του ενδιαφέροντος».
«Πρέπει να έχουμε υπομονή και να εμμένουμε στη στρατηγική μας, γιατί αν δεν το κάνουμε, δεν θα είμαστε σε θέση να ασκήσουμε πιέσεις στη Ρωσία. Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να κρατηθούν οι κυρώσεις, σε συνεργασία με την Ευρώπη, ενώ η προσοχή των ανθρώπων μετατοπίζεται σε άλλα ζητήματα», τόνισε ο Ρόουντς, σε ομιλία του σε συνέδριο για την άμυνα στην Ουάσιγκτον.
Ερωτηθείς γιατί οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν συζητούν πια για την Κριμαία, ίσως γιατί θεωρούν πως πρόκειται πλέον για «χαμένη υπόθεση»όσον αφορά στην αμερικανική εξωτερική πολιτική, ο Ρόουντς αρκέστηκε να σχολιάσει πως η Ουάσινγκτον θα διατηρήσει τη θέση της και θα οπλιστεί με υπομονή, ελπίζοντας πως οι δαπάνες της Ρωσίας για την Κριμαία θα αυξηθούν: «Η Ρωσία εγκλωβίστηκε στο δικό της αδιέξοδο, στην προσπάθεια να στηρίξει την Κριμαία, η οποία θα κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια – και αυτό θα είναι πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τη ρωσική οικονομία».
Πηγή: RIA Novosti.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube