Weather Icon

FT : Πώς το ISIS κάνει πόλεμο με πετροδολάρια

FT : Πώς το ISIS κάνει πόλεμο με πετροδολάρια

Oι τζιχαντιστές έχουν στήσει ένα πετρελαϊκό μονοπώλιο που παράγει σταθερά έσοδα και χρηματοδοτεί την πολεμική τους μηχανή. Πώς προσέλκυσαν έμπειρους μηχανικούς και δημιούργησαν ένα εκτεταμένο δικτύο διανομής. Ακόμα και οι Σύροι αντάρτες αγοράζουν το πετρέλαιό τους.

Στα περίχωρα της πετρελαιοπηγής Αλ Ομάρ στην ανατολική Συρία, πολεμικά αεροπλάνα πετάνε πάνω από σταθμευμένα φορτηγά που σχηματίζουν μια γραμμή μήκους έξι χιλιομέτρων. Ορισμένοι οδηγοί περιμένουν έως και έναν μήνα για να γεμίσουν το όχημα με αργό πετρέλαιο.
Είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση για πετρέλαιο, που έχουν ανοίξει μαγαζιά που πουλούν φαλάφελ και τσάι για τους οδηγούς, οι οποίοι πολλές φορές αφήνουν τα φορτηγά τους αφύλακτα για εβδομάδες, περιμένοντας τη σειρά τους.
Αυτή είναι η χώρα του ISIS, της τζιχαντιστικής οργάνωσης που ελέγχει ζώνες του συριακού και ιρακινού εδάφους. Το εμπόριο πετρελαίου έχει ανακηρυχθεί ως στόχος προτεραιότητας από τον διεθνή στρατιωτικό συνασπισμό που πολεμά την οργάνωση. Και παρ’ όλα αυτά συνεχίζεται κανονικά, χωρίς εμπόδια.
Το πετρέλαιο είναι ο μαύρος χρυσός που χρηματοδοτεί τη μαύρη σημαία του ISIS, χρηματοδοτεί την πολεμική του μηχανή, παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα και δίνει στους φανατικούς τζιχαντιστές πλεονέκτημα έναντι των γειτόνων τους.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube