REAL TIME |

Weather Icon
G-20 , Ισλάμ , Ρωσία , Τρομοκρατία 17 Νοεμβρίου 2015

Πούτιν: 40 χώρες, κάποιες του G20, χρηματοδοτούν το Ισλαμικό Κράτος

Πούτιν: 40 χώρες, κάποιες του G20, χρηματοδοτούν το Ισλαμικό Κράτος
«Οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους (IS) χρηματοδοτούνται από 40 χώρες, μεταξύ των οποίων και μέλη της G20»: Το γύρο του κόσμου έχει κάνει η χθεσινή αποκάλυψη του Βλαντίμιρ Πούτιν από την Αττάλεια τηςΤουρκίας, όπου ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της G20, στη σκιά της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο ρώσος πρόεδρος είπε πως έχει ήδη γνωστοποιήσει στους ηγέτες της G20 τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες: «Παρουσίασα συγκεκριμένα παραδείγματα, με βάση τα στοιχεία που έχουμε για τη χρηματοδότηση διαφόρων ομάδων του Ισλαμικού Κράτους (σήμερα IS, παλαιότερα ISIS/ISIL) από ιδιώτες. Όπως έχουμε εξακριβώσει, τα χρήματα προέρχονται από 40 χώρες και υπάρχουν και χώρες της G20 ανάμεσά τους».

Το παράνομο εμπόριο πετρελαίου του IS

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος Πούτιν κατέστησε αναγκαίο τον τερματισμό του παράνομου εμπορίου πετρελαίου, από το οποίο το Ισλαμικό Κράτος αποκομίζει τεράστια έσοδα. Όπως είπε, παρουσίασε στους ομολόγους του αεροφωτογραφίες αλλά και δορυφορικές φωτογραφίες που αποδεικνύουν σαφώς την κλίμακα του λαθρεμπορίου πετρελαίου και πετρελαιοειδών.
«Η αυτοκινητοπομπή για τον ανεφοδιασμό οχημάτων [με καύσιμα] είχε μήκος δεκάδων χιλιομέτρων… Από ψηλά μοιάζουν να χάνονται στον ορίζοντα»,πρόσθεσε ο Πούτιν, συγκρίνοντας το κομβόι των συστημάτων φυσικού αερίου και αγωγών πετρελαίου.

Ενωμένη διεθνής προσπάθεια

Παράλληλα ο ρώσος πρόεδρος επεσήμανε πως «δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να ζυγίσουμε”  ποια χώρα είναι πιο αποτελεσματική στη μάχη εναντίον του IS. Αυτή τη στιγμή η ένωση των διεθνών δυνάμεων εναντίον της τρομοκρατικής αυτής οργάνωσης».
Ο πρόεδρος Πούτιν επανέλαβε την πρόθεση της Ρωσίας να στηρίξει την ένοπλη αντιπολίτευση της Συρίας, τους Σύρους αντάρτες, προκειμένου να ενισχυθεί το μέτωπο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, διευκρινίζοντας ωστόσο πως μία τέτοια εξέλιξη προϋποθέτει την ύπαρξη μίας πολιτικής συμφωνίας.
«Χρειαζόμαστε την πραγματική υποστήριξη των ΗΠΑ, της Ε.Ε., της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας και του Ιράν» τόνισε και συμπλήρωσε: «Κάποιες ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης θεωρούν εφικτή την έναρξη επιχειρήσεων κατά του IS με την στήριξη της ρωσίας. Και εμέις είμαστε πρόθυμοι να παρέχουμε στήριξη από αέρος. Εάν συμβεί αυτό , θα έχουμε θέσει τη βάση της συνεργασίας για την μετέποειτα εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση στη Συρία».
Ο ρώσος πρόεδρος επεσήμανε την αλλαγή στάσης της Ουάσινγκτον όσον αφορά στη συνεργασία με τη Μόσχα εναντίον της τρομοκρατίας: «Πρέπει να οργανωθούμε και να επικεντρωθούμε στην πρόληψη των τρομοκρατικών επιθέσεων και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε παγκόσμια κλίμακα. Καταθέσαμε αίτημα συνεργασίας στις ΗΠΑ στον αγώνα κατά του IS. Δυστυχώς, οι αμερικανοί εταίροι μας πλά απαντούσαν με ένα γραπτό μήνυμα που έλεγε:απορρίπτουμε την προσφορά σας”. Όμως η ζωή κινείται στους δικούς της, γρήγορους ρυθμούς και συχνά μας δίνει πολύ σημαντικά μαθήματα…  Και νομίζω πως σήμερα είναι καθαρότερη παρά ποτέ η συνειδητοποίησηαπό όλους πως η αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας μπορεί να γίνει μόνο με κοινή συνεργασία».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο Πούτιν, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες ένοπλες ομάδες στη Συρία θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις και ποιες είναι νόμιμα τμήμα της συριακής αντιπολίτευσης:«Ο κοινός μας αγώνας πρέπει να επικεντρωθεί στην μάχη με τους τρομοκράτες».

«Δεν μπορούν να μας κρίνουν»

Σε άλλο σημείο ο ρώσος πρόεδρος διαφώνησε με τις δυτικές επικρίσεις για τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, όπου οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις διεξάγουν μια μεγάλης κλίμακας εκστρατεία κατά στόχων του IS και άλλων τρομοκρατικών ομάδων από τις 30 Σεπτέμβρη.
«Είναι πραγματικά δύσκολο να μας επικρίνουν», τόνισε, «ειδικά από τη στιγμή που έχουμε επανειλημμένως ζητήσει από τους ξένους εταίρους μας  να μας παράσχουν στοιχεία σχετικά με τρομοκρατικούς στόχους στη Συρία. Φοβούνται να μας ενημερώσουν σχετικά με τα εδάφη που δεν πρέπει να χτυπήσουμε, ακριβώς επειδή θεωρούν πως εκεί θα χτυπήσουμε, εξαπατώντας τους πάντες….Προφανώς, η αντίληψη που έχουν περί αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας διαφέρει πολύ από τη δική μας…». Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος Πούτιν δήλωσε στα ΜΜΕ ότι η Ρωσία βρίσκεται ήδη σε επαφές με τη συριακή αντιπολίτευση, η οποία ζήτησε από τη Μόσχα να μην πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές σε συγκεκριμένα εδάφη, τα εδάφη που ελέγχουν οι αντάρτες. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube