Weather Icon

Μίλησε η μάνα του ισλαμιστή βομβιστή του Ντιγιάρμπακιρ – Κατηγορεί το τουρκικό κράτος (φωτο)

Μίλησε η μάνα του ισλαμιστή βομβιστή του Ντιγιάρμπακιρ – Κατηγορεί το τουρκικό κράτος (φωτο)
  • Ο γιος της αιματοκύλισε το Ντιγιάρμπακιρ αλλά εκείνη κατηγορεί το τουρκικό κράτος που «ήξερε»
Στις 5 Ιουνίου, δυο μέρες πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της τελικής μεγαλειώδους προεκλογικής συγκέντρωσης στο Ντιγιάρμπακιρ του Κόμματος της Δικαιοσύνης των Λαών (HDP), έγινε βομβιστική επίθεση από την οποία έχασαν τη ζωή τους επτά άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 300.


Ως υπεύθυνος για την επίθεση εκείνη συνελήφθη και βρίσκεται στις φυλακές ο Ορχάν Γκιοντέρ, ο οποίος ανήκει στην ομάδα Ντοκουματζιλάρ, από το Αντιγιαμάν.
Η ομάδα αποτελείται από 26 άτομα και ονομάστηκε έτσι από τον στρατολόγο Μουσταφά Ντοκουματζί, έμμισθο συνεργάτη του τουρκικού κράτους. Όλοι τους στρατολογήθηκαν στο Αντιγιαμάν το 2013-14 και εστάλησαν στη Συρία για να ενταχθούν στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους.
Μέλος της Ντοκουματζιλάρ ήταν και ο Σεΐχ Αμπντουραχμάν Αλαγκιόζ, ο βομβιστής αυτοκτονίας που προκάλεσε το θάνατο 33 Κούρδων στο Σουρούτς, τις 20 Ιουλίου 2015, αλλά και ο μεγάλος του αδελφός, Γιουνούς Εμρέ Αλαγκιόζ, ο βομβιστής αυτοκτονίας της Άγκυρας, που έστειλε στο θάνατο 107 άτομα και τραυμάτισε περισσότερους από 500 ανθρώπους.
Η δράση της ομάδας έχει απασχολήσει τον τουρκικό Τύπο αλλά και μέρος της διεθνούς κοινότητας – ιδιαίτερα εκείνους που τους απασχολεί η πορεία της Τουρκίας!
Η στρατολόγηση και η πλύση εγκεφάλου
Ως συμβολή στον προβληματισμό που έχει αναπτυχθεί γύρω από τον ιθύνοντα νου που κρύβεται πίσω από τις βομβιστικές αυτές ενέργειες, και ειδικά πίσω από τη διπλή βομβιστική επίθεση της Άγκυρας, παραθέτουμε ορισμένα στοιχεία από συνέντευξη που έδωσε στο Πρακτορείο Ειδήσεων DHΑ η Χατιτζέ, μητέρα του βομβιστή Ορχάν Γκιοντέρ, που σκόρπισε το θάνατο στο Ντιγιάρμπακιρ στις 5 Ιουνίου 2015.

Η Χατιτζέ με τον γιο της Ορχάν Γκιοντέρ
«Εμείς ως γονείς αντιληφθήκαμε τι γίνεται από την αρχή. Μάθαμε σε ποια ισλαμική εστία γίνεται η πλύση εγκεφάλου και η στρατολόγηση. Από την αρχή πήγαμε πολλές φορές στις Αρχές, για να εμποδίσουμε τη στρατολόγηση των παιδιών μας στο Ισλαμικό Κράτος. Το κράτος το ήξερε, ήξερε ότι τα παιδιά πηγαίνουν στο Ισλαμικό Κράτος και δεν τους εμπόδισε. Αυτό σημαίνει ότι το κράτος τα ήξερε και τα ανεχόταν όλα.
Πήγα στην Αστυνομία και στην Ασφάλεια αλλεπάλληλες φορές, τους είπαμε σε ποια τζαμιά και σε ποια ισλαμική εστία γίνεται η πλύση εγκεφάλου. Τους ρώτησα ότι αν το παιδί μου τελικά πάει στο ΙΚ, ποιος θα έχει την ευθύνη; Τα ίδια είπα στον νομάρχη αλλά και στον βουλευτή του ΑΚΡ στο Αντιγιαμάν, Αχμέτ Αϊντίν. Εκείνος έγραψε τα ονόματα και τα έβαλε στην τσέπη του. Είπε «θα ενδιαφερθώ προσωπικά με το θέμα».
Πριν καταταχτεί στο ΙΚ, έκανα έγγραφη καταγγελία στην Ασφάλεια. Δεν έκαναν τίποτα. Του πήραν μια κατάθεση και τον άφησαν ελεύθερο.
Τον περασμένο Οκτώβριο το παιδί έφυγε στη Συρία. Το έμαθα από το κράτος. Μας ενημέρωσαν. Τότε ξαναπήγα στον νομάρχη, στους αξιωματικούς της Αστυνομίας και της Ασφάλειας. Τους είπα αν γίνει κάτι, αν το παιδί μου κάνει κάτι, ποιος θα έχει την ευθύνη;
Μετά πήγαμε με τον πατέρα του αλλεπάλληλες φορές στη γραμμή των συνόρων και από την από δω και από την από κει πλευρά. Τον ψάξαμε, δεν καταφέραμε να τον βρούμε.
Μετά μας κάλεσαν στο Ντιγιάρμπακιρ και μας είπαν ότι το παιδί μας έβαλε τη βόμβα. Τώρα το παιδί μας λέει ότι δεν το έκανε αυτός και ότι του έστησαν παγίδα».
Τι λέει ο πατέρας του βομβιστή στην Άγκυρα
Ευθύνες στο τουρκικό κράτος ρίχνει και ο πατέρας ενός εκ των βομβιστών αυτοκτονίας, της Άγκυρας, ο M.ΝΤ.: «Ο γιος μου δεν μπορεί να έκανε τέτοιο πράγμα. Εγώ πήγα πολλές φορές στην Ασφάλεια για να φέρω πίσω το παιδί μου από τη Συρία. Το παιδί μου γύρισε στο Αντγιαμάν το 2014. Έμεινε δίπλα μου επί οκτώ μήνες. Εγώ όταν ήλθε από τη Συρία, πήγα στην Ασφάλεια και ζήτησα να συλλάβουν και να φυλακίσουν το παιδί μου».
Μετά την καταγγελία ο νεαρός κλήθηκε στην Ασφάλεια, του πήραν κατάθεση και τον άφησαν ελεύθερο. Μετά από οκτώ μήνες πήγε πάλι στη Συρία. «Κανείς δεν τον εμπόδισε. Για να επιτρέπει το κράτος να γίνονται αυτά, σημαίνει ότι το θέλει» λέει χαρακτηριστικά ο Μ.Ντ.
«Για μένα υπεύθυνος όλης αυτής της κατάστασης είναι το τουρκικό κράτος!» τόνισε σε δημοσιογράφους.

http://www.pontos-news.gr/article/142040/milise-i-mana-toy-vomvisti-aytoktonias-toy-ntigiarmpakir-katigorei-toyrkiko-kratos 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube