REAL TIME |

Γενικά θέματα , Ελλάδα 1 Αυγούστου 2015

Πόλεμος Λάτση κατά Τσίπρα

Το Thetoc.gr προσπαθεί να χρεώσει στον πρωθυπουργό το plan B του Βαρουφάκη, ενώ καταφθάνει η τρόικα

Πόλεμος Λάτση κατά Τσίπρα

 Προσωπικά
χαρακτηριστικά αποκτά πλέον η κόντρα του ομίλου Λάτση με τον Αλέξη
Τσίπρα με τα ειδησεογραφικά μέσα που ελέγχει να στρέφονται πλέον ευθέως
κατά του πρωθυπουργού, επί θεμάτων μάλιστα ελάσσονος σημασίας. Το The
Toc της Έλλης Στάη, πίσω από το οποίο βρίσκεται η Μαριάννα Λάτση,
επιχειρεί –εκτός των άλλων- να χρεώσει το «Plan B» του Γιάνη Βαρουφάκη
στον Αλέξη Τσίπρα, σε μια φάση μάλιστα που οι σχέσεις της Αθήνας με τους
εταίρους δοκιμάζονται λόγω «τεχνικών» επιπλοκών με την τρόικα.


Μετά την «εκστρατεία» κατά της ανάληψης ενεργού-εκτελεστικού ρόλου από τον πρόεδρο των ΕΛΠΕ, Στάθη Τσοτσορό, αποτυπώνοντας γλαφυρά τη μάχη ηγεσίας για τον έλεγχο της εταιρίας, τώρα το Thetoc.gr εξαπολύει εμφανίζεται με κεντρικό άρθρο να ζητά παρέμβαση από το Μαξίμου στο ζήτημα των σχεδιασμών του Γιάνη Βαρουφάκη, θέλοντας να βάλει και τον πρωθυπουργό στο κάδρο της κριτικής και της παραφιλολογίας.

Αν και προφανής στόχος του δημοσιεύματος δεν υπάρχει, εν τούτοις η προσπάθεια να πληγεί το κύρος και η αξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα ως συνεπακόλουθο ακόμα και των παρασκηνιακών κινήσεων του πρώην υπουργού Οικονομικών, είναι προφανές ότι στέλνει μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η οικογένεια Λάτση μελετά καιρό τώρα σχέδια για αλλαγή της έδρας των ΕΛΠΕ –και άλλων εταιριών τους- στο εξωτερικό, ωστόσο κάτι τέτοιο θα είχε βαριές συνέπειες σε επίπεδο φήμης των εταιριών στην Ελλάδα, ενώ λόγω της στρατηγικής ευαισθησίας των ΕΛΠΕ θα προκαλούσε και πολιτικούς κλυδωνισμούς. Για το λόγο αυτό σε μυστικές συσκέψεις έχουν τεθεί επί τάπητος ακόμα και σενάρια διάσπασης-αναδιάρθρωσης της λειτουργικής δομής των ΕΛΠΕ με στόχο το διαχωρισμό ττων οικονομικών δραστηριοτήτων και της εμπορίας από τη διύλιση και την μεταφορά της οικονομικής έδρας στο εξωτερικό.

Αν και η οικογένεια Λάτση και η διοίκηση των ΕΛΠΕ θα επικαλεστεί λόγους καλύτερης πρόσβασης στις αγορές, μείωσης του χρηματοοικονομικού κόστους και ευκολότερης αναζήτησης επενδυτικών κεφαλαίων, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η διασφάλιση του ελέγχου του ομίλου των ΕΛΠΕ από την οικογένεια Λάτση και ο περιορισμός στην πρόσβαση σε αυτών εξωγενών παραγόντων.

Σε αυτή τη φάση όμως τίποτα δεν μπορεί να γίνει και καμία απόφαση, ακόμα και ειλημμένη να υλοποιηθεί ενόσω το χρηματιστήριο παραμένει κλειστό. Όπως επισημαίνει και η ΕΚΤ στην απαντητική επιστολή της προς την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ενδεχόμενο άνοιγμα του ΧΑ χωρίς ισχυρά capital controls ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εκκροή κεφαλαίων από καταθέσεις προς το Χρηματιστήριο και βίαιες κεφαλαιακές μεταλλάξεις.

sofokleousin

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube