REAL TIME |

Το προσφυγικό τσουνάμι και οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί

Το προσφυγικό τσουνάμι και οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί
Το προσφυγικό τσουνάμι και οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί

Ο
πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που διασχίζουν την Μεσόγειο προς το
έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι τρομακτικός. Κατά τους πρώτους οκτώ
μήνες του 2015, πάνω από 400.000 άνθρωποι έκαναν με επιτυχία το
φορτισμένο ταξίδι.
Αρχικά , περίπου το 80% αναχωρούσαν από το κράτος της
Λιβύης και αποβιβάζονταν επί ιταλικού εδάφους. Πιο πρόσφατα, έχουν
αυξηθεί οι λαθρομεταναστευτικές δραστηριότητες από την Τουρκία προς τα
κοντινά ελληνικά νησιά.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πληρώνουν μεγάλα ποσά σε Λίβυους διακινητές, διακινδυνεύοντας τις ζωές τους σε μη αξιόπλοα πλοία για να διασχίσουν τα ύπουλα νερά της Μεσογείου˙ οι λαθρέμποροι στέλνουν σήματα κινδύνου καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο στις ευρωπαϊκές περιπολίες διάσωσης, και όταν τα σκάφη διάσωσης απαντούν, οι λαθρέμποροι εμβολίζουν τα περιπολικά σκάφη ή βυθίζουν τις βάρκες τους. Οι λαθρέμποροι στην Τουρκία στοιβάζουν τους πελάτες τους σε μικρά φουσκωτά σκάφη, τους κατευθύνουν προς τα κοντινά ελληνικά τουριστικά νησιά που έχουν οπτική επαφή με τις τουρκικές ακτές, και τους δίνουν εντολή να τρυπήσουν τα φουσκωτά κατά την άφιξή τους.

Η πρόβλεψη της γερμανικής κυβέρνησης ότι «μέχρι και 800.000» αιτούντες άσυλο θα καταφθάσουν το 2015, φαίνεται να βασίζεται σε αμφίβολες παραδοχές και μεθόδους˙ πολλοί στην Γερμανία αναμένουν ότι ο τελικός αριθμός θα είναι πολύ υψηλότερος.

Εκατοντάδες μετανάστες δια θαλάσσης κατασκηνώνουν σε τουριστικές παραλίες στην πλούσια ιταλική Ριβιέρα. Χιλιάδες περισσότεροι διασχίζουν την Ιταλία και την Γαλλία προς τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς κοντά στο γαλλικό λιμάνι του Καλαί, όπου περιμένουν να περάσουν λαθραία σε τρένα και φορτηγά που εισέρχονται στην σήραγγα της Μάγχης προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεκάδες χιλιάδες ταξιδεύουν με τα πόδια, με τρένα, λεωφορεία, ταξί, και λαθρεμπορικά βαν σε όλη την Σερβία, την πΓΔΜ και την Ουγγαρία για να ζητήσουν άσυλο στην Γερμανία, την Σουηδία και την Αυστρία.

Το σίγουρο είναι ότι στην ευθύνη για αυτό το τσουνάμι έχουν και οι πλούσιες χώρες καθώς κράτησαν κλειστά τα σεντούκια τους. Ετσι δεν έχουν προσφέρει επαρκή χρηματοδοτική στήριξη για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες των οργανισμών των Ηνωμένων Εθνών και των τριών κρατών που γειτονεύουν με την Συρία –η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος- που παρέχουν προσωρινή προστασία σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια Σύριους.

Έχουν χρηματοδοτήσει μόνο το 41% από το 1,3 δισ. δολάρια που ζήτησε η Ύπατη Αρμοστεία για το σχέδιο περιφερειακής αντιμετώπισης για την Συρία. Παρόμοιες ελλείψεις ανάγκασαν το παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα του ΟΗΕ να μειώσει απότομα τα συσσίτια που προσέφερε σε 1.600.000 πρόσφυγες από την Συρία στο ασήμαντο ποσό των 13 δολαρίων ανά μήνα για κάθε άτομο, και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναγκάστηκε να κλείσει 184 κέντρα υγείας στο Ιράκ, αφήνοντας έτσι τρία εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη. Την ίδια στιγμή η Γερμανία , ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δώσει 6,7 δισ δολάρια για να φιλοξενήσει τους 800.000 αιτούντες άσυλο. Η φυγή ήταν αναμενόμενη…

Πηγή:premium.paratiritis.gr
sofokleousin

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube