Weather Icon
Ελλάδα , Ενεργειακά-Αγωγοί , ΗΠΑ 22 Οκτωβρίου 2015

Μεταρρυθμίσεις και ενέργεια στο τετ-α-τετ Τσίπρα-Νούλαντ

Μεταρρυθμίσεις και ενέργεια στο τετ-α-τετ Τσίπρα-Νούλαντ
Αθανασόπουλος Αλ. Άγγελος 
Η αμερικανίδα βοηθός ΥΠΕΞ επανέλαβε την στήριξη της Ουάσινγκτον στην Ελλάδα

Η πρόοδος στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος και κυρίως των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό, αλλά και η στενότερη ενεργειακή συνεργασία με έμφαση στην προώθηση του ΤΑΡ και του IGB ήταν δύο βασικά σημεία των συνομιλιών που είχε κατά την παραμονή της στην Αθήνα η Βικτόρια ΝούλαντΗ αμερικανίδα βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης είχε συνομιλίες τόσο με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα όσο και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Στο τραπέζι τέθηκε προφανώς και η προγραμματιζόμενη επίσκεψη του επικεφαλής του Στέητ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι στην Αθήνα (πιθανότατα περί τις 13 Νοεμβρίου, αν και τίποτα δεν έχει ανακοινωθεί δημοσίως για προφανείς λόγους).

Η κυρία Νούλαντ επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την προσέλκυση αμερικανικών επενδύσεων. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ψήφιση του πρώτου πολυνομοσχεδίου, πρόσθεσε ότι πολλά μένει να γίνουν ακόμη, αλλά τόνισε ότι ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε την ισχυρή δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει ώστε να ανοίξει και η συζήτηση για το χρέος. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εταίρος της Ελλάδος σε αυτή τη διαδικασία» σημείωσε η κυρία Νούλαντ.
Φυσικά, μεγάλη συζήτηση έγινε για περιφερειακά ζητήματα (η κυρία Νούλαντ δεν εισήλθε σε λεπτομέρειες στις δηλώσεις της στο υπουργείο εξωτερικών), αλλά και για την ενέργεια. Η Ουάσιγκτον φαίνεται ότι είναι ικανοποιημένη από την απόφαση της Αθήνας να εργαστεί για την πρόοδο των αγωγών φυσικού αερίου ΤΑΡ και IGB. Το τελευταίο διάστημα υπάρχει άλλωστε στενότατη συνεργασία Ελλάδος – Βουλγαρίας, που επιβεβαιώθηκε με την παρουσία στην Αθήνα του βούλγαρου υπουργού Εξωτερικών Ντάνιελ Μίτοφ.
Οι διαδικασίες για τον ελληνοβουλγαρικό διασυνδετήριο αγωγό IGB έχουν επιταχυνθεί και είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη βρέθηκαν στη Σόφια στελέχη της ΔΕΠΑ για να συζητήσουν το θέμα της Τελικής Επενδυτικής Συμφωνίας αλλά και της κατασκευής του αγωγού με την κρατική βουλγαρική εταιρεία και την ιταλική Edison που είναι και οι μέτοχοι.
Η αμερικανική κυβέρνηση προωθεί πολύ ενεργά το σχέδιο, καθώς πέραν της γεωπολιτικής σημασίας του βρίσκεται στα σκαριά και ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου. Η αμερικανική εταιρεία Cheniere σχεδιάζει να φέρει φορτία υγροποιημένου αερίου για να τροφοδοτήσει μελλοντικά τον τερματικό σταθμό LNG που σχεδιάζεται για την Αλεξανδρούπολη. Από εκεί θα μπορεί να τροφοδοτηθεί ο IGB ίσως και με μεγαλύτερες ποσότητες, για αυτό και η βουλγαρική πλευρά ζητεί αύξηση της χωρητικότητας του ελληνοβουλγαρικού αγωγού. Το χρονοδιάγραμμα είναι φιλόδοξο, καθώς εφόσον η Τελική Επενδυτική Συμφωνία οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη του έτους, τότε ο αγωγός μπορεί να καταστεί επιχειρησιακός από το 2017.
BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube