Weather Icon

Αίγυπτος-Κύπρος: Το κοίτασμα-θησαυρός της ΕΝΙ, το μυστήριο του οικοπέδου 11 και η TOTAL

Αίγυπτος-Κύπρος: Το κοίτασμα-θησαυρός της ΕΝΙ, το μυστήριο του οικοπέδου 11 και η TOTAL

  ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Το μυστήριο… του οικοπέδου 11 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αναμένεται να λυθεί τον Οκτώβρη όταν η TOTAL παραδώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία τα αποτελέσματα των νέων γεωφυσικών και γεωχημικών ερευνών στις οποίες προχώρησε και ολοκλήρωσε τον περασμένο Απρίλιο. Μετά και την ανακάλυψη του τεράστιου αιγυπτιακού κοιτάσματος Zohr από την Ιταλική ENI, κοίτασμα το οποίο γειτνιάζει με το δικό μας οικόπεδο 11, υπάρχει μία αισιοδοξία από τους αρμόδιους φορείς ότι αυτή τη φορά οι έρευνες θα έχουν θετικό αποτέλεσμα, μετά τις πρώτες αποτυχημένες γεωτρήσεις.
Η αισιοδοξία αυτή προκύπτει και δημόσια μετά την ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος, και οι δηλώσεις αρμοδίων τις τελευταίες ημέρες ότι μέσα στον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Οκτώβρη, θα προκύψουν σημαντικές ανακοινώσεις για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου πιθανόν να μην είναι άσχετες με τα αποτελέσματα τα οποία αναμένουμε από την Total. Μόλις χθες μάλιστα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης επανήλθε για τα ενεργειακά, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι δεν θα προβούμε σε δηλώσεις «προτού να υπάρξουν πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα», ενώ την Παρασκευή ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Delek, Yossi Abu, ανέφερε ότι η ανακάλυψη του αιγυπτιακού κοιτάσματος θα εντείνει το ενεργειακό ενδιαφέρον για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενισχύοντας παράλληλα τις προοπτικές για περαιτέρω ανακαλύψεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πάντως, αν οι νέες γεωτρήσεις καταδείξουν την ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, επαναφέρει στο προσκήνιο ξανά τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό, καθώς πλέον οι ποσότητες που θα έχουν ανευρεθεί θα είναι ικανοποιητικές για τη διεκπεραίωση αυτού του μεγάλου έργου.

ΖΗΤΗΣΕ ΑΔΕΙΑ
Υπενθυμίζουμε ότι η TOTAL ζήτησε άδεια για να μπορέσει να κάνει περισσότερες γεωφυσικές και γεωχημικές έρευνες σε μία ευρύτερη περιοχή για καλύτερη αξιολόγηση του τεμαχίου 11 και οι έρευνες αυτές έχουν ολοκληρωθεί τον περασμένο Απρίλιο. Αυτό που αναμένουμε τον Οκτώβρη, είναι τα αποτελέσματα αυτών των νέων ερευνών της εταιρίας τα οποία εκτός των άλλων, θα δώσουν και μία καλύτερη εικόνα όσον αφορά το βυθό της κυπριακής ΑΟΖ. Το αιγυπτιακό τεμάχιο Zohr, στο οποίο σύμφωνα με τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων της ENI, βρίσκεται απόθεμα φυσικού αερίου ύψους 30 τρις κυβικών ποδιών, βρίσκεται σε απόσταση μόλις λίγων χιλιομέτρων από τα οικόπεδα 10,11 και 12 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σε δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «αν υπολογίσετε ότι τα δικά μας τεμάχια, 10, 11, 12 γειτνιάζουν και απέχουν μόλις έξι χιλιόμετρα, αντιλαμβάνεστε ότι κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι περιοχές μέσα στις οποίες μπορεί να υπάρχει τόσο μεγάλη ποσότητα δεν εκτείνονται και στα γειτνιάζοντα». Επίσης, εμπειρογνώμονες επί του θέματος από το εξωτερικό, θεωρούν ότι δύσκολα το αιγυπτιακό κοίτασμα μπορεί να φθάσει σε επίπεδο παραγωγής γύρω στο 2018 – 2019 όπως ελπίζει η ENI, κάτι που ευνοεί τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξαγωγή του δικού μας αερίου στην Αίγυπτο καθώς οι ανάγκες της χώρας σε φυσικό αέριο θα συνεχίσουν να υφίστανται.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ
Αν τα αποτελέσματα που θα δώσει η TOTAL είναι θετικά, τότε ξανανοίγει για την Κύπρο το κεφάλαιο τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό. Οι ποσότητες που ανευρέθηκαν στο τεμάχιο «Αφροδίτη» δεν ήταν αρκετές οι οποίες να δικαιολογήσουν την κατασκευή αυτού του τεράστιου έργου στην Κύπρο, όμως αν προστεθούν νέες ποσότητες που πιθανόν ανευρεθούν σε άλλα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ, τότε το κεφάλαιο τερματικό μπαίνει ξανά στο τραπέζι. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Αλήθεια», ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε πως μετά την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο «Αφροδίτη» όπου οι προβλέψεις μειώθηκαν για 4.5 τρις κυβικά πόδια φυσικού αερίου κατά μέσο όρο από τα 7.5 που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις στην πρώτη γεώτρηση και αυτό είχε καταστήσει για το «Αφροδίτη» από μόνο του, μη βιώσιμη την κατασκευή ενός χερσαίου τερματικού. Όπως ανέφερε ο υπουργός, ανέμεναν τα αποτελέσματα των δύο γεωτρήσεων της ΕΝΙ με την ελπίδα να μπορούσαμε να προσθέσουμε σε αυτές τις ποσότητες, όμως αυτά τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.
Αλήθεια

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube