REAL TIME |

Γαλλία , Ευρωπαϊκή Ένωση 22 Ιουλίου 2015

Stratfor : Το γαλλικό μοντέλο για την… επισκευή της Ευρώπης

Οι προτάσεις του Ολάντ για κοινοβούλιο της ευρωζώνης και σε τι αποσκοπούν. Γιατί, παρά τις καλές προθέσεις του Γάλλου προέδρου, είναι πολύ πιο πιθανό η ευρωπαϊκή ενοποίηση να σταματήσει ή ακόμα και να αντιστραφεί, παρά να επιταχυνθεί.

Μία από τις τυπικές αντιδράσεις των Ευρωπαίων ηγετών όταν η ευρωπαϊκή οικογένεια περνάει μια τραυματική εμπειρία είναι να σκεφτεί μια σειρά προτάσεων για βάθεμα της πολιτικής και οικονομικής ενότητας. Έτσι, η γαλλική κυβέρνηση μετά από μια μικρή ύφεση της ελληνικής κρίσης, έρχεται να προτείνει μία σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα συμβάλουν στην αποφυγή παρόμοιων συγκρούσεων στο μέλλον. Παρ’ όλα αυτά, λίγα θα πετύχουν οι γαλλικές προτάσεις για να αποσοβήσουν τη συστημική κρίση στην Ε.Ε.

Ο Γάλλος πρόεδρος, σε ένα άρθρο-άποψη στη γαλλική Le Journal Du Dimanche της 19ης Ιουλίου, πρότεινε τη δημιουργία μιας «κυβέρνησης της ευρωζώνης» με δική της βουλή και προϋπολογισμό. Κατέληγε δε: «Δεν είναι η υπερβολικά πολλή Ευρώπη που μας απειλεί, αλλά η έλλειψή της».
Αυτά ο σοσιαλιστής ηγέτης τα έχει δηλώσει και κατά το παρελθόν, όμως το χρονικό σημείο των πρόσφατων προτάσεών του είναι ιδιαίτερα σημαντικό και αυτό γιατί οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα προκάλεσαν την πιο σοβαρή πολιτική κρίση από τότε που, μια δεκαετία πριν, δημιουργήθηκε η ευρωζώνη.
Για τη συνέχεια Euro2Day

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube