Weather Icon
Γαλλία , Εξοπλισμοί , Ρωσία 1 Αυγούστου 2015

Στα 1,2 δισ. η ποινή της Γαλλίας για τα Mistral

TASS

Πριν από το τέλος του καλοκαιριού οι γαλλικές αρχές θα πάρουν απόφαση για το θέμα της παράδοσης των ελικοπτεροφόρων πλοίων Mistral στη Ρωσία, είπε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς την Παρασκευή μετά από το υπουργικό συμβούλιο στο Ελιζέ.
Ο Γάλλος πρωθυπουργός τόνισε ότι οι σημαντικές αποφάσεις για το θέμα αυτό θα πρέπει να ληφθούν μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Ο ίδιος δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το αν η Γαλλία θα παραδώσει τα πλοία στη Ρωσία ή θα καταβάλει αποζημίωση για την αθέτηση της σύμβασης προμήθειας.
Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Kommersant, δήλωσε ότι η ποινή για την αθέτηση της σύμβασης θα ανέλθει συνολικά σε 1.2 δισ. ευρώ. Το Κρεμλίνο αρνείται να αποκαλύψει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες των συμφωνιών που μπορεί να επιτεύχθηκαν ή να μην επιτεύχθηκαν.
Την Πέμπτη, ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου για τη στρατιωτική-τεχνική συνεργασία, Βλαντιμίρ Κοζίν είπε στο TASS ότι η Γαλλία είχε συζητήσει μόνο το ποσό αποζημίωσης, και το τελικό έγγραφο αναμένεται να υπογραφεί σύντομα.
Στις 28 Ιουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι η απόφαση για το αν πρέπει ή όχι να παραδοθούν τα Mistral στη Ρωσία, θα πρέπει να ληφθούν εντός των προσεχών εβδομάδων. Δεν εξήγησε, όμως, περαιτέρω τι μέλλει γενέσθαι με την σύμβαση.
Η σύμβαση ύψους 1,12 δισ ευρώ για την κατασκευή των δύο ελικοπτεροφόρων πλοίων Mistral για το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό υπεγράφη τον Ιούνιο του 2011.
Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Ρωσία αναμενόταν να λάβει το πρώτο από τα δύο πολεμικά πλοία, το Βλαδιβοστόκ, το φθινόπωρο του 2014 . Ωστόσο, το Παρίσι ανέστειλε την παράδοση του πλοίου στη Ρωσία την τελευταία στιγμή εξαιτίας της στάσης της Μόσχας στην κρίση στην γειτονική Ουκρανία.
Επιπλέον, είχε προβλεφθεί ότι το δεύτερο πλοίο, που ονομάστηκε«Σεβαστούπολη», θα παραδοθεί στη Ρωσία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Ωστόσο, η συμφωνία ανεστάλη, όπως και στην περίπτωση με το πρώτο πλοίο Mistral.
Τα πλοία τύπου Mistral με εκτόπισμα 21 τόνους, φτάνουν το μέγιστο μήκος των 210 μέτρων, την ταχύτητα των 18 κόμβων και το εύρος μέχρι και 20.000 μίλια. Το ελικοπτεροφόρο μπορεί να φιλοξενήσει 450 άτομα συν 180 άτομα πλήρωμα.
Φέρει 16 ελικόπτερα, εκ των οποίων έξι μπορούν να αποθηκευτούν ταυτόχρονα στο κατάστρωμα.  Ένα διαμέρισμα στο κατάστρωμα φορτίου μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα από 40 τανκς ή 70 μηχανοκίνητα οχήματα.
Το Mistral είναι σε θέση  εκτελεί τέσσερις εργασίες στον ίδιο χρόνο: να λαμβάνει ελικόπτερα, στρατεύματα ξηράς και να ενεργεί ως σταθμός διοίκησης και πλωτό νοσοκομείο.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας, Ζαν – ιβ Λε Ντριάνδήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουάσιγκτον ότι η γαλλική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να σταματήσει την παράδοση των πρώτων δύο Mistral στη Ρωσία, αν και συνειδητοποίησε ότι θα έπρεπε να επιστρέψει ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό για την μη συμμόρφωση με τη σύμβαση.
Υπενθύμισε ότι ο Γάλλος πρόεδρος, Φρ. Ολάντ είχε διατάξει την αναστολή της μεταφοράς των δύο πλοίων στη Ρωσία στον απόηχο των εξελίξεων στην Ουκρανία. Ο Λε Ντριάν επέμεινε ότι αυτή ήταν μια σωστή στρατηγική απόφαση και η κατάσταση δεν έχει αλλάξει ούτε κατ’ ελάχιστον από τότε.
Προϋποθέσεις για τη συναλλαγή δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είπε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας. Παραδέχθηκε ότι η μη εκτέλεση της σύμβασης θα κοστίσει 1,2  δισ. ευρώ στη γαλλική κυβέρνηση.
Στις 25 Ιουλίου, μια πηγή στο ρωσικό αμυντικό κατασκευαστικό τομέα είπε στο TASS ότι οι ρωσικές αρχές είχαν αρχίσει να συγκεντρώνουν μια ομάδα ειδικών που θα πάνε στη Γαλλία για να αποσυναρμολογήσουν τον εξοπλισμό που εγκαταστάθηκε στα Mistral.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube