REAL TIME |

Weather Icon
Ιαπωνία , Ρωσία 24 Ιουλίου 2015

Ο πρωθυπουργός δεν χρειάζεται συστάσεις για την επίσκεψή του στις Κουρίλες νήσους, δηλώνει η εκπρόσωπος του Μεντβέντεφ

Ο πρωθυπουργός δεν χρειάζεται συστάσεις για την επίσκεψή του στις Κουρίλες νήσους, δηλώνει η εκπρόσωπος του Μεντβέντεφ
Ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ «είναι σε θέση να καθορίζει τις διεθνείς επισκέψεις και τα ταξίδια του και δεν χρειάζεται συστάσεις από το εξωτερικό»: Αυτό δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS η εκπρόσωπος τύπου του Μεντβέντεφ,Νατάλια Τιμάκοβα, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις Κουρίλες Νήσους και την αξίωση του Τόκιο να ακυρώσει το ταξίδι.

Σε δηλώσεις του ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Φούμιο Κισίντα τόνισε πως μια μια επίσκεψη του ρώσου πρωθυπουργού στις Κουρίλες Νήσους θα ήταν προκλητική απέναντι στο συναίσθημα των ιαπώνων πολιτών και ζήτησε μέσω της ιαπωνικης πρεσβείας στηΜόσχα την ακύρωση του ταξιδιού.

Ο ρώσος πρωθυπουργός ωστόσο δεν σχεδιάζει να ματαιώσει την επίσκεψή του στα νησιά. Αλλωστε ήταν ο ίδιος που επισκέφθηκε τις Κουρίλες Νήσους τον Νοέμβριο του 2010 κατά τη διάρκεια της προεδρικής θητείας του, καθώς μέχρι τότε, οι ρώσοι ηγέτεςδεν είχαν επισκεφθεί τα επίμαχα νησιά. 
Τα 56 νησιά των Κουρίλων είναι υπό ρωσική κυριαρχία. Ωστόσο το Τόκιο διεκδικεί τέσσερα από τα νησιά τα οποία αποκαλεί Βόρεια Εδάφη. Τα νησιά αυτά προσαρτήθηκαν από τους Σοβιετικούς στις 18 Αυγούστου του 1945, τρεις ημέρες μετά την παράδοση της Ιαπωνίας. Το θέμα των Κουρίλων αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών, και εμποδίζει εδώ και 65 χρόνια την υπογραφή συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα σε Ρωσία και Ιαπωνία. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις άρχισαν μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991 και ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Πριν να ξεσπάσει η κρίση στην Ουκρανία, μία λύση για την κυριότητα των Κουρίλων Νήσων/Βορείων Εδαφών ήταν ορατή. Η διαφορά επικεντρώνεται σε τέσσερα νησιά, το Κουνασίρι/Κουρνασίρ, το Χαμπομάϊ, το Σικοτάν και το Ετοροφού/Ιτουρούπ, που βρίσκονται στην Οχοτσκική θάλασσα, τα οποία σήμερα διοικούνται από τη Ρωσία. Για πρώτη φορά μετά από 60 χρόνια, οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφωνούν σε ένα βασικό σημείο: η επίλυση του θέματος θα απαιτήσει αμοιβαίες παραχωρήσεις σε θέσεις που έχουν παραμείνει οι ίδιες για πολλά χρόνια και που τις έχουν υπερασπιστεί με σθένος. Οι ηγέτες στο Τόκιο και στη Μόσχα έχουν κατά καιρούς θεωρήσει τις παραχωρήσεις ως ισοδύναμο της προδοσίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube