REAL TIME |

Οι Ρωμιοί βουλευτές και οι εκλογές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (φωτο)

Οι Ρωμιοί βουλευτές και οι εκλογές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία (φωτο)

Λιθογραφία που δείχνει την υποτιθέμενη απελευθέρωση των λαών με την επανάσταση του 1908
Ο κοινοβουλευτισμός στην Οθωμανική Αυτοκρατορία χωρίζεται σε δυο φάσεις.1 Η πρώτη αρχίζει το 1876 με την προκήρυξη του συντάγματος και διαρκεί περίπου δύο χρόνια, μέχρι που ο σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ διακόπτει τις εργασίες της Βουλής και αναστέλλει το σύνταγμα.

H πρώτη σύνοδος της Οθωμανικής Βουλής έγινε στις 17 Δεκεμβρίου 1908, ενώπιον του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ

Στη φάση αυτή δεν γίνονται κανονικές εκλογές αλλά οι 115 εκπρόσωποι των διαφόρων νομών επιλέγονται από τα τοπικά μικτά συμβούλια.
Στη δεύτερη φάση, μετά τη λεγόμενη επανάσταση των Νεότουρκων, επαναφέρεται το σύνταγμα το 1908, οπότε και γίνονται κανονικές εκλογές. Στη συνέχεια οι πολίτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οδηγούνται στις κάλπες το 1912 και το 1914. Και στις τρεις εκλογικές διαδικασίες κυριάρχησε το κόμμα «Επιτροπή [Κομιτάτο] Ένωση και Πρόοδος».

Η ηγεσία του κόμματος «Επιτροπή Ένωση και Πρόοδος»
Οι πρώτες «πραγματικές» εκλογές το 1908
Στις πρώτες εκλογές, που έγιναν σε δύο γύρους τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, συμμετείχαν δύο κόμματα: το κόμμα «Επιτροπή Ένωση και Πρόοδος» (İttihat ve Terakki) των Νεότουρκων και το Φιλελεύθερο Κόμμα (Ahrar Fırkası).
Δικαίωμα ψήφου είχαν όλοι οι φορολογούμενοι Οθωμανοί άνδρες άνω των 25 ετών.
Στον πρώτο γύρο εξέλεξαν τους εκλέκτορες που με τη σειρά τους επέλεξαν τους αντιπροσώπους για το Κοινοβούλιο, το οποίο λειτούργησε τον Δεκέμβριο του 1908.
Εκείνη τη χρονιά εξελέγησαν 281 βουλευτές από τους οποίους 142 Τούρκοι και Κούρδοι, 60 Άραβες, 25 Αλβανοί, 23 Έλληνες, 12 Αρμένιοι (εκ των οποίων τέσσερις με το Τασνάκ και δύο με το Χιντζάκ), πέντε Εβραίοι, τέσσερις Βούλγαροι, τρεις Σέρβοι, δύο Βλάχοι και δύο Ασσύριοι, από το βιλαέτι της Μοσούλης. Οι 60 από τους βουλευτές ήταν μέλη του κόμματος των Νεότουρκων.
Ποιοι Έλληνες εκλέχθηκαν
Σε αυτή την πρώτη Βουλή που προέκυψε από κανονικές εκλογές εκλέχθηκαν 2 μεταξύ άλλων οι: 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube