REAL TIME |

Γενικά θέματα 12 Αυγούστου 2015

Ο αντίκτυπος της «νέας» Διώρυγας του Σουέζ στην Κύπρο

Ρόλος διαμετακομιστικού σταθμού στη χώρα, προβλήματα και τουρκικό εμπάργκο   
Αντώνης Αδάμου
Η επέκταση της Διώρυγας του Σουέζ σε δύο λωρίδες αριθμεί πολλά θετικά για την παγκόσμια ναυτιλία αλλά και για την κυπριακή ναυτιλία ειδικότερα.
Ο υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, ο οποίος μάλιστα παρευρέθηκε στην τελετή εγκαινίων του έργου επισημαίνει ότι η ανανεωμένη Διώρυγα του Σουέζ μπορεί να αυξήσει το ενδιαφέρον επενδυτών για το Λιμάνι Λεμεσού. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις ο πρόεδρος της Αρχής Λιμένων, Αλέκος Μιχαηλίδης υπογραμμίζει τον ρόλο κόμβου που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος. Ο γενικός διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, Θωμάς Καζάκος, σημειώνει –πάντως- ότι τα οφέλη από τη διαπλάτυνση της Διώρυγας του Σουέζ καθορίζονται και από τη στάση της Τουρκίας και του εμπάργκο έναντι της Κύπρου.

Πάντως, Δημητριάδης, Μιχαηλίδης και Καζάκος, σε αποκλειστικές τους δηλώσεις στο InBusinessNews, συμφωνούν ότι η Κύπρος θα επωφεληθεί από το κομβικής σημασίας έργο στη γειτονική Αίγυπτο. 

RELATED ARTICLES

Καλύτερες προοπτικές για το Λιμάνι Λεμεσού
Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Μάριος Δημητριάδης, ο οποίος παρευρέθηκε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στα εγκαίνια της Διώρυγας στην Αίγυπτο, δήλωσε πως με την επέκταση του Σουέζ η Κύπρος γίνεται ακόμη πιο ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις στον τομέα της ναυτιλίας.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση αδειοδότησης των εμπορικών δραστηριοτήτων για το Λιμάνι Λεμεσού και αναμένουμε ότι με την επέκταση της Διώρυγας θα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για αρχίσουν την δραστηριότητά τους στο λιμάνι», συμπλήρωσε ο κ. Δημητριάδης.

Ρόλος κόμβου στην Κύπρο
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αρχής Λιμένων, Αλέκος Μιχαηλίδης, αναφέρει πως τα κυπριακά λιμάνια είναι έτοιμα -και έχουν την ικανότητα- να δεχτούν μεγαλύτερη κίνηση και αριθμό πλοίων.

«Σίγουρα αναμένεται ότι θα μπαίνουν περισσότερα πλοία στη Μεσόγειο. Αν δεν έχουν προορισμό την Τουρκία, η Κύπρος είναι ο πιο πιθανός ενδιάμεσος σταθμός», δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Τονίζει ακόμη ότι οι ασιατικές εταιρίες αναζητούν είσοδο προς την Ευρώπη μέσω της Κύπρου. «Ασιατικές επιχειρήσεις έρχονται και διερευνούν την Κύπρο για εγκατάσταση των δραστηριοτήτων τους στο νησί, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι το πρώτο ευρωπαϊκό κράτος που συναντάνε με την είσοδο τους στη Μεσόγειο από την Ασία. Και με τα νέα φορολογικά κίνητρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση λαμβάνουμε από τις ξένες εταιρίες πολύ θετικά μηνύματα», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Ακόμη, αναφέρει ότι η επέκταση της Διώρυγας επιτρέπει πλέον την ταυτόχρονη, αμφίδρομη, διέλευση πλοίων με αποτέλεσμα την πιθανή αύξηση της ροής πλοίων από τη μεριά του Ατλαντικού Ωκεανού.

Φορτία από την Κύπρο στον υπόλοιπο κόσμο
Πρόκειται για αναβάθμιση της Ανατολικής Μεσογείου δήλωσε στο InBusinessNews o Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτικού Επιμελητηρίου (ΚΝΕ) Θωμάς Καζάκος, σημειώνοντας ότι η Κύπρος καθίσταται ακόμη πιο σημαντική λόγω της γεωγραφικής θέσης που κατέχει. «Η Διώρυγα του Σουέζ είναι ο κύριος  και πιο γρήγορος δρόμος μέσω του οποίου τα προϊόντα από την Ασία μπορούν να φθάσουν στην Ευρώπη και ειδικά τα κατασκευαστικά προϊόντα που αποτελούν μεγάλο μέρος των εξαγωγών της Ασίας», εξήγησε.

Πάντως, ο κ. Καζάκος υποδεικνύει πως λόγω του τουρκικού εμπάργκο, πλοία που στο δρομολόγιο τους έχουν την Τουρκία, δεν θα προσέλθουν στην Κύπρο, οπότε και η επέκταση της Διώρυγας μπορεί να θεωρηθεί –εν μέρει- δώρον άδωρον.

Καταλήγοντας, ο κ. Καζάκος σημειώνει ότι για τα πλοία που δεν θα προσεγγίσουν την Τουρκία, η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει διαμετακομιστικό κόμβο, όπου μεγάλα πλοία προερχόμενα από τη Διώρυγα θα φορτώνουν σε μικρότερα με κατεύθυνση τον υπόλοιπο κόσμο.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube