Γενικά θέματα 14 Αυγούστου 2015

Τουρκία: Ναυάγησαν οι συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού

Τουρκία: Ναυάγησαν οι συνομιλίες για κυβέρνηση συνασπισμού
Είναι πλέον «πολύ πιθανό» να διεξαχθούν νέες εκλογές τον Νοέμβριο

Χωρίς συμφωνία έληξαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο κυβερνών ισλαμοσυντηρητικό κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στην Τουρκία. Οι πιθανότητες να σχηματισθεί μια συμμαχία του AKP με το εθνικιστικό MHP είναι «πολύ μικρές», με αποτέλεσμα να είναι πλέον «πολύ πιθανό» να διεξαχθούν νέες εκλογές τον Νοέμβριο, δήλωσαν στελέχη του CHP στο πρακτορείο Reuters. 
«Το αποτέλεσμα είναι αρνητικό» είπε το στέλεχος του κόμματος της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπειτα από τη συνάντηση μιάμισης ώρας που είχαν ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η οποία ακολούθησε τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο κόμματα που διήρκεσαν αρκετές εβδομάδες.


Το στέλεχος του CHP δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Νταβούτογλου και το CHP αναμένεται να κάνουν ανακοινώσεις στον τουρκικό Τύπο εντός της ημέρας.


Μετά τη μετάδοση της είδησης, η συναλλαγματική ισοτιμία της τουρκικής λίρας υποχώρησε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Πολλοί παράγοντες των αγορών ήλπιζαν ότι θα σχηματιζόταν ένας μεγάλος συνασπισμός μεταξύ του AKΡ και του CHP, φοβούμενοι ότι η διεξαγωγή νέων εκλογών θα παρατείνει την πολιτική αβεβαιότητα.


Το AKΡ έχασε την πλειοψηφία στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, γεγονός που δεν του επιτρέπει να κυβερνήσει μόνο του, για πρώτη φορά αφότου είχε αναδειχθεί στην εξουσία το 2002.


Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει προθεσμία ώς την 23η Αυγούστου για να βρει ήσσονα κυβερνητικό εταίρο ή σε διαφορετική περίπτωση ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.


Το AK αναμένεται τώρα να διεξαγάγει συνομιλίες με το εθνικιστικό αντιπολιτευόμενο κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), το οποίο έχει υπαινιχθεί πως θα μπορούσε να υποστηρίξει για ένα διάστημα μια κυβέρνηση μειοψηφίας του AKΡ, υπό την προϋπόθεση πως θα προκηρυχθούν νέες, πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

BHMA

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube