Weather Icon
Γενικά θέματα 26 Οκτωβρίου 2015

Νικητές οι ευρωσκεπτικιστές στην Πολωνία, σχηματίζουν αυτοδύναμη κυβέρνηση

Νικητές οι ευρωσκεπτικιστές στην Πολωνία, σχηματίζουν αυτοδύναμη κυβέρνηση
Conservative Law and Justice (PiS) leader Jaroslaw Kaczynski (C) celebrates during parliamentary elections night in Warsaw, Poland, 25 October 2015. Conservative Law and Justice (PiS) wins Polish parliamentary elections with 39,1 per cent of the vote and the ruling party Civic Platform (PO) 23.4 percent according to Ipsos poll. Third Kukiz'15 got 9 percent and fourth is Nowoczesna party with 7,1 percent of votes. EPA/PAWEL SUPERNAK POLAND OUTConservative
Law and Justice (PiS) leader Jaroslaw Kaczynski (C) celebrates during
parliamentary elections night in Warsaw, Poland, 25 October 2015.
Conservative Law and Justice (PiS) wins Polish parliamentary elections
with 39,1 per cent of the vote and the ruling party Civic Platform (PO)
23.4 percent according to Ipsos poll. Third Kukiz’15 got 9 percent and
fourth is Nowoczesna party with 7,1 percent of votes. EPA/PAWEL SUPERNAK
POLAND OUT

Οι συντηρητικοί καθολικοί του αντιπολιτευόμενου ευρωσκεπτικιστικού
κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) του Γιάροσλαβ Κατσίνσκι κέρδισαν την
απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις πολωνικές βουλευτικές εκλογές.

Έτσι θα μπορέσουν να κυβερνήσουν μόνοι τους, χωρίς να χρειασθεί να επιδιώξουν τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, σύμφωνα με exit polls που ανακοινώθηκαν απόψε αφού έκλεισαν οι κάλπες.

Το PiS κερδίζει 39,1% των ψήφων, ποσοστό που του δίνει 242 έδρες στο 460μελές κοινοβούλιο. Οι φιλελεύθεροι κεντρώοι της Πλατφόρμας Πολιτών (PO) της απερχόμενης πρωθυπουργού Εύα Κόπατς έλαβαν 23,4% των ψήφων και εκλέγουν 133 βουλευτές.

Το κυβερνών κόμμα Πλατφόρμα Πολιτών παραδέχθηκε την ήττα του. “Θυμηθείτε, δεν χάσαμε αυτά τα οκτώ χρόνια που πέρασαν”, δήλωσε η πρωθυπουργός Εύα Κόπατς. “Η Πολωνία είναι μια χώρα που προοδεύει από οικονομική άποψη, όπου η ανεργία είναι μονοψήφια. Σ’ αυτή την κατάσταση αφήνουμε την Πολωνία σ’ αυτούς που κέρδισαν σήμερα τις εκλογές”.

Η νίκη του PiS πιστεύεται πως θα βάλει τέλος σε σχεδόν μια δεκαετία οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας στην Πολωνία και μπορεί να απομακρύνει τη χώρα αυτή των 38 εκατομμυρίων κατοίκων από την ευρωπαϊκή πορεία.
Το αντισυστημικό κίνημα του ρόκερ Πάβελ Κούκιζ έρχεται τρίτο με 44 έδρες, το κόμμα Nowoczesna (Μοντέρνο) του νεοφιλελεύθερου Ρίσαρντ Πέτρου κερδίζει 22 έδρες και το αγροτικό κόμμα PSL, σύμμαχος των απερχόμενων φιλελευθέρων, 18.

Στα πρώτα σχόλιά του ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι υπογράμμισε πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Πολωνίας μετά την πτώση του κομμουνισμού που ένα κόμμα θα κυβερνήσει μόνο του αυτή τη χώρα και είπε πως θα “τείνει τη χείρα” στα κόμματα που θα ήθελαν να συνεργασθούν με το PiS.

Όσο για την αριστερά, η οποία εκπροσωπούνταν από δύο αντίπαλους σχηματισμούς, δεν εκλέγει βουλευτές για πρώτη φορά από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989, αφού δεν κατάφερε να υπερβεί το εκλογικό όριο.

Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Βαρσοβία, Πολωνία
 http://mignatiou.com/2015/10/nikites-i-evroskeptikistes-stin-polonia-schimatizoun-aftodinami-kivernisi/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube