NATO – Βρετανικές Βάσεις και λύση του Κυπριακού

NATO – Βρετανικές Βάσεις και λύση του Κυπριακού
ΑΝΤΗΣ ΛΟΪΖΟΥ

Πολλά ακούγονται για την πορεία των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, πλην όμως τηρείται σιγή ιχθύος για το μέλλον των Βρετανικών Βάσεων (ΒΒ), τις οποίες αμφότεροι οι τελευταίοι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΠτΔ) φρόντισαν να διασφαλίσουν για λογαριασμό των Βρετανών μετά τη λύση του Κυπριακού. Η διατήρηση των ΒΒ μετά τη λύση του Κυπριακού αποτελεί ένα σοβαρό και βασανιστικό θέμα, που πρέπει να αντιμετωπισθεί κατά τρόπον ώστε οι μελλοντικές γενεές της νήσου να μην έχουν μια Βρετανία που να λυμαίνεται και να εκμεταλλεύεται τη γεωπολιτική μας θέση, πουλώντας την έμμεσα στο ΝΑΤΟ και όπου αλλού αυτή θέλει, δίκην προαγωγού που προωθεί μια πόρνη.
Το θέμα των ΒΒ καθώς και η όλη επαίσχυντη συμπεριφορά των Βρετανών διαχρονικά κατά της ε/κ κοινότητας πρέπει να αποτελέσουν τον βασανιστικότερο παράγοντα, για το «μέλλον» των ΒΒ μετά τη λύση του Κυπριακού. Ποτέ η πλευρά μας δεν πρέπει να ξεχάσει τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Βάσεις υπέρ των Τούρκων κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής, καθώς επίσης και τον τρόπο αντιμετώπισης των εθνοφρουρών, τους οποίους ήθελαν να αφοπλίσουν, προκειμένου να τους επιτρέψουν να περάσουν μέσω των ΒΒ στην περιοχή Δεκέλειας, και τον χειρισμό των προσφύγων. Τέλος, στο Σχέδιο Ανάν να μην ξεχνιέται η δόλια απαίτηση των Βρετανών, για χάραξη μονομερώς από δικό τους άνθρωπο των ορίων στις θαλάσσιες περιοχές των ΒΒ και που, δυστυχώς, πολλοί των πολιτικών μας δεν αντιλήφθηκαν ή ποιούν την νήσσαν επί του θέματος.

Οι δε Βρετανοί έκαναν κάποιες «παραχωρήσεις» εδαφών υπέρ των κατοίκων περιοχών που γειτνιάζουν με τις ΒΒ, πλην όμως, με μια πιο διερευνητική εξέταση, οι υπ’ όψιν περιοχές ήταν γενεσιουργοί αιτίες προβλημάτων μεταξύ Βρετανών και κατοίκων των γειτονικών χωριών.

Δύο στοιχεία αξιοπερίεργα: Πρώτον, πώς ο εκ του ΑΚΕΛ προερχόμενος τέως ΠτΔ Δ. Χριστόφιας (με τα συνθήματα «έξω οι βάσεις από την Κύπρο» και άλλα), την επομένη της εκλογής του στην προεδρία, είχε συναντήσει τον τότε Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας, και μετά την ομιλία του στους Brookings, είπε το αμίμητο περί επίλυσης του θέματος των ΒΒ από τα εγγόνια της γενιάς του, νομίζοντας ότι οι πολιτικοί των Βρετανών είναι του ελαχίστου βεληνεκούς των δικών μας και, δεύτερον, πώς ο νυν ΠτΔ Ν. Αναστασιάδης, που ενώ στο προεκλογικό του βιβλιαράκι με τίτλο «Η κρίση θέλει ηγέτη», στα χαρακτηριστικά της λύσης (σελίδα 5, παρ. 5) αναφέρει ότι η λύση πρέπει να «καταργεί τις εγγυήσεις του 1960 και τις ΒΒ», προέβη σε παραχωρήσεις όταν οι Βρετανοί αποδέσμευσαν κάποια εδάφη προς την ΚΔ, και, κάνοντας δηλώσεις για τη λύση, ουδέποτε αναφέρεται στο θέμα των ΒΒ.

Εκτιμώ ότι όλα τα κόμματα της Κύπρου έχουν υποχρέωση να μη στρουθοκαμηλίζουν και να τοποθετηθούν, γνωστοποιώντας στον λαό έγκαιρα τις θέσεις τους στο λεπτό θέμα των ΒΒ, χωρίς να αποκλείω ότι σ’ αυτό το θέμα οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν κοινή γραμμή, εφόσον μιλούν για μια Κύπρο απαλλαγμένη από ξένους στρατούς.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει με τη λύση να παραμείνουν οι ΒΒ, πρέπει να καταργηθούν και να γίνουν Νατοϊκές, και η Κυπριακή Δημοκρατία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, στο οποίο μέλη είναι η Βρετανία, η Ελλάδα και η Τουρκία. Με αυτόν τον τρόπο εξουδετερώνονται οι τουρκικές απαιτήσεις για εγγυήσεις, υπερπτήσεις όλων των τουρκικών κρατικών (πολεμικών) αεροπλάνων στο FIR της ΚΔ χωρίς οποιαδήποτε προειδοποίηση, όπως προβλεπόταν στο Σχέδιο Ανάν. Ίσως η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ να είναι η καλύτερη εγγύηση της ασφάλειάς της.

Οποιεσδήποτε αντιδράσεις κομμάτων της πλευράς μας, περί δυσανασχέτησης, ενόχλησης ή και αντίδρασης της Ρωσίας, τις θεωρώ φαιδρές κατά το επιεικέστερον, για πολλούς λόγους, παραθέτοντας μερικούς:

1. Η Σερβία, ίσως η ευρωπαϊκή χώρα με τις στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία, παρά την προϊστορία της με το ΝΑΤΟ, εμβαθύνει τις σχέσεις της με αυτό και συμμετέχει σε ασκήσεις του. Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε με τον Σέρβο Πρωθυπουργό Α. Βούτσιτς, ο οποίος επιθυμεί στενότερη συνεργασία με το ΝΑΤΟ. Σε ομιλία του ο Στόλτενμπεργκ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χαρακτήρισε τη συνεργασία ΝΑΤΟ-Σερβίας άριστη.

2. Ο προεδρεύων της Προεδρίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μλάντεν Ιβάνιτς, σε δηλώσεις του τον περασμένο Απρίλιο, δήλωσε ότι όταν ενταχθεί η Σερβία στο ΝΑΤΟ, τότε θα ενταχθεί και η Β-Ε.

3. Η Ρωσία διαθέτει πρέσβη και αντιπροσωπία στο ΝΑΤΟ, είναι μέλος στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, στον οποίο είναι μέλη όλες οι πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, οι χώρες πρώην μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας, η Ελβετία και όλες οι χώρες-μέλη της ΕΕ. Μοναδική παραφωνία, η «υπερδύναμη» Κύπρος.

4. Η Κύπρος θα αναβαθμιστεί γεωπολιτικά και η εδώ ανάπτυξη νατοϊκών βάσεων και στρατευμάτων θα αποτελεί ασφάλεια για τη χώρα και παράλληλα οικονομική τόνωση.

5. Οι απειλές, ασύμμετρες και μη, είναι πολλές, και επ’ ουδενί πρέπει να υποτιμώνται. Η Κύπρος από μόνη της δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει για πολλούς λόγους, ως εκ τούτου η ένταξή της στο ΝΑΤΟ θα συμβάλει στην ασφάλειά της.

6. Τέλος, όλα τα κόμματα στην Κύπρο αποδέχθηκαν διαχρονικά ότι η Κύπρος ανήκει στη Δύση και στη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ.

Για το εν λόγω θέμα θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά, ελπίζω αυτά τα ολίγα, εάν μελετηθούν από τα πολιτικά κόμματα, τους αρμοδίους και το Γεωστρατηγικό Συμβούλιο, ίσως προβληματίσουν τις πολιτικές ηγεσίες και την Κυβέρνηση για αλλαγή πορείας.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube