Weather Icon
Διαφθορά , Εκλογές 2015 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ακυρη η μεταβίβαση των μετοχών Φλαμπουράρη με ιδιωτικό συμφωνητικό

Ακυρη η μεταβίβαση των μετοχών Φλαμπουράρη με ιδιωτικό συμφωνητικό
Αμφισβητούν έγκυροι νομικοί κύκλοι την εγκυρότητας της διαδικασίας μεταβίβασης των μετοχών Φλαμπουράρη με απλό ιδιωτικό συμφωνητικό επικαλούμενοι νόμο του 2005

Την εγκυρότητα της διαδικασίας που φέρεται να έχει ακολουθήσει ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης προκειμένου να μεταβιβάσει στον συνεταίρο τουτις μετοχές του στην εταιρεία ΔΙΑΤΜΗΣΗ αμφισβητούν έγκυροι νομικοί κύκλοι.

Ναι μεν επιβεβαιώνουν τους ισχυρισμούς του κ. Φλαμπουράρη περί μη υποχρέωσης γνωστοποίησης της συναλλαγής στην εφορία μετά την ψήφιση του τελευταίου κώδικα φορολογίας εισοδήματος (ν. 4172) μέχρι να υποβληθεί η φορολογική δήλωση, ωστόσο,επικαλούνται τον νόμο που βασικού μετόχου που ορίζει ότι μεταβιβάσεις μετοχών σε επιχειρήσεις που έχουν συναλλαγές με το δημόσιο πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με συμβολαιογραφικό έγγραφο και όχι με ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο φέρει μόνο μια σφραγίδα αστυνομικού οργάνου για τη θεώρηση του γνησίου της υπογραφής.

Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι, επικαλούνται τις διατάξεις του άρθρου 9 του νόμου 3310/2005 (είναι ο νόμος περί βασικού μετόχου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή) το οποίο αναφέρει:
Ο νόμος 3310/2005 ορίζει ρητά ότι υπάρχει ποινή ακυρότητας στη μεταβίβαση αν δεν συντρέχουν οι δύο προϋποθέσεις:ενημέρωση τμήματος διαφάνειας ΕΣΡ και συμβολαιογραφική πράξη
«Οποιαδήποτε συμφωνία αφορά στην κατοχή, άσκηση δικαιωμάτων ψήφου ενεχυρίαση, σύσταση αλληλόχρεου λογαριασμού ή υποχρέωση μεταβίβασης μετοχών ή εταιρικών μεριδίων επιχείρησης μέσων ενημέρωσης ή επιχείρησης που συμμετέχει σε διαγωνιστική διαδικασία ή διαδικασία ανάθεσης για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης ή βασικού μετόχου των επιχειρήσεων αυτών, περιβάλλεται το συμβολαιογραφικό τύπου ανεξαρτήτως του τόπου καταρτίσεώς της, επί ποινή ακυρότητας».
Το ίδιο άρθρο μάλιστα, στην προηγούμενη παράγραφο αναφέρει ότι «οποιαδήποτε συμφωνία αφορά στην κατοχή, άσκηση δικαιωμάτων ψήφου, ενεχυρίαση, σύναψη δανείου, σύσταση αλληλόχρεου λογαριασμού ή υποχρέωση μεταβίβασης μετοχών ή εταιρικών μεριδίων ποσοστού τουλάχιστον ένα τοις εκατό του μετοχικού κεφαλαίου επιχείρησης μέσων ενημέρωσης ή επιχείρησης που συμμετέχει σε διαγωνιστική διαδικασία ή διαδικασία ανάθεσης για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης ή βασικού μετόχου, ή εταίρων των επιχειρήσεων αυτών, γνωστοποιείται στο τμήμα ελέγχου διαφάνειας του ΕΣΡ επί ποινή ακυρότητας».
Το μόνο στοιχείο που έχει δώσει στη δημοσιότητα ο κ. Φλαμπουράρης, είναι ένα ιδιωτικό συμφωνητικό το οποίο δεν έχει κατατεθεί σε καμία δημόσια αρχή (ούτε καν στην εφορία ως συμφωνητικό που έχει φορολογικό ενδιαφέρον) και δεν φέρει καμία συμβολαιογραφική επικύρωση.
Ο νόμος που προαναφέρθηκε ορίζει ρητά ότι υπάρχει ποινή ακυρότητας στη μεταβίβαση αν δεν συντρέχουν οι δύο προϋποθέσεις (ενημέρωση τμήματος διαφάνειας ΕΣΡ και συμβολαιογραφική πράξη) κάτι που στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει διατήρηση του χαρακτήρα του μετόχου με ποσοστό 50% από τον κ. Φλαμπουράρη. 

Τα χαρτιά και οι εξηγήσεις που παρέθεσε ο κ. Φλαμπουράρης  

Ο κ.Φλαμπουράρης έδωσε νωρίτερα το απόγευμα της Τετάτης  σειρά εγγράφων προκειμένου να αποδείξει πως έχει πουλήσει το σύνολο των μετοχών που κατείχε στην εταιρεία «Διάτμηση» από τις 26/01.
‘Ομως τα ίδια τα έγγραφα του κ. Φλαμπουράρη από τη μια δίνουν απαντήσεις από την άλλη εγείρουν νέα ερωτήματα.
Όπως προκύπτει, από έγγραφο που κατατέθηκε στο ΓΕΜΗ στις 04/02, η αποχώρηση του κ. Αλέκου Φλαμπουράρη από τον διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας συνοδεύτηκε από τον διορισμό στο ΔΣ και μάλιστα με καθήκοντα αντιπροέδρου, του Μιχαήλ Φλαμπουράρη-Ρέτσινα του Αλέκου. Δεν προκύπτει από τα έγγραφα αν υπάρχει -και ποιά είναι- η συγγενική σχέση του Μιχαήλ Φλαμπουράρη-Ρέτσινα με τον πρώην υπουργό, ωστόσο είναι γνωστό ότι ο ίδιος, από τους τρεις γάμους του, δεν έχει αποκτήσει παιδιά. Εντούτοις, η τρίτη σύζυγός του έχει έναν γιο από τον προηγούμενο γάμο της. 

Από τα έγγραφα προκύπτει ότι ο κ. Φλαμπουράρης δέχτηκε να απεμπολίσει τα δικαιώματά του ως μέτοχος της εταιρείας –με κυριότερο την είσπραξη μερισμάτων δεδομένου ότι η Διάτμηση είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση που διένειμε κέρδη άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ από συστάσεώς της το 2002- δεχόμενος ότι την 1η δόση του τιμήματος θα την εισπράξει 11 μήνες αργότερακαι ότι η ολική αποπληρωμή θα γίνει ύστερα από τρία χρόνια.

Το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβίβασης   

Για να αποδείξει τη μεταβίβαση των μετοχών, ο κ. Φλαμπουράρης δημοσίευσε αντίγραφο ιδιωτικού συμφωνητικού –και όχι συμβολαιογραφικού εγγράφου- σελίδες από το μετοχολόγιο της εταιρείας καθώς και τα έγγραφα που προαναφέρθηκαν και τα οποία δείχνουν την αποχώρησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.

Όπως προκύπτει από τον ιδιωτικό συμφωνητικό ο κ. Φλαμπουράρηςμεταβίβασε στις 26 Ιανουαρίου του 2015 650.130 μετοχές της «Διάτμηση ΑΤΕ» (αντιστοιχούν στο 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας) στον Ιωάννη Κοτταρίδη, ιδρυτικό μέλος, πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο της συγκεκριμένης εταιρείας.
Η μεταβίβαση, γίνεται με απλό ιδιωτικό συμφωνητικό και φέρει τη σφραγίδα αστυνομικού οργάνου το οποίο και θεώρησε το γνήσιο της υπογραφής
Το τίμημα, ορίστηκε στα 1,059 εκατομμύρια ευρώ και συμφωνήθηκε να καταβληθεί σε τριμηνιαίες δόσεις των 100.000 ευρώ αρχής γενομένης από τις 30 Νοεμβρίου του 2015 και με ορίζοντα αποπληρωμής τον Φεβρουάριο του 2018.
Στο κείμενο του ιδιωτικού συμφωνητικού το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Φλαμπουράρης, αναφέρεται ότι παρά το γεγονός ότι το τίμημα καταβάλλεται με δόσεις, ο πωλητής δηλώνει ότι απεκδύεται κάθε δικαιώματός του από τις μετοχές αυτές και ότι παραδίδει στον αγοραστή την κυριότητα, νομή και κατοχή 650.130 ονομαστικών μετοχών.
Δηλαδή, ο κ. Φλαμπουράρης απεμπολεί τα δικαιώματα του ως μέτοχος (είσπραξη μερίσματος κλπ) 11 μήνες πριν ξεκινήσει καν η καταβολή του συμφωνημένου τιμήματος. Η μεταβίβαση, γίνεται με απλό ιδιωτικό συμφωνητικό και φέρει τη σφραγίδα αστυνομικού οργάνου το οποίο και θεώρησε το γνήσιο της υπογραφής.
Ο κ. Φλαμπουράρης, έδωσε επίσης, έγγραφο το οποίο αποδεικνύει την κατάθεση στο ΓΕΜΗ στις 04/02 της αίτησης καταχώρησης της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και τη συγκρότηση αυτού σε σώμα.
Ως ημερομηνία απόφασης της γενικής συνέλευσης ορίζεται η 26η Ιανουαρίου 2015. Από αυτό το έγγραφο προκύπτει και η νέα σύνθεση του ΔΣ:
1.     Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Ιωάννης Κοτταρίδης
2.     Αντιπρόεδρος ο Μιχαήλ Φλαμπουράρης Ρέτσινας
3.     Μέλος ΔΣ ο Μιχάλης Μοσχοβούδης
4.     Μέλος ΔΣ ο Χρήστος Μοσχοβούδης και
5.     Μέλος ΔΣ ο Γιώργος Ιωαννίδης
Στην γραπτή του δήλωση, ο κ. Φλαμπουράρης δεν αναφέρεται στον διορισμό συνεπώνυμου του στο ΔΣ της εταιρείας και μάλιστα στη θέση του αντιπροέδρου. Περιορίζεται να αναφέρει ότι:
1.     Παραιτήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας «Διάτμηση» στις 26.01.2015 κατά την έκτακτη ΓΣ της εταιρείας από την οποία προέκυψε νέο ΔΣ. Το δε πρακτικό της ΓΣ ως και το πρακτικό συγκρότησης σε σώμα του νέου ΔΣ κατατέθηκε στο ΓΕΜΗ στις 04.02.2015 όπως προκύπτει και από το με αριθμό πρωτοκόλλου 16542 σχετικό πιστοποιητικό.
2.     Μεταβίβασε τις μετοχές της εταιρείας που κατείχε όπως προκύπτει από  το  από 26.01. 2015 Ιδιωτικό Συμφωνητικό αλλά και από το μετοχολόγιο της εταιρείας. 
3.     Την 26.01.2015 προέβην στη διακοπή εργασιών όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο του Τμήματος Μητρώου της αρμόδιας φορολογικής αρχής, κατέθεσε το πτυχίο του και αίτηση συνταξιοδότησης.
Το ιδιωτικό συμφωνητικό, που δημοσιοποιεί ο κ. Φλαμπουράρης δεν έχει κατατεθεί σε καμία δημόσια αρχή και αυτό λόγω της πρόσφατης αλλαγής του φορολογικού νόμου.
«Οπως προκύπτει από τον νόμο 4172/2013, δεν υπάρχει καμία απολύτως υποχρέωση κατάθεσης του συμφωνητικού στην αρμόδια φορολογική αρχή. Μάλιστα, επισημαίνει ότι «το εισόδημα από την μεταβίβαση των μετοχών αυτών θα συμπεριληφθούν στην φορολογική δήλωση του έτους 2015 και θα φορολογηθούν το επόμενο έτος. Μετά την αποχώρησή μου από το ΔΣ της εταιρείας και την μεταβίβαση των μετοχών που κατείχα οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη της εταιρείας δεν με αφορά» αναφέρει.  

Η πολιτική καταιγίδα που ξέσπασε για την υπόθεση Φλαμπουράρη

Νωρίτερα τα υπόλοιπα κόμματα, πρώην υπουργοί αλλά και πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έθεταν μια σειρά από ερωτήματα και άφηναν αιχμές για την υπόθεση της τεχνικής εταιρίας του Αλέκου Φλαμπουράρη, ο οποίος δεν είχε δώσει έγγραφα στοιχεία για τη μεταβίβαση των μετοχών του στην εταιρία «ΔΙΑΤΜΗΣΗ ΑΤΕ». 

Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας έχει πλέον τη δική του λίστα Λαγκάρντ 

«Ο κ. Τσίπρας έχει την δικιά του λίστα Λαγκάρντ πλέον» δήλωσε οΒαγγέλης Μεϊμαράκης, αναφερόμενος στην υπόθεση του πρώην υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη.
Ερωτηθείς σχετικά, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε: «Δεν θέλω να δηλητηριάσω την προεκλογική περίοδο. Είναι ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τους πολίτες. Ο κ. Τσίπρας έχει τη δική του λίστα Λαγκάρντ πλέον».
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας -σε συνέντευξή του στο newsit- εξαπέλυσε εν συνεχεία ευθείες βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα. «Έχει πάθει μεταλλάξη. Ειδικά την τελευταία εβδομάδα με σποτάκια δηλητηριάζει την ζωή του τόπου. Δεν συνάδει με την αριστερή ηθική ούτε με την εικόνα Τσίπρα που είχα στο μυαλό μου. Δεν μπορεί να βγάζει αφίσες με την λίστα Λαγκάρντ ενώ ειναι γνωστό ότι δεν είμαι μέσα. Τι θέλει να του πω: να η δική σου λίστα Λαγκάρντ και να βάλω μέσα τον Κατρούγκαλο και τον Φλαμπουράρη; Πέντε μέρες μένουν, ας κρατηθεί», ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. 
Σε άλλη συνεντευξή του, στον ΑΝΤ1, ο κ. Μεϊμαράκης επεσήμανε: «Ο Τσίπρας επαθε μεταλλαξη. Μου λέει συνέχεια ψέματα, δηλητηριάζει τη ζωή του τόπου. Βλέπει ότι εγώ δεν σηκώνω το θέμα Φλαμπουράρη, Κατρούγκαλου, Βαλαβάνη. Τους εγκαλώ γιατί πρώτοι άρχισαν να ξεφεύγουν, να βρίζουν»

 

Θεοδωράκης: Ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος  

 «Ο Πρωθυπουργός ήταν ενήμερος για πράγματα που αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες. Ήταν ενήμερος από μένα για την υπόθεση Χαικάλη, ήταν ενήμερος για τις παροχές κάποιων υπουργών του προς συγκεκριμένα συμφέροντα» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού και διαμήνυσε στον Αλέξη Τσίπρα ότι αν και το Ποτάμι δεν θέλει να μεταβάλει τη συζήτηση σε προσωπική αντιδικία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ασχοληθεί με τα σκουπίδια που υπάρχουν στο σπίτι του αντί να ασχολείται με τα άλλα σπίτια πετώντας λάσπη.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας, σήμερα το πρωί δήλωσε με νόημα πωςυπουργοί δεν πρέπει να μετέχουν σε διαγωνισμούς.
Η Ραχήλ Μακρή έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter:«Αλέκος, ο νέος διαπλεκόμενος Μακιαβέλι του Τσίπρα που έδινε δημόσια έργα στον εαυτό του».
Υπονοούμενα ότι ο Αλέξης Τσίπρας τοποθέτησε τον Αλέκο Φλαμπουράρη επικεφαλής στο Επικρατείας για να του παράσχει ασυλία, άφησε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, λέγοντας «την μάχη κατά της διαπλοκής δεν μπορούν να την δώσουν αυτοί που ενέδωσαν στην ευρω-διαπλοκή και καλύπτουν την εγχώρια νέο-διαπλοκή για να τους καλύψει και αυτή με την σειρά της τις δικές τους παρασπονδίες».

Αλέξης Μητρόπουλος:Είχα ενημερώσει ο ίδιος τον Τσίπρα για καταγγελίες 

Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά, δήλωσε πως «είχε ενημερώσει ο ίδιος τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις εργολαβικές δραστηριότητες του κ. Φλαμπουράρη» για τον οποίο όπως είπε «έφταναν στα χέρια μου στη Βουλή, φάκελοι με ανώνυμες καταγγελίες».
Τόνισε πως «προκύπτουν νομικά και ηθικά θέματα για τα οποία πρέπει να πάρει αποφάσεις σήμερα κιόλας ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Βενιζέλος: Τι θα είχε γίνει αν όλα αυτά αφορούσαν στέλεχος άλλου κόμματος;

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος διερωτήθηκε τι θα είχε συμβεί αν όλα αυτά που αφορούν τον κ. Φλαμπουράρη και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφορούσαν στελέχη του λεγόμενου μνημονιακού φάσματος.  
«Όταν αναγορεύεις σε κύριο θέμα σου τη σύγκρουση μεταξύ παλιού και νέου, όταν διεκδικείς ένα ανύπαρκτο ηθικό πλεονέκτημα, όταν προσπαθείς να συκοφαντείς τους αντιπάλους σου, όταν χυδαιολογείς και μετατρέπεις σε γκρίζο τοπίο τη δημόσια ζωή της χώρας, είσαι υπόλογος, όπως διεκδικείς να καταστήσεις υπόλογους τους αντιπάλους σου. Τι θα είχε συμβεί, αν όλα αυτά που αφορούν τον κ. Φλαμπουράρη, τον κ. Τσίπρα και την οικογένειά του, άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφορούσαν στελέχη άλλων κομμάτων, του λεγόμενου, ας το πούμε, μνημονιακού φάσματος στο οποίο προχώρησε τώρα και ο ΣΥΡΙΖΑ; Τι θα είχε συμβεί;»
Φωτογραφία: SOOC

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube