Weather Icon

Η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης ανακοίνωσε την «απελευθέρωση» του Άντεν

Η εξόριστη κυβέρνηση της Υεμένης ανακοίνωσε την «απελευθέρωση» του Άντεν

REUTERS/STRINGER
Το Άντεν υπήρξε εστία μαχών αφότου οι Χούδι άρχισαν να πολιορκούν την πόλη τον Μάρτιο, όταν ήταν η έδρα της κυβέρνησης, η οποία κατέφυγε στη συνέχεια στη Σαουδική Αραβία.
Ο αντιπρόεδρος της εξόριστης κυβέρνησης της Υεμένης, από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ανακοίνωσε ότι η πόλη-λιμάνι Άντεν, στο νότιο τμήμα της χώρας, βρίσκεται τώρα υπό τον έλεγχο φιλοκυβερνητικών μαχητών, έπειτα από ημέρες μαχών με τους ιρανόφιλους αντάρτες Χούδι.

Κάτοικοι και ντόπιοι μαχητές δήλωσαν ότι συγκρούσεις χαμηλής έντασης συνεχίζονται στην επαρχία Ταουάχι στα δυτικά της πόλης για την εκδίωξη των σιιτών Χούδι από ένα από τα τελευταία τους οχυρά.
«Συγχαίρουμε τον λαό του Άντεν και τη Δημοκρατία της Υεμένης ως σύνολο για αυτό που επιτεύχθηκε τις τελευταίες δύο ημέρες. Η κυβέρνηση ανακοινώνει την απελευθέρωση της επαρχίας Άντεν», ανέφερε ο Χάλεντ Μπαχάχ, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.
Το Άντεν υπήρξε εστία μαχών αφότου οι Χούδι άρχισαν να πολιορκούν την πόλη τον Μάρτιο, όταν ήταν η έδρα της κυβέρνησης, η οποία κατέφυγε στη συνέχεια στη Σαουδική Αραβία.
Κάποτε ένα από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια στον κόσμο, το Άντεν βρίσκεται κοντά στη ναυτιλιακή γραμμή Μπαμπ Αλ Μαντάμπ, μεγάλη ενεργειακή πύλη για την Ευρώπη, την Ασία και τις ΗΠΑ μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ.
Οι σιίτες μουσουλμάνοι Χούτι κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά τον Σεπτέμβριο και προωθήθηκαν προς τη νότια και ανατολική Υεμένη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σε αυτό που υποστηρίζουν πως είναι μία επανάσταση εναντίον μίας διεφθαρμένης κυβέρνησης και των σκληροπυρηνικών σουνιτών μουσουλμάνων μαχητών.
Τουλάχιστον 3.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών, τις οποίες άρχισε να εξαπολύει πριν από τρεις μήνες ο αραβικός συνασπισμός εννέα χωρών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και ενός εμφυλίου πολέμου, ενώ περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε σύνολο 25 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν ανάγκη από κάποιας μορφής ανθρωπιστική βοήθεια.
Ο Άλι Αλ Αχμέντι, εκπρόσωπος των ντόπιων μαχητών στο Άντεν, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι δεκάδες μαχητές Χούδι παραδόθηκαν στους μαχητές του, καθώς έχασαν έδαφος.
Η προώθηση άρχισε στις 14 Ιουλίου, όταν ντόπιοι μαχητές κατέλαβαν το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, την επόμενη ημέρα το κυριότερο λιμάνι και στη συνέχεια τη μία περιοχή μετά την άλλη.
Μαχητές σημείωσαν προωθούνται προς την αεροπορική βάση Άναντ 60 χλμ. βόρεια του Άντεν, με υποστήριξη από αεροπορικά πλήγματα.
Ωστόσο, κατά τη μουσουλμανική γιορτή Έιντ, τρόφιμα και βασικές προμήθειες έχουν αποκλειστεί σε σημεία ελέγχου των Χούδι στα περίχωρα της πόλης, δήλωσαν κάτοικοι.
Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube