Weather Icon

Πενήντα τόνους όπλα έδωσαν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας

Πενήντα τόνους όπλα έδωσαν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας
Σάββας Καλεντερίδης

  • Όπλα και πυρομαχικά έδωσαν οι ΗΠΑ στους Κούρδους της Συρίας (φωτ.: ΑΠΕ-ΕΡΑ/Sedat Suna)
    Μια κίνηση με ιδιαίτερο πολιτικό και γεωπολιτικό νόημα έκαναν την Κυριακή οι ΗΠΑ, μόλις δύο 24ωρα μετά την αιματηρή επίθεση στην Άγκυρα με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες τραυματίες, προμηθεύοντας τους Κούρδους της Συρίας με 50 τόνους όπλα και πυρομαχικά!
    Τα όπλα είχαν παραλήπτη το Στρατό Λαϊκής Άμυνας (YPG), του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD).
    Ο YPG προΐσταται στρατιωτικού σχηματισμού στον οποίον συμμετέχουν στρατιωτικές δυνάμεις των Ασσυρίων –που οργανώθηκαν με τη βοήθεια των Κούρδων– και διάφορες ομάδες Σύρων αντικαθεστωτικών, υπό την επωνυμία «Συνασπισμός Αράβων Συρίας». Οι δυνάμεις αυτές πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
    Ο οπλισμός και τα πυρομαχικά δόθηκαν για να οργανωθεί ο αποκλεισμός και η πολιορκία της λεγόμενης πρωτεύουσας του Ισλαμικού Κράτους, Ράκα, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η απελευθέρωσή της.
    Όπως αναφέρουν πηγές από την περιοχή, τα πολεμοφόδια ήταν συσκευασμένα σε 112 παλέτες, μεταφέρθηκαν και ρίφθηκαν με αλεξίπτωτα στην περιοχή Χασέκε με μεταφορικά αεροσκάφη C-17, τα οποία συνοδεύονταν για προστασία από μαχητικά αεροσκάφη.
    Το γεγονός επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Ελίζα Σμιθ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι οι δυνάμεις της Συμμαχίας έκαναν την Κυριακή από αέρος ρίψεις πολεμικού υλικού, για την υποστήριξη δυνάμεων που επιχειρούν εναντίον του ΙΚ στο έδαφος».

    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΕΡΑ/Sedat Suna)
    Η Σμιθ, σε ερώτηση αν το YPG και οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), που είναι γνωστό ότι έχει στενές σχέσεις με το ΡΚΚ, συμπεριλαμβάνεται για το αμερικανικό Πεντάγωνο στις «Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας», δήλωσε ότι δεν θα πει τίποτα για το συγκεκριμένο θέμα.
    Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ, που γίνεται ενώ η Ρωσία εμπλέκεται στρατιωτικά στη συριακή κρίση, εντάσσεται σε πρότερο σχεδιασμό του Πενταγώνου για την πολιορκία και απελευθέρωση της Ράκα.
    Παρ’ όλα αυτά έχει τη δική του ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι γίνεται μια μέρα μετά τις φονικές εκρήξεις της Άγκυρας, όπου οι Κούρδοι είναι η πλευρά που υφίσταται σφαγή.
    Ουσιαστικά θα μπορούσε να εκληφθεί και να ερμηνευτεί ως κίνηση που δείχνει συμπάθεια στους Κούρδους και αποδοκιμασία της πολιτικής του διδύμου Ερντογάν-Νταβούτογλου, που για την επίλυση του Κουρδικού επέλεξε τον πόλεμο και τη βία, αντί της ειρηνευτικής διαδικασίας και του πολιτικού διαλόγου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube