Weather Icon

Κύπρος: Μένει η Total, έρχονται κι άλλοι

ΣΤΟΝ ΠΡΟΘΑΛΑΜΟ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΦΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εν αναμονή επίσημης ενημέρωσης για τις επαφές του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη την Παρασκευή στο Παρίσι με ανώτατα στελέχη της Total, οι πληροφορίες για τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο γαλλικός κολοσσός δεν το κουνά από την κυπριακή ΑΟΖ. 

Και δεν είναι μόνο η ανακάλυψη του γιγαντιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ περίπου έξι χιλιόμετρα από το τεμάχιο 11, το οποίο κρατά δεσμευμένο η Total, αυτό που οδηγεί τους Γάλλους στην απόφαση να ανανεώσουν το συμβόλαιο για έρευνες και γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Είναι και τα αποτελέσματα των ερευνών που πραγματοποίησαν την περασμένη άνοιξη σε τμήματα των τεμαχίων 7 και 8, τα οποία εμπίπτουν στο πολλά υποσχόμενο υποθαλάσσιο όρος Ερατοσθένης, βορειότερα του τεμαχίου 11.

Για την ώρα δεν υπάρχει ενημέρωση για το τι εντόπισαν στον Ερατοσθένη οι άνθρωποι της Total. Κάποιες πληροφορίες μιλούν για ενθαρρυντικά αποτελέσματα, για τα οποία επρόκειτο να ενημερωθεί ο κ. Λακκοτρύπης την περασμένη Παρασκευή από την ηγεσία της γαλλικής εταιρείας.
Ανεξαρτήτως του ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν όσα εντόπισαν οι Γάλλοι στον Ερατοσθένη, η διάθεσή τους ως προς τη συνέχιση των εργασιών τους στην Κύπρο άλλαξε άρδην από τις ανακοινώσεις της ιταλικής ENI στο γειτονικό Ζορ. Η ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος, που αγγίζει τα 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, και μάλιστα σε ασβεστολιθικά πετρώματα, οδηγεί και την Total σε αναθεώρηση των αρχικών της πορισμάτων για τις δυνατότητες του τεμαχίου 11. Μάλιστα, η παραδοχή της ENI ότι ακολούθησε λανθασμένο γεωλογικό μοντέλο στις ανεπιτυχείς γεωτρήσεις της στο τεμάχιο 9 αναπτερώνει τις ελπίδες όχι μόνο της ΕΝΙ, αλλά επίσης της Total και της Noble για νέες ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ, σε περιοχές που είχαν θεωρηθεί αδιάφορες στη βάση του αρχικού -πανομοιότυπου- μοντέλου που εφάρμοσαν έως τώρα.
Οι ανεπίσημες πληροφορίες φέρουν λοιπόν την Total να έχει ενημερώσει το υπουργείο Ενέργειας ότι προτίθεται να ανανεώσει το συμβόλαιο διατήρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στο τεμάχιο 11. Θεωρητικά η Total διατηρεί το δικαίωμα να δώσει την τελική της απάντηση μέσα στον Φεβρουάριο του 2016, όμως πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει πολύ σύντομα, αν δεν έχει ήδη ξεκαθαρίσει κατά τις συνομιλίες των δύο πλευρών την Παρασκευή.
Από κυπριακής πλευράς, τίποτε δεν θα θεωρηθεί ικανοποιητικό αν μαζί με την ανανέωση του συμβολαίου δεν δεσμευτεί η Total ότι θα προχωρήσει μέσα στο 2016 και σε γεώτρηση στο τεμάχιο 11, ανεξαρτήτως της αρχικής διαπίστωσης των Γάλλων ότι δεν βρέθηκε αξιόλογη γεωτρήσιμη δομή σε αυτό.
 
 
Μνηστήρες για Αφροδίτη
 
Η ανακάλυψη του Ζορ αναζωογόνησε αμέσως το ενδιαφέρον για τα νότια όρια της κυπριακής ΑΟΖ, τόσο από τις εταιρείες που διατηρούν δικαιώματα εκμετάλλευσης στην περιοχή (Noble, Delek, ENI, Total) όσο και από άλλες εταιρείες που παρακολουθούσαν χωρίς διάθεση άμεσης εμπλοκής.
Είχε προηγηθεί η πρόταση του ισραηλινού ομίλου Delek για αύξηση του μεριδίου συμμετοχής του στο τεμάχιο 12, από το 30% στο 49% των δικαιωμάτων που διαθέτει η αμερικανική Noble. Στη συνέχεια όμως εκδηλώθηκε, όπως πληροφορούμαστε, ενδιαφέρον και από άλλες εταιρείες, κάποιες από τις οποίες περιλαμβάνονται στα θεωρούμενα μεγαθήρια του κλάδου, για την αγορά του μεριδίου που θέλει να πωλήσει η Noble για να αντλήσει κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων αξιοποίησης του κοιτάσματος Αφροδίτη.
Οι διαπραγματεύσεις Noble – Delek για την αύξηση της συμμετοχής της δεύτερης στην κοινοπραξία του τεμαχίου 12 (Αφροδίτη) μοιάζουν να έχουν παγώσει, εν αναμονή διαπραγματεύσεων με άλλους ενδιαφερόμενους, που προσφέρουν καλύτερες προοπτικές συνεργασίας για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, αλλά και για τη διάθεση του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές αγορές.
Πληροφορίες φέρουν και την κυπριακή κυβέρνηση να ευνοεί την είσοδο μιας τρίτης, μεγάλης, εταιρείας στην κοινοπραξία του τεμαχίου 12, για ευνόητους λόγους.
 
Νέα αδειοδότηση;
 
Δεν είναι όμως μόνο το τεμάχιο 12 που ελκύει διεθνές ενδιαφέρον. Ακόμα περισσότερο είναι το ενδιαφέρον ξένων εταιρειών για περιοχές που έμοιαζαν αδιάφορες έως πρότινος, όπως για παράδειγμα το τεμάχιο 10 (το οποίο «επέστρεψε» η Total) και κάποιες περιοχές του τεμαχίου 12 (περίπου το μισό εμβαδό του τεμαχίου) οι οποίες αποδεσμεύτηκαν από τη Noble στο πλαίσιο παλαιότερων ανανεώσεων του συμβολαίου αναλογικού καταμερισμού.
Άλλες πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, κάνουν λόγο για αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος και για τα τεμάχια 7 και 8, στον Ερατοσθένη, στα οποία διενήργησε έρευνες η Total. Ενδιαφέρον μάλιστα επιδείχθηκε πρόσφατα και για τα τεμάχια 5 και 6, τα οποία εμπίπτουν στην ευαίσθητη ζώνη των διεκδικήσεων της Τουρκίας και θα ανέμενε κανείς ότι θα έμεναν στα αζήτητα. Το ενδιαφέρον αυτό, επαναλαμβάνουμε, υπάρχει τόσο από εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και από εταιρείες -όχι μόνο δυτικοευρωπαϊκές- που μόλις πρόσφατα αποφάσισαν να ενδιαφερθούν ζεστά για την περιοχή.
Υπό άλλες συνθήκες, η προκήρυξη ενός τρίτου γύρου αδειοδοτήσεων θα ήταν η πιο πρόσφορη επιλογή για την κυβέρνηση. Παρόλο που αυτή η επιλογή ενδιαφέρει σοβαρά τους αρμοδίους και δεν απορρίπτεται, εντούτοις οι εντατικές διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη για λύση του Κυπριακού και ο ορατός κίνδυνος νέας εμπλοκής της Τουρκίας με επιστροφή του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ προβληματίζουν και για την ώρα δεν καθιστούν πιθανή έκβαση την προκήρυξη νέου γύρου αδειοδοτήσεων. Αναλόγως της πορείας που θα έχουν τους επόμενους μήνες οι διαπραγματεύσεις, θα εξαρτηθεί και η τελική απόφαση. Αν η προκήρυξη νέου γύρου αδειοδότησης κριθεί επιβεβλημένη κίνηση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού των τεμαχίων που θα προσφερθούν προς τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, ώστε τα ελεύθερα τεμάχια προς αδειοδότηση να χωριστούν σε μικρότερα κομμάτια, στη βάση και των νεότερων στοιχείων που προέκυψαν από τις έρευνες που προηγήθηκαν.


Του Χρύσανθου Μανώλη
Eφημερίδα Πολίτης Κύπρου

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube