Weather Icon

Αντιδράσεις ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ για παράταση ερευνών της ΕΝΙ στα οικόπεδα 2,3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ

Αντιδράσεις ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ για παράταση ερευνών της ΕΝΙ στα οικόπεδα 2,3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ
Έντονες αντιδράσεις για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης
Τα δύο κόμματα εγείρουν ερωτήματα όσον αφορά το αίτημα της ENI-KOGAS για παράταση της περιόδου ερευνητικής άδειας στα τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ

Την έντονη αντίδραση του ΑΚΕΛ και του Δημοκρατικού Κόμματος προκαλούν οι εξελίξεις όσον αφορά την ανάπτυξη της ενεργειακής πολιτικής, με επίκεντρο το αίτημα της Κοινοπραξίας ΕΝΙ-KOGAS για παράταση της περιόδου ερευνητικής άδειας για τα τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ.
Τα δύο κόμματα επικρίνουν την Κυβέρνηση για τους σχεδιασμούς της, εγείροντας σειρά ερωτημάτων.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Επικεφαλής του Γραφείου Ενεργειακής Πολιτικής της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Λάμπρος Λάμπρου επισημαίνει ότι το αίτημα της Ιταλο-Κορεατικής Κοινοπραξίας ΕΝΙ-Kogas, για παράταση της περιόδου ερευνητικής άδειας που κατέχει για τα τεμάχια 2, 3 και 9, δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα: «Είναι μήπως τυχαίο το γεγονός ότι όλες οι εταιρείες οι οποίες έχουν συμβατικές υποχρεώσεις, με υπογραμμένα συμβόλαια, ζητούν παρατάσεις στην υλοποίηση των υποχρεώσεών τους;

Είναι μήπως τυχαίο το γεγονός ότι από την ημέρα που αυτή η Κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία, ανατράπηκαν όλοι οι σχεδιασμοί για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, περιλαμβανομένου και του σχεδιασμού για δημιουργία τερματικού υγροποίησης; Είναι μήπως τυχαίο το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απολύτως δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ; Γιατί η Κοινοπραξία ΕΝΙ-Kogas ζητά δύο χρόνια για να αξιολογήσει τα δεδομένα των δύο πρώτων γεωτρήσεων, ενώ προηγουμένως μέσα σε ενάμιση χρόνο πραγματοποίησε έρευνες, μελέτησε δεδομένα και έκανε και ερευνητική γεώτρηση;».

Καταλήγοντας, ο κ. Λάμπρου κάλεσε την Κυβέρνηση, «αντί συνεχώς να προβαίνει σε γενικόλογες και αόριστες δηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, να εγκαταλείψει την πολιτική της αδράνειας και της αναβλητικότητας στο θέμα της ενέργειας, και να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού».

Περιθωριοποίηση ΦΑ λόγω Κυπριακού
Ανάλογες επικρίσεις διατύπωσε και το Δημοκρατικό Κόμμα, συνδέοντας τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση του Κυπριακού.
Με αρκετή καθυστέρηση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, ο κυπριακός λαός ενημερώνεται από την Κυβέρνηση κάπως σαφέστερα για το χρονοδιάγραμμα επιστροφής της ΕΝΙ, προσθέτοντας πως «είναι φανερόν ότι η βούληση της Κυβέρνησης για διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών εξαρτάται από την πίεση που ασκεί το Δημοκρατικό Κόμμα, μέσω των ερωτήσεων που υποβάλλει».

Εκφράζουμε, ωστόσο, προσθέτει το ΔΗΚΟ, «τον έντονο προβληματισμό μας για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν ασκεί πίεση στην εταιρεία για επιστροφή το Β’ εξάμηνο του 2016, κάτι που είναι εφικτό από τεχνικής απόψεως».

Ο προβληματισμός αυτός, σημειώνει περαιτέρω η ανακοίνωση, εντείνεται περισσότερο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη γενικότερη στάση της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για περιθωριοποίηση του θέματος αξιοποίησης του φυσικού αερίου, λόγω των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Μια διάθεση που επιβεβαιώνεται δυστυχώς: α) από την κρίσιμη υποχώρηση Αναστασιάδη τον περασμένο Ιανουάριο και τη συμπερίληψη του φυσικού αερίου στην ατζέντα του Κυπριακού, και β) τη χρονική σύμπτωση της αποχώρησης της ΕΝΙ με την αποχώρηση του Barbaros.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube