Weather Icon
Γενικά θέματα , Ελλάδα 11 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Αποτρέψαμε πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση

Τσίπρας: Αποτρέψαμε πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση
Σταυρόπουλος Λάμπρος 

«Ναρκοπέδιο εμπρός»
Ως «ψήφο συνείδησης με βαρύνουσα πολιτική σημασία διότι αφορά την επόμενη μέρα και ψήφο υψηλής εθνικής ευθύνης» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας την στήριξη της εξουσιοδότησης που ζήτησε από την Βουλή για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Έχοντας ενώπιόν του ένα ανήσυχο εσωκομματικό ακροατήριο και μια κοινοβουλευτική ομάδα που παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερο προβληματισμό και υπό τον φόβο των διαρροών, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «έχουμε χρέος να κρατήσουμε ζωντανό τον λαό για να συνεχίσει να παλεύει».
«Καλούμαστε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις. Θα τα καταφέρουμε, όχι μόνο να μείνουμε στην Ευρώπη αλλά να ζήσουμε ως ισότιμος εταίρος με αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια», τόνισε στην ομιλία του η οποία είχε έναν έντονο προσωπικό τόνο και σε πολλά σημεία απολογητικό χαρακτήρα. Όπως είπε «από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στην θέση του πρωθυπουργού κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή μου για να προασπίσω τα εθνικά συμφέροντα» και τόνισε: «Έχω πράξει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν πολλές φορές σε συνθήκες εκβιασμών και απειλών. Ανέλαβα ρίσκα, δεν υπολόγισα το πολιτικό κόστος και την παραμονή μου στην εξουσία».

Αναφερθείς στο πεντάμηνο που παρήλθε, είπε ότι «είχαμε απώλειες αλλά κερδίσαμε και έδαφος». Όμως, όπως υπογράμμισε, «φτάσαμε στην διακεκαυμένη ζώνη». «Από δω και μπρος υπάρχει ναρκοπέδιο και δεν έχω δικαίωμα να το κρύψω», τόνισε. Ενώ παραδέχθηκε ότι κατά την πεντάμηνη διαπραγμάτευση έγιναν λάθη. «Στο ερώτημα αν κάναμε λάθη η μόνη απάντηση είναι ναι, κάναμε λάθη: ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ», ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση της ευθύνης και γνωρίζοντας την κρισιμότητα της στιγμής να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόφαση».
Παραδέχθηκε επίσης ότι «η συμφωνία περιλαμβάνει πολλές προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν πολύ από τις προγραμματικές μας διακηρύξεις», ωστόσο, είπε ότι «η σύγκριση είναι ανάμεσα στις εναλλακτικές που έχουμε μπροστά μας και σε αυτό που είχαμε 15 μέρες πριν». Και όπως εξήγησε το τελεσίγραφο των δανειστών προέβλεπε «μόνο μέτρα χωρίς επαρκή χρηματοδότηση». «Το αρνηθήκαμε όπως έκανε κάθε άλλος στην θέση μας. Δεν είχαμε την πρόθεση να οδηγήσει στην περιπέτεια των κλειστών τραπεζών. Παρά τις κλειστές τράπεζες και τις τεράστιες δυσκολίες ο λαός πήρε μια δύσκολη, γενναία και ιστορική απόφαση. Απέρριψε το τελεσίγραφο. Δεν έδωσε εντολή ρήξης αλλά ενίσχυσης της προσπάθειας για βιώσιμη συμφωνία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος ένοιωσε την ανάγκη να δηλώσει ότι «δεν ζήτησα το ΄΄όχι΄΄ ως εντολή εξόδου, αλλά ενίσχυσης της διαπραγματευτικής μας δύναμης».
«Δεν θα έρθω να παριστάνω σήμερα κάτι άλλο. Και αυτό που υποσχέθηκα πράττω. Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό με το δημοψήφισμα και το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών», είπε ο κ. Τσίπρα, σημειώνοντας ότι «εξέλαβα το ΄΄όχι΄΄ ως εντολή για μια καλύτερη λύση, συμφωνία, ως επιλογή αξιοπρέπειας και ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και τις προσπάθειές της».
Αναφερθείς στις προϋποθέσεις που τέθηκαν στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ενόψει της συμφωνίας είπε ότι αυτές είναι η επαρκής χρηματοδότηση, ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο και δεσμεύσεις για το χρέος και μίλησε για «προοπτική επαρκούς χρηματοδότησης σε βάθος τριετίας». «Έχουμε την υπόσχεση ενός ισχυρού αναπτυξιακού πακέτου με δέσμευση για εμπροσθοβαρή εκταμίευση και για πρώτη φορά έχουμε ουσιαστική συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους που ομολογούν όχι μόνο το ΔΝΤ αλλά και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ», είπε ο πρωθυπουργός.
Παραδέχθηκε πάντως και κάτι ακόμα: ότι «το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα». «Καλύτερο στα σημεία (σ.σ. από το τελεσίγραφο) αλλά δύσκολο», είπε και έκανε λόγο για «πιθανότητα συμφωνίας που μπορεί να δώσει προοπτική οριστικού τέλους στην συζήτηση περί Grexit και άρα να δώσει το απόλυτα θετικό μήνυμα στις αγορές και τους επενδυτές να ξαναεμπιστευθούν την ελληνική οικονομία». Ως προς το χρέος εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας μάλιστα ότι «είναι βέβαιο ότι είναι εφικτό να πετύχουμε ουσιαστική δέσμευση των εταίρων για την αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο -τουλάχιστον χρονικό ορίζοντα για την έναρξη της συζήτησης και την λήψη απόφασης».  Και εξέφρασε την ελπίδα ότι «φτάνουμε στο τέλος μιας πολύ σκληρής μάχης που σημάδεψε την μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου».
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube