Weather Icon

Απαίτηση του Ερντογάν, το πάγωμα ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ

Απαίτηση του Ερντογάν, το πάγωμα ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ

Διαψεύδει τα περί αναστολής των γεωτρήσεων η Κυβέρνηση και επιμένει στο κοινό όραμα με Ακιντζί
Άναψε φωτιές στο εσωτερικό μέτωπο η αποκάλυψη της «Χουριέτ» περί συμφωνίας Αναστασιάδη – Ακιντζί για τερματισμό του ενεργειακού προγράμματος της ΚΔ για επανέναρξη των συνομιλιών
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ πολλές επιλογές σε σχέση με το όνομα», δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης
Χιονοστιβάδα αντιδράσεων εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, πλην ΑΚΕΛ και ΕΥΡΩΚΟ, έχει προκαλέσει το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», σύμφωνα με το οποίο το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ανασταλεί, ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες επίλυσης του Κυριακού. Την ίδια ώρα, διπλωματικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη πρόταση αποτελούσε απαίτηση του ίδιου του κ. Ερντογάν, την οποία η κυπριακή Κυβέρνηση συζητούσε ήδη από τον Δεκέμβριο, με τη μεσολάβηση της Αθήνας. Η Κυβέρνηση πάντως από την πλευρά της κάνει λόγο για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της τουρκικής εφημερίδας περί αναστολής του ενεργειακού προγράμματος χάριν συνομιλιών και ύπαρξης συμφωνίας περί πληθυσμιακών ποσοστώσεων.

Έχουν κοινό όραμα

Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας χθες στη εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ, δήλωσε πως δεν υπάρχει θέμα ίδρυσης νέου κράτους και αυτό, όπως είπε, έχει ξεκαθαριστεί στη βάση του Κοινού Ανακοινωθέντος από την αρχή των συνομιλιών. Όσον αφορά το θέμα της ονομασίας, είπε: «Αντιλαμβάνεστε, δεν έγινε κάποια συζήτηση για την ονομασία.

Είναι από τα θέματα που θα συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας και εφόσον υπάρχει πρόοδος σημαντική, τέτοιου είδους θέματα θα συζητηθούν στο τέλος». Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν πολλές επιλογές σε σχέση με το όνομα. Όταν φτάσουμε όμως εκεί θα το δούμε. Τώρα ο στόχος μας είναι να δημιουργηθεί, να υπάρξει η πρόοδος που να μας επιτρέπει να συζητούμε τέτοιου είδους θέματα». Ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε, μεταξύ άλλων, ότι μέσα από τις συζητήσεις υπάρχει κοινό όραμα και κοινός στόχος.
«Προσπαθούμε να δούμε πώς αυτή η κοινή πολιτική αντίληψη μπορεί να αποτυπωθεί επί των εγγράφων, τα οποία έχουν προετοιμαστεί στο στάδιο της αξιολόγησης. Δεν είμαστε ακόμα εκεί και αυτό που έχει πει και ο Πρόεδρος και το έχει ξεκαθαρίσει, όταν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με πρόοδο, η οποία αποτυπώνεται πλέον επί των εγγράφων, που έχουν ετοιμαστεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι ο πρώτος που θα ενημερώσει», είπε.

Όλοι βλέπουν τις εξελίξεις…

Ερωτηθείς για το πρόσφατο δημοσίευμα της «Χουριέτ», στο οποίο γίνεται λόγος για συγκλίσεις που έχουν συμφωνηθεί, και συγκεκριμένα για τερματισμό του ενεργειακού προγράμματος χάριν συνομιλιών, ο κ. Χριστοδουλίδης αρνήθηκε πως κάτι τέτοιο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. «Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Το έχουμε επαναλάβει πολλές φορές. Όλοι βλέπουν τις εξελίξεις, δεν θέλω να απαριθμήσω τώρα όλες τις εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα. Όλοι γνωρίζουν τις εξελίξεις, όλοι βλέπουν τις ανταλλαγές επισκέψεων και θα μείνω ώς εδώ στο συγκεκριμένο θέμα».

Όλα εκτός χάρτες

Απαντώντας στο δημοσίευμα της «Χουριέτ», ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα πληθυσμιακών πλειοψηφιών, ενώ δήλωσε πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπάρχει ανταλλαγή απόψεων επί όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος των εγγυήσεων, απόψεις εκτός από χάρτες. «Όταν μιλάμε για το θέμα των εγγυήσεων το 2015, για ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, αντιλαμβάνεστε ότι μια τέτοια συζήτηση κύριο στόχο έχει την κατάργηση τέτοιων αναχρονιστικών εγγυήσεων», είπε.

Πυρά ομαδόν από την αντιπολίτευση

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για αδιαφάνεια στις συνομιλίες και κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει δημόσια εάν διαπραγματεύεται την κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, την υποβάθμισή της από κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο σε συνιστώσα πολιτεία, εάν «παρέλαβε Κράτος και θα μας παραδώσει κοινότητα; Διαπραγματεύεται την παρθενογένεση ενός νέου κράτους και όχι τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας;». Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλεσε επίσης τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει δημόσια κατά πόσο έχει αποφασίσει να αναστείλει τις έρευνες για το φυσικό αέριο, θυσιάζοντας, όπως είπε, ένα ζωτικής σημασίας κυριαρχικό δικαίωμά μας στον βωμό της εξυπηρέτησης του δήθεν «καλού κλίματος» στο Κυπριακό.

«Μήπως είναι γι’ αυτό τον λόγο, που η εταιρεία ENI ανέστειλε τις εργασίες της στην κυπριακή ΑΟΖ, για να επιθεωρηθεί δήθεν ένα τρυπάνι και δεν έχει επιστρέψει ακόμη; Γιατί δεν μας λέει πότε θα επιστρέψει η ENI στην κυπριακή ΑΟΖ, για να εκτελέσει τις υποχρεωτικές, κατά το συμβόλαιό της, γεωτρήσεις στα τεμάχια 2 και 3;», διερωτήθηκε ο κ. Παπαδόπουλος.

Διαλύουν την Κ.Δ.

Η ΕΔΕΚ κατηγόρησε χθες τον Πρόεδρο ότι διαπραγματεύεται τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διαδοχή της από ένα νέο συνομοσπονδιακό πολιτειακό σύστημα. «Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ο Πρόεδρος, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη μέχρι σήμερα πολιτική του συμπεριφορά, ασκεί μια ισοπεδωτική κριτική σε όσους διαφωνούν με τους χειρισμούς του, χαρακτηρίζοντάς τους “απορριπτικούς”», ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας πως όλα όσα συζητούνται όχι μόνο δεν μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά σε μια δημοκρατική και βιώσιμη λύση, αλλά αντίθετα φέρνουν την Τουρκία ένα βήμα μακριά από την υλοποίηση των πάγιων επιδιώξεών της.

Πάγωσαν τις έρευνες

Το Κίνημα Οικολόγων από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία του για όσα φέρεται να δήλωσε ο κ. Έιντε αλλά και για το δημοσίευμα της εφημερίδας «Χουριέτ», αναφορικά με το θέμα των υδρογονανθράκων και τις πληροφορίες για πάγωμα των ερευνών και γεωτρήσεων λόγω συνομιλιών. «Μήπως τελικά ο κ. Έιντε λέει την αλήθεια, την οποία αποφεύγει να μας πει η Κυβέρνηση; Ως Οικολόγοι από την αρχή ζητήσαμε απαντήσεις ως προς το “πάγωμα”, με διάφορες δικαιολογίες, των διεργασιών για ανεύρεση και εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Παραμένει ως κρίσιμο ερώτημα γιατί η Κυβέρνηση φαίνεται να έχει παγώσει όχι μόνο τις έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και τη δημιουργία του Ταμείου Διαχείρισης Υδρογονανθράκων», ανέφερε με δηλώσεις της η Εκπρόσωπος Τύπου κ. Ελένη Χρυσοστόμου.

«Όταν καλούσαμε τον Πρόεδρο να μην δεχθεί διασύνδεση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού, ο κ. Αναστασιάδης μάς καθησύχαζε. Τώρα μαθαίνουμε ότι συμφωνήθηκε όπως ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες δεν θα διενεργηθούν γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Και τι θα γίνει αν οι συνομιλίες συνεχίζονται για τα επόμενα 5 χρόνια;», αναφέρει με ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών, καλώντας τον Πρόεδρο να δώσει σε όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου όλα τα έγγραφα των συνομιλιών και να καλέσει έκτακτη σύνοδο μακράς διάρκειας πριν από τις θερινές του διακοπές.

Μικροπολιτικές σκοπιμότητες

Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος, απαντώντας στην κριτική των κομμάτων, τόνισε ότι Πρόεδρος και Κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού, χάρη των όποιων προεκλογικών ή μικροκομματικών σκοπιμοτήτων των κομμάτων, που μονίμως επιδιώκουν την επιβεβαίωσή τους μέσα από την άρνηση. Μέσω γραπτής ανακοίνωσης, ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να συνειδητοποιήσουν πως οι διαφορές δεν είναι μεταξύ των κομμάτων και της Κυβέρνησης, αλλά, όπως είπε, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, η οποία συνεχίζει να κατέχει σχεδόν το ήμισυ της πατρίδας μας.

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube