Weather Icon
Γενικά θέματα , Ελλάδα 8 Ιουλίου 2015

Ανοιχτή επιστολή

Αγαπητοί,
Με τους περισσότερους από εσάς δεν έχουμε κάνει ποτέ καμία πολιτική συζήτηση. Όσοι με ξέρετε, γνωρίζετε ότι δεν υποστήριξα ποτέ κανένα κόμμα. Συνεπώς μακριά από εμένα οι κομματικοί δογματισμοί, αλλά…
Επειδή με όσα έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες, έχω πειστεί ότι το circo medrano που μας κυβερνά, είτε από άγνοια, είτε από δόλο (μάλλον το δεύτερο, διότι δεν μπορεί να είναι τόοοοσο ηλίθιοι), μας οδηγεί κατευθείαν στα βράχια (δηλαδή εκτός Ευρωπαικής Ένωσης, όπου θα βρεθούμε απομονωμένοι, παρίες, με πολλή φτώχεια, πόνο και περαιτέρω εξαθλίωση)

Επειδή αισθάνομαι ότι για πρώτη φορά στη ζωή μου διακυβεύονται τόσα πολλά μέσα σε τόσο λίγο χρόνο
Επειδή η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα είναι αρκετά διαφορετική (προς το χειρότερο) από την προηγούμενη, αλλά παρόλαυτά θα είναι μια ευχάριστη ανάμνηση συγκριτικά με την επόμενη που θα έρθει, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Με τη εξαγγελία και μόνο του δημοψηφίσματος, διέβημεν τον Ρουβίκωνα. Από σήμερα το βράδυ που λήγει το πρόγραμμα, δεν υπάρχει επιστροφή. Η χώρα εισέρχεται σε μία εντελώς νέα περίοδο που θα χαρακτηρίζεται από πολιτική ένταση, οριακές κοινωνικές καταστάσεις και ισοπεδωμένη οικονομία.

Επειδή πλέον παίζεται το μέλλον το δικό μου, το δικό μας και των παιδιών που δυστυχώς δεν έχω αλλά ευτυχώς ορισμένοι από εσάς έχετε.
Επειδή αισθάνομαι ότι δεν δικαιούμαι να παραμείνω σιωπηλός απέναντι στον παρανοικό ιδεοληπτικό φασισμό των περισσότερων (όχι όλων, ευτυχώς) Συριζαίων (και ΑνΕλ, αλλά δεν ασχολούμαι με αυτούς)
Επειδή ποτέ καμία κυβέρνηση δεν είπε περισσότερα ψέματα, δεν μοίρασε περισσότερες ψεύτικές υποσχέσεις (ενδεικτικά : κατάργηση ΕΝΦΙΑ, επαναφορά αφορολόγητου – 13ης σύνταξης – κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, ρύθμιση των κόκκινων δανείων με τα 11 δις ευρώ του ΤΧΣ, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους κλπ – ο κατάλογος είναι ατέλειωτος) και δεν έδωσε περισσότερες ψευδείς διαβεβαιώσεις από τη σημερινή (δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να μην συμφωνήσει η Μέρκελ, δεν θα επιβληθούν capital controls κλπ)
Επειδή το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται η κυβέρνηση είναι οι κομματικοί της πελάτες και μόνο
Επειδή το κυβερνών κόμμα έχει πολλά μέλη του άτομα χρήζοντα ψυχιατρικής παρακολούθησης (Ζωή, Ραχήλ, Καμμένος, Γιάνης to name a few)
Επειδή ο Τσίπρας προτίμησε να διχάσει τον ελληνικό λαό, από το να διχάσει το κόμμα του, στο οποίο ήξερε ότι θα αδυνατούσε να περάσει τα μέτρα, με συνέπεια την απώλεια της δεδηλωμένης και – αναγκαστικά – την παραίτησή του
Επειδή η ηρωική του έξοδος (ή απονενοημένο διάβημα, όπως θέλετε πείτε το) παίρνει συνειδητά στο χαμό και εμάς
Επειδή η κυβέρνηση απειλεί την Ευρώπη ότι θα αυτοκτονήσουμε, προκειμένου να φοβηθούν αυτοί μην τυχόν πιτσιλιστούν από τα αίματα
Επειδή τόσα χρόνια μας έλεγαν ότι οι πολιτικοί τους αντίπαλοι κουρέλιαζαν το Σύνταγμα με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, όταν σε 5 μήνες έχουν εκδώσει περισσότερες από όσες οι Σαμαροβενιζέλοι σε 2 χρόνια
Επειδή είναι ανίκανοι να κάνουν ένα δημοψήφισμα της προκοπής και να θέσουν σε αντιπαραβολή την δική τους πρόταση με αυτήν των δανειστών (γιατί δεν υπάρχει δική τους πρόταση)
Επειδή το τσίρκο δεν έχει καν το στοιχειώδες θάρρος να απευθύνει στο λαό το πραγματικό ερώτημα, Ευρώ ή Δραχμή, ​γνωρίζοντας ότι θα το χάσει από χέρι. Αντίθετα, φτάνει στο να θέτει ένα κάλπικο ερώτημα, για μια πρόταση που δεν υπάρχει πλέον, βάζοντας σαν πρώτη επιλογή το ΟΧΙ, αντί του ΝΑΙ, μπας κ υποκλέψει την ψήφο καμιάς γριούλας που θα σταυρώσει την πρώτη επιλογή που θα διαβάσει.
Επειδή ακόμα και σήμερα αδυνατούν να μας πουν τι θα γίνει σε περίπτωση που θα επικρατήσει το ΟΧΙ (για όποιον ενδιαφέρεται τι θα συμβεί, ας διαβάσει παρακάτω)
Επειδή σε αυτό το γελοίο δημοψήφισμα η κυβέρνηση πάει με δεκανίκια τους ΑΝΕΛ και εκλογικούς αντιπροσώπους Χρυσαυγίτες (θα το δείτε μεθαύριο αρκετοί, αφού θα είστε δικαστικοί αντιπρόσωποι)
Επειδή δεν υπάρχει, όπως αποδείχτηκε όλο το προηγούμενο διάστημα, από την κυβέρνηση κανένα σχέδιο εξόδου από την κρίση (αν υπήρχε, θα το είχε ξεδιπλώσει, 5 μήνες τώρα). Αν σήμερα υπάρχει κάποιο, είναι απλά αυτό της επιστροφής στη δραχμή
Επειδή ο επικεφαλής της χώρας είναι ένας δειλός, ανεπαρκής, άβουλος, iδεοληπτικός πολιτικός χωρίς καμία εργασιακή εμπειρία, με ένσημα στις καταλήψεις του Λυκείου Αμπελοκήπων. Ο ίδιος, ανίκανος ων να αντιληφθεί τον τρόπο που λειτουργεί ο σύγχρονος κόσμος, οδηγεί τη χώρα σε χρεοκοπία, μήπως κερδίσει μερικούς μήνες πολιτικής επιβίωσης.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, και για πολλούς ακόμα που απλά δεν έχω άλλο χρόνο να γράψω, σας καλώ να σκεφτείτε πολύ σοβαρά αν θα ψηφίσετε και τί θα ψηφίσετε μεθαύριο, στο δημοψήφισμα που θα καθορίσει το μέλλον μας.
Υποθέτω ότι κάποιοι από εσάς ψήφισαν Συριζα ή ΑΝΕΛ στις προηγούμενες εκλογές. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό έγινε από δικαιολογημένη, εν πολλοίς, αντιπάθεια προς τους προηγούμενους (ΝΔ – Πασόκ, τους οποίους προσωπικά ουδέποτε έχω ψηφίσει) ή έστω από μια ελπίδα για κάτι διαφορετικό.
Πλέον όμως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ότι δεν ξέραμε. Μετά από την απομάκρυνση από την κάλπη της Κυριακής, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
Πλέον δεν υπάρχουν υποσχέσεις, αλλά πράξεις. Και το 5μηνο track record της κυβέρνησης λέει ότι σε αυτό το διάστημα :
– δεν άγγιξε έστω και στο ελάχιστο την ιερή αγελάδα του αναποτελεσματικού, σπάταλου, αντιπαραγωγικού και διεφθαρμένου Δημοσίου
– στέγνωσε την αγορά από ρευστότητα
– δημιούργησε ύφεση, ενώ το 4ο τρίμηνο του 2014 είχαμε εισέλθει σε φάση -αναιμικής έστω- ανάπτυξης
– πάγωσε εντελώς την αγορά, με συνέπεια να κλείνουν 60 επιχειρήσεις την ημέρα (αλλά πάντως άνοιξε την ΕΡΤ, η οποία σε αντάλλαγμα μετετράπη σε κομματική ντουντούκα)
– βύθισε το χρηματιστήριο στα τάρταρα
– έδιωξε στο εξωτερικό δεκάδες δισεκατομμυρίων σε καταθέσεις και κεφάλαια, οδηγώντας το τραπεζικό σύστημα σε κώμα
– εξανέμισε κάθε ίχνος κύρους της χώρας στον διεθνή στίβο, καταστρέφοντας κάθε σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε μας και τους εταίρους
– έστρεψε τα κράτη της Ε.Ε., μηδέ της Κύπρου εξαιρουμένης, εναντίον μας, αφού τα χλεύαζε και τα κορόιδευε επί μήνες ξεδιάντροπα, κάνωντας μια υποτιθέμενη διαπραγμάτευση που η ίδια δεν είχε καμία πρόθεση να ολοκληρώσει
– ενόχλησε και εκνεύρισε τις ΗΠΑ, φλερτάροντας ξεδιάντροπα με τον Πούτιν χωρίς να εξασφαλίσει την αγορά ούτε ενός κιλού ροδάκινων από τη Ρωσία
– δίχασε τον ελληνικό λαό και όξυνε τα πάθη στο εσωτερικό
– δεν κατάργησε τον διαβόητο και νόμο περί ευθύνης υπουργών, που ορθώς στηλίτευε ως αντιπολίτευση
– δεν άλλαξε τον εκλογικό νόμο, που τόσο κατηγορούσε ως αντιπολίτευση, αφού τώρα ως κυβέρνηση την συμφέρει
– ….. (μπορώ να συνεχίσω μέχρι αύριο)…
– έκλεισε τις τράπεζες (όποιος θεωρεί ότι τις τράπεζες έκλεισαν οι κακοί ξένοι, είτε έχει πλήρη άγνοια, είτε αδυναμία διάκρισης αιτίων και αιτιατών) και αναγκαστικά επέβαλε (ορθώς, εκεί που είχε φτάσει το πράγμα) περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων
Με μία φράση : σε 5 μήνες κατάφερε να κάνει τόση ζημιά στη χώρα, που μόνο με πολεμική καταστροφή μπορεί να συγκριθεί.
Δεν έχουν ευθύνη οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Φυσικά, έχουν και παραέχουν. Και αισθάνομαι ήσυχη τη σηνείδησή μου που δεν ψήφισα καμία τους. Διότι Πασοκ και ΝΔ εγκαθίδρυσαν το πελατειακό σύστημα, αυτά παγίωσαν καθεστώς ανομίας και αναξιοκρατίας σε όλη τη χώρα και σε κάθε επίπεδο, αυτά καθιέρωσαν τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε κάθε επίπεδο της δημόσιας διοίκησης, αυτά γιγάντωσαν το κράτος διορίζοντας τα δικά τους παιδιά, αυτά μόλυναν τη Δικαιοσύνη, αυτά δημιούργησαν στρατιές νεαρών συνταξιούχων, αυτά περιφρόνησαν το Σύνταγμα, τους νόμους και τη διάκριση των εξουσιών, αυτά χώρισαν τους πολίτες στους “δικούς μας” και τους άλλους. Αυτά επέτρεψαν σε δικούς τους να διασπαθίσουν δάνεια και επιδοτήσεις, αυτά κορόιδευαν τους κουτόφραγκους με “όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά”, αυτά έφεραν τη χρεοκοπία κι αυτά αρνήθηκαν πεισματικά, στα χρόνια των μνημονίων, να μεταρρυθμίσουν τον μεγάλο ασθενή, που είναι ξεκάθαρο το κράτος. Αυτά, τέλος, εξέθρεψαν τα δηλητηριώδη υβρίδια εθνικιστή λαϊκιστή, συνδικαλιστή κρατιστή, κρατικοδίαιτου επαναστάτη, σε ένα all-in-one πακέτο, που μετακόμισαν ολοσούμπιτα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.
Δυστυχώς οι λίγες υγιείς μεταρρυθμιστικές φωνές που υπήρχαν στους κόλπους τους, ή σε άλλα μικρότερα κόμματα, συκοφαντήθηκαν και υπονομέυτηκαν.
O δρόμος του ΝΑΙ δεν είναι φυσικά στρωμένος με ροδοπέταλα. Θυμηθείτε με ότι η συμφωνία που υπάρχει τώρα στο τραπέζι θα είναι μια όαση μπροστά στο νέο μνημόνιο που θα μας επιβληθεί, στην περίπτωση του ΝΑΙ… Αλλά εδώ που έχουμε φτάσει, με την καθοριστική συμβολή του circo medrano, έχουμε να επιλέξουμε μεταξύ μίας κακής επιλογής (του ΝΑΙ) και μίας καταστροφικής, του ΟΧΙ.
Τουλάχιστον το ΝΑΙ θα μας δώσει την ευκαιρία ώστε κάποια στιγμή, με πολλή δική μας δουελιά και προσπάθεια να αποκτήσουμε πάλι ευημερία, κοινωνική συνοχή και μια κοινωνία πραγματικά ευρωπαϊκή. Mε ενότητα, σύνεση και ρεαλισμό και προπαντός με τη δική μας δουλειά και προσπάθεια. Μέσα σε ένα σχετικά προστατευμένο περιβάλλον, το σταθερότερο, ειρηνικότερο και πιο ευημερούν που υπάρχει στον πλανήτη μας.
Σε έναν ιδανικό κόσμο θα δουλεύαμε όλοι 4 ώρες τη μέρα, θα βγάζαμε 3χιλιάδες ευρω και θα παίρναμε σύνταξη μετά από 15-20 χρόνια στα 45 μας. Αλλά δυστυχώς there’s no such thing as a free lunch on the planet.
Φυσικά η ανόητη και ανικανη διαπραγμάτευση των 5 μηνών επέτεινε την ανάγκη λήψης μέτρων πολλαπλάσιων από τα αρχικώς απαιτηθέντα (βλέπε μέτρα ύψους περίπου 1δις ευρώ του περίφημου email Χαρδούβελη). Έτσι φτάσαμε το ΝΑΙ να κοστολογείται 8 δις.
Δεν είμαι μαζόχας να θέλω να αυξηθεί το φπα στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13% ή στο 23%.
Αλλά το ΟΧΙ κοστολογείται με πολλά περισσότερα. Μάλλον, κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φθάσει ο λογαριασμός. Και δεν θα είναι αμιγώς οικονομικός, αλλά προσωπικός, εθνικός, γεωπολιτικός.
Πραγματικά, αναρωτιέμαι, και απάντηση δεν έχουμε πάρει από την Παρασκευή, τι θα συμβεί αν ο λαός ψηφίσει ΟΧΙ;
Δίνει λεφτά το ΟΧΙ; Πληρώνει δάνεια το ΟΧΙ; Πληρώνει μισθούς και συντάξεις; Καλύπτει κρατικές υποχρεώσεις;
Δεδομένο είναι ότι η χώρα θα βρεθεί απομονωμένη πολιτικά και οικονομικά. Χωρίς νέο δάνειο από τους εταίρους, ΔΝΤ και ΕΚΤ δεν πληρώνονται, οπότε χρεοκοπούμε και επίσημα.
Αποκλεισμένοι και από τις αγορές, χάνουμε κάθε πηγή χρηματοδότησης. Οι πιστωτές κάνοντας χρήση του αγγλικού δικαίου στο οποίο έχουν συναφθεί τα δάνειά μας, μπορούν να κατάσχουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού κράτους βρίσκεται εκτός συνόρων, ενώ οι υποχρεώσεις αποπληρωμής θα μας κυνηγούν για γενιές όπως κυνηγούσαν τον Γκορμπατσώφ οι υποχρεώσεις των δανείων του Τσάρου. Ένα τόσο αδύναμο κράτος που δεν παράγει τίποτα από μόνο του και δεν θα μπορεί να προμηθευτεί ούτε πετρέλαιο ούτε πυρομαχικά, είναι βούτυρο στο ψωμί κάθε εχθρού, ανατολικού ή βόρειου. Στο εσωτερικό, οι ελληνικές τράπεζες, εκτός ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος πλέον, καταρρέουν σε μία ώρα. Οι μέτοχοι θα δουν τις μετοχές τους να μηδενίζονται. Οι μικροκαταθέτες θωρητικά δεν θα πληγούν, αλλά φυσικά μην πιστεύετε ότι αν έχετε καταθέσεις κάτω από 100χιλ είστε διασφαλισμένοι. Δυστυχώς…
Σύντομα, το τσίρκο δεν θα έχει χρήματα, όχι μόνο για μισθούς και συντάξεις, αλλά ούτε και για βενζίνη των κρατικών αυτοκινήτων. Φυσικά, θα επιβάλει νέους εξοντωτικούς φόρους τους οποίους φυσικά και δεν θα εισπράξει, αφού σε τέτοιες περιστάσεις προφανώς κανείς δεν θα πληρώσει κανέναν φόρο. Αναγκαστικά θα εκδόσει ΙΟUs τα οποία κανένας δεν θα δέχεται, μέχρι να καταφέρουν να εκδώσουν δραχμούλες (γιατί και για αυτό χρειάζεται προετοιμασία, την οποία είναι παντελώς ανίκανοι να κάνουν γρήγορα και σωστά). Ο πληθωρισμός θα χτυπήσει κόκκινο. Σε μια χώρα με κατεστραμένη την παραγωγική μηχανή και χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα, το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί 70% σε δέκα μέρες, όποια και αν είναι η αρχική ισοτιμία. Σε λίγες μέρες θα αρχίσει να παρατηρείται μαζική έλλειψη τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων.​Η ανθρωπιστική κρίση, που τόσο συχνά πιπίλιζαν στο στόμα τους οι βουλευτές του Σύριζα, τότε θα εκδηλωθεί πραγματικά. Γιατί θα την έχουν προκαλέσει άμεσα αυτοί.
Sorry αλλά δεν κινδυνολογώ. Δυστυχώς έτσι θα γίνουν τα πράγματα, σε περίπτωση ΟΧΙ.
Μα, θα μου πείτε, αφού ο μέγιστος διαπραγματευτής άντρας πολλά βαρύς Νίκος Παππάς, δεξί χέρι του αρχηγού του 15μελούς, εγγυήθηκε (όπως είχε εγγυηθεί ο Γιάνης ότι δεν θα επιβαλλόνταν capital controls) ότι την Τρίτη μετά το δημοψήφισμα, θα ανοίξουν οι τράπεζες.
Εντελώς φιλικά, και για τον δικό σας προγραμματισμό, σας ενημερώνω ότι στην περίπτωση του ΝΑΙ, οι τράπεζες θα ανοίξουν περί τα μέσα Ιουλίου στην καλύτερη περίπτωση. Στην περίπτωση του ΟΧΙ, θα ανοίξουν το νωρίτερο Αύγουστο, αλλά με μία διαφορά : οι καταθέσεις θα έχουν μετατραπεί σε νέο νόμισμα. Αν θα λέγεται δραχμή, δεν το ξέρω. Πάντως δεν θα είναι σε ευρώ. A, επίσης οι τράπεζες δεν θα ανήκουν στο ΤΧΣ, αλλά θα έχουν περάσει στον ESM και θα έχουν στο μεταξύ χρεωκοπησει. Με το bail in οι ιδιώτες μετοχοι και οι ομολογιούχοι θα χάσουν τα χρήματά τους και πολύ πιθανό σειρά να πάρουν οι καταθέτες.
Δεν τα λέω για να τρομάξω, τα γράφω για να σας πω ότι για άλλη μια φορά μας λένε ψέματα οι σαλτιμπαγκοι που μας κυβερνούν και δεν καταλαβαίνουν σε τι περιπέτειες μας έχουν βάλει.
Μετά από όλα αυτά δεν χρειάζεται να σας πώ τι θα ψηφίσω. Αλλά δεν ενδιαφέρει κανέναν τι θα ψηφίσω εγώ, αλλά τι θα γίνει στη χώρα από την άλλη εβδομάδα και ποιές οι συνέπειες της μιας η άλλης επιλογής.
Αν κάποιος έχει άλλη άποψη, ας την πει και ας ανοίξει ένας εποικοδομητικός, ελπίζω, διάλογος. Πάντως δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάμε στο δημοψήφισμα αδιάβαστοι, χωρίς να έχουμε προιδεαστεί τι σημαίνει το ΝΑΙ και τι το ΟΧΙ και πως αυτό θα επηρεάσει τη ζωή μας για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Όσοι συμφωνείτε, διαδώστε το μήνυμα, κινητοποιηθείτε και κινητοποιήστε όσους θέλουν την Ελλάδα στην Ευρώπη. Ας ξεκινήσουμε από σήμερα ο καθένας μας την καμπάνια του ώστε να φέρει όσο περισσότερα ΝΑΙ στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής. Όποια κι αν είναι η πολιτική μας τοποθέτηση, αυτό χρωστάμε στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας που μεγαλώνουν μέσα στην κρίση, σε όλους αυτούς που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, στις νέες γενιές που θα έρθουν.
Πρέπει να ακουστεί και η δική μας φωνή, μακρυά από αυτό το σύμφυρμα των σταλινικών, αντιεξουσιαστών, ή ακροδεξιών που μας κυβερνά.
Συγγνώμη αν σας κούρασα (βέβαιο είναι αυτό).
ΥΓ1. Αν κάποιος ψηφίζει ΚΚΕ, και επιθυμεί έξοδο από Ευρώ, από Ευρωπαική Ένωση κλπ, παρότι δεν συμφωνώ, παραδέχομαι την συνέπειά του. Το πρόβλημα είναι με τον Σύριζα : θέλω και Ευρώπη και Ευρώ και υπερηφάνεια και αξιοπρέπεια και σκληρή διαπραγμάτευση, και ρήξη και νέο δάνειο, και υψηλές συντάξεις, και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μεγάλο δημόσιο τομέα και … και … Θέλω δλδ δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις. Θέλω να με δανείζεις αλλά να σε βρίζω. Απαιτήσεις καλομαθημένου πεντάχρονου…
ΥΓ2. όποιος είδε χτες την Ζωή στο ΣΚΑΙ, πήρε μια καλή γεύση από την φασιστερά που ευαγγελίζεται μέρος του Σύριζα. Ολοκληρωτισμός στη χειρότερη μορφή του…
ΥΓ3. ο Γιάνης σήμερα το τερμάτισε. Ανέβηκε στο ιντερνετ η είδηση :
Telegraph: Η Ελλάδα απειλεί να πάει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το Grexit – «Αρνούμαστε να βγούμε» λέει ο Βαρουφάκης
Ο άνθρωπος έχει εμφανως – δια γυμνού οφθαλμού- μειωμένο καταλογισμό. Ηλίθιε, δεν θα μας βγάλει κανείς. Μόνοι μας θα βγούμε, αναγκαστικά. Ή μάλλον : Εγκληματία, προδότη, εσείς θα μας έχετε βγάλει, κατά λάθος ή με δόλο, με τα καμώματά σας…
Οι ξένοι πάντως θα έχουν κατουρηθεί στα γέλια με το άκουσμα της είδησης…
ΥΓ4. Όποιος περίμενε Αρμαγεδδώνα, στο ανοιγμα των αγορών, που θα υποχρέωνε τους ξενους να το ξανασκεφτούν και να επιστρέψουν με καλύτερη πρόταση, ήδη διαψεύσθηκαν. Μείον 3 έως 4% χτες ο DAX και ο CAC, -0,5% σήμερα. Πολύ διαχειρίσιμη πτώση. Στην Αμερική ήδη σήμερα γύρισαν σε θετικό πρόσημο. Εν ολίγοις, οι αγορές τα έκαναν πάνω τους…
ΥΓ5. Μακάααααααααρι να διαψευσθώ σε όλα τα παραπάνω. Προσεύχομαι να γίνουν τα πράγματα διαφορετικά και οι εκτιμήσεις μου να αποδειχθούν άστοχες. Αν όμως το δημοψήφισμα δεν αποσυρθεί και δεν γίνει κάποιου είδους συμφωνία αυτήν την εβδομάδα (πράγμα που συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες), φοβάμαι ότι δεν θα πέσω έξω…

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube