Weather Icon

ΕΝΙ και Αίγυπτος συζήτησαν τη δημιουργία κόμβου Φ.Α. στην αν. Μεσόγειο

Επιβεβαίωση «Κ» για τη μεταφορά του Φ.Α. του «Αφροδίτη» μέσω των αγωγών της ΕΝΙ

Τη δυνατότητα δημιουργίας ενός κόμβου φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο με στόχο να καταστούν οι αιγυπτιακές εγκαταστάσεις μεταφοράς και εξαγωγής διαθέσιμες και για γειτονικές ανακαλύψεις, συζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλζι με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Σίσι.

Όπως αναφέρεται στην εφημερίδα «The Cairo Post», o κ. Ντεσκάλζι συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο Αλ-Σίσι στο Κάιρο και συζήτησαν τις δραστηριότητες της εταιρείας στη χώρα.
Ο κ. Ντεσκάλζι παρουσίασε στον Αιγύπτιο Πρόεδρο το σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος «Ζορ» που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην αιγυπτιακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την κοινή δέσμευσή τους να επιταχύνουν την έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Ζορ».
Η ΕΝΙ έχει παρουσία στην Αίγυπτο από το 1954 μέσω της θυγατρικής της IEOC, μία εταιρεία η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, μετά την ανακάλυψη του κοιτάσματος «Abu Maadi» το 1967. Η ΕΝΙ είναι ο κύριος παραγωγός υδρογονανθράκων στην Αίγυπτο, με μία ημερήσια παραγωγή 190.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.
Οι πληροφορίες για δημιουργία ενεργειακού κόμβου στην περιοχή επιβεβαιώνουν πρόσφατο δημοσίευμα της «Κ» για χρησιμοποίηση των υποθαλάσσιων υποδομών που θα στηθούν από την ΕΝΙ στο μεγάλο κοίτασμα εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ για μεταφορά του Φ.Α. και από το κοίτασμα «Αφροδίτη».
Λακκοτρύπης: Το όραμα της ΕΝΙ περιλαμβάνει και την Κύπρο και την Αίγυπτο
Το όραμα της εταιρείας ΕΝΙ για την περιοχή περιλαμβάνει και την Κύπρο και την Αίγυπτο, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της εφημερίδας “The Cairo Post”.
“Αυτή είναι μια συζήτηση την οποία είχαμε με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΕΝΙ, όταν αυτός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μας παρουσίασε το όραμά τους για την περιοχή που περιλαμβάνει και την Κύπρο και την Αίγυπτο”, είπε ο κ. Λακκοτρύπης.
“Βεβαίως αυτή τη στιγμή έχουν μια πολύ μεγάλη ανακάλυψη στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, η οποία προορίζεται για την εσωτερική αγορά και βεβαίως έχουν συζητήσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση για το θέμα όπως είχα και εγώ την περασμένη εβδομάδα”, κατέληξε ο Υπουργός Ενέργειας.
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube