Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Οκτωβρίου 2015

Σαν ψίχα από μεταλαβιά

Σαν ψίχα από μεταλαβιά

Σαν ήμαστε παιδιά, κρύβαμε το ανεκτίμητο και ακριβοθώρητο γλυκό, για να το φάμε μπουκιά-μπουκιά, για να παρατείνουμε την σπάνια απόλαυση.

Έτσι νιώθω με το βιβλίο του Μέλλιου Πίτσια «Το τελευταίο δείπνο στη Μύρνα». Δεν θέλω να τελειώσει.  Ποιος θέλει να τερματιστεί μια ονειρική διαδρομή στον κόσμο, σ’ αυτόν τον κόσμο τον καλό, «τον μικρό το μέγα». Με καραβάκι τη Μύρνα, π’ απλώνει τ’ άσπρα της πανιά στ’ ανεξερεύνητα βάθη της παράδοσης, εκεί που ζουν οι ήρωες, οι θεοί, οι ακριβοί μας πρόγονοι. Οι νεράιδες  και οι μάγισσες.

Οι άνθρωποι του ανελέητου αγώνα της επιβίωσης στα σκληρά χώματα των βουνών? των βουνών που όσο ιδρώτα και αίμα τη γη να καρπίσει, τόσο σ’ αποζημιώνουν με τους γοητευτικούς ψιθύρους, καθώς σ’ ανοίγουν τις πύλες του παραδείσου. Καθώς σου φέρνουν μηνύματα από κόσμους μακρινούς και ποθητούς που μια σπίθα τους έφτασε ως εμάς, ώστε να τους αναγνωρίζουμε. Είναι οι ιαχές νίκης των εξολοθρεμένων που δε νικήθηκαν, είναι οι στεναγμοί των ξωμάχων που πάλαιψαν σώμα με σώμα με την πέτρα? «αυτός ο τόπος είναι καμωμένος από πέτρα…», όπως λέει και ο ποιητής. Η πέτρα στην οποία ανθίζει το κυκλάμινο, γιατί δεν μπορεί παρά να ανθίσει? εκεί που τα θαύματα είναι καθημερινά και επαναλαμβανόμενα, όπως η βροχή, το κάμα, ο αέρας.

Εκεί που σκληροτράχηλοι πολεμιστές  κρύβουν αγνή καρδιά μικρού παιδιού που χαίρεται χωρίς λόγο. Μόνο επειδή ζει. Μόνο επειδή μετέχει στη συμπαντική αρμονία. Μόνο γιατί νιώθει τα φτερά ενός αγγέλου προστάτη πάνω του.
Πώς μετουσίωσε σε μεταλαβιά ο Μέλλιος την καθημερινότητα ενός χωριού, γραφικού και σύγχρονα ιστορικού και σύγχρονα σύμβολο ορεινών χωριών της πατρίδας!
Μέλι μας πρόσφερε ο Μέλιος.
Όποιος διάβασε το «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» καταλαβαίνει…
Ο Μέλλιος! Ένα παιδί από άλλο κόσμο. Ίσως απ’ αυτόν, απ’ τον οποίο εξοριστήκαμε από τις αστοχίες μας. Από κει θα ήρθε. Διότι ένα χωριατόπαιδο, από ένα χωριό που ο χάρτης το ξεχνούσε, ένα μικρό ορφανό παιδί -θύμα του εμφυλίου- χωρίς καμμιά προκατάληψη και ιδεοληψία –φίλος και κομμουνιστών- πού έμαθε πιάνο και κιθάρα, πού άκουσε για ποίηση; Πού βρήκε αυτή τη βαθιά αισθαντική φωνή, να γοητεύει, εν αγνοία του, τις γυναίκες και προκαλεί ζήλια στους άνδρες, αν δεν τα ‘φερε από άλλον πλανήτη; Εγώ πάντα είχα αυτή την αίσθηση: πως αυτό το παιδί «ουκ έστιν εκ του πλανήτη τούτου». Εδώ θα επικαλεστώ τον Φώτη Κόντογλου.
Μόνο τα δέντρα στους μυστικούς τρυφερούς διαλόγους τους μέσα στο δάσος, μόνο ο ψίθυρος των φύλλων, μόνο το τραγούδι του ποταμού, το κελάηδημα των πουλιών και τα παλιά τραγούδια των γιαγιάδων μπορούσαν να του τα διδάξουν. Στη Μύρνα ωδείο δεν υπήρχε. Στη Μύρνα βιβλιοθήκες δεν υπήρχαν. Κι όμως απ’ τη Μύρνα ξεπήδησε ένας ποιητής, ένας τροβαδούρος, ένας συγγραφέας.
Κανείς μη λείψει απ’ το δείπνο που μας προσφέρει ο Μέλλιος. Μόνο που πρέπει να προσέλθει «κεκαθαρμένος την καρδίαν».
Απλός, αγνός «εαν  μη γένητε ως τα παιδιά…». Μόνο έτσι θα απολαύσει του συμποσίου Της τέχνης, του συμποσίου Της ζωής.
Σ’ ευχαριστούμε Μέλλιο!
                            
Ελένη Τζήκα     
Οκτώβριος 2015
Κατερίνη

Το τελευταίο δείπνο στη Μύρνα

€18
Συγγραφέας: Μέλιος Πίτσιας
ISBN: 978-960-8362-88-8
Σελ.: 457
Σειρά: Μυθιστόρηματα
Γλώσσα: Ελληνικά
Κωδ.: 86979Μ8
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, [email protected]

Πηγή: Ολύμπιο Βήμαhttp://www.olympiobima.gr/san-psiha-apo-metalavia

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube