REAL TIME |

Weather Icon
Εξοπλισμοί , Ρωσία 31 Οκτωβρίου 2015

Patriot: Η ρωσική απάντηση στο αμερικανικό Hummer

Το νέο αυτοκίνητο για τον ρωσικό στρατό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για μη στρατιωτικούς σκοπούς. 

UAZ Patriot. Πηγή: Press photo

Το τζιπ UAZ Patriot πέρασε τις απαραίτητες δοκιμές και αρχίζει η σειριακή παραγωγή του, ανέφερε ο επικεφαλής σε θέματα συνεργασίας με το ρωσικό δημόσιο της εταιρίας UAZ, Αρτιόμ Ζιόλτικοφ, στη διάρκεια της έκθεσης συστημάτων και εξοπλισμού κρατικής ασφάλειας Interpolitex. 

Το Patriot στη στρατιωτική εκδοχή του διαφέρει από την πολιτική, όσον αφορά το σύστημα μετάδοσης κίνησης, όπου χρησιμοποιούνται σφυρήλατες ζάντες από χάλυβα. Επίσης, από το στρατιωτικό απουσιάζει το πλαίσιο στήριξης αποσκευών στην οροφή, έχει προβλεφθεί βάση για την τοποθέτηση εργαλείων για μηχανικές εργασίες με τα χέρια, για τη στερέωση μπιτονιών με νερό ή λάδι, καθώς και για την εγκατάσταση οπλισμού. Το στρατιωτικό διαθέτει κινητήρες βενζίνης 128 ίππων, το βάρος του με τον στάνταρ εξοπλισμό και τα αναλώσιμα υλικά αλλά χωρίς φορτίο είναι 2 τόνοι, χωρά μέχρι 9 άτομα, ενώ η μέγιστη ταχύτητά του είναι 150 χλμ./ώρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της υπηρεσίας Τύπου του Κεντρικού στρατιωτικού τομέα του υπουργείου Άμυνας, οι μονάδες του συγκεκριμένου τομέα χρησιμοποιούν ήδη περισσότερα από 30 αυτοκίνητα UAZ-3163 Patriot αντικαθιστώντας τον πεπαλαιωμένο τύπο UAZ-3151. Επίσης, διαθέσιμο είναι το ειδικό φορητό σύστημα ελέγχου «Patriot-Okapi» (σύστημα ραντάρ στο σασί του αυτοκινήτου Patriot), το οποίο μπορεί να εντοπίζει και να αναγνωρίζει σταθερούς και κινούμενους στόχους σε απόσταση έως τα 15 χλμ.
Το όχημα διαμορφώθηκε βάσει των προδιαγραφών του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, κάτι που αφορά ιδιαίτερα τη χρήση σε περιοχές με σκληρό αρκτικό κλίμα, όπως είπε ο υποδιευθυντής του 21ου επιστημονικού-ερευνητικού ινστιτούτου του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας, Βαντίμ Ντεμίκ.
Όπως ανέφερε στην RBTH ο ανεξάρτητος αμυντικός αναλυτής Κιρίλ Κουντριασόφ, το UAZ Patriot μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όχημα διοίκησης. Σε αυτό επίσης μπορεί να τοποθετηθεί οποιοσδήποτε εξοπλισμός ή οπλισμός μικρού μεγέθους και βάρους, όχι μεγαλύτερου του ενός τόνου, για παράδειγμα συσκευές επικοινωνίας και ραδιοεντοπισμού, αντιαρματικά συστήματα.
Αν συγκρίνουμε το Patriot, για παράδειγμα, με το στρατιωτικό Hummer H1, Н2 και Н3, το τελευταίο είναι καλό για ταχεία κίνηση εκτός δρόμου, αλλά σε ομαλό έδαφος, όπως στην έρημο, ενώ το Patriot μπορεί να κινηθεί και εκτός δρόμου, και σε έδαφος με εξογκώματα ή λακκούβες, εξηγεί ο Κουντριασόφ.  
Το πλεονέκτημα του UAZ Patriot είναι ότι μπορεί να «υπηρετήσει» και στο στρατό, αλλά και έξω από αυτόν, θεωρεί ο ειδικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η δυνατότητα διπλής χρήσης του συγκεκριμένου οχήματος (αντίθετα για παράδειγμα με το ρωσικό θωρακισμένο όχημα Tiger), είναι ένα μεγάλο συν. Και αυτό, κατ’ επέκταση, θα προσελκύσει και ξένους πελάτες, όχι απαραίτητα από στρατούς. Για την ώρα πάντως, δεν έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο εξαγωγών του UAZ Patriot.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube