Weather Icon

Βερολίνο: Δυσπιστία και χλεύη για την Αθήνα

Βερολίνο: Δυσπιστία και χλεύη για την Αθήνα
Χειλάς Νίκος 
Οι Χριστιανοδημοκράτες φοβούνται μια ευρωπαϊκή Βενεζουέλα

Βερολίνο, Ανταπόκριση

Μετά την ταπείνωση της Αθήνας, η δυσπιστία απέναντί της. Τα  «γεράκια» των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών συνεχίζουν να αμφισβητούν την ειλικρίνεια του Αλέξη Τσίπρα και ζητούν να μην γίνουν αποδεκτές οι τελευταίες προτάσεις του. «Το ερώτημα είναι, πόσο αξιόπιστες είναι αυτές οι προτάσεις;» αναρωτήθηκε το πρωί της Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας τους Ραλφ Μπρινκχάους. «Στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής καταδίκαζε αυτό που προτείνει τώρα» είπε. «Το ερώτημα είναι λοιπόν: Θα εφαρμόσει τις προτάσεις του, ακόμα και αν αυτές ψηφιστούν από την ελληνική Βουλή, ή θα μείνει μόνο στα λόγια;»

Παρόμοια ήταν η αντίδραση και ενός δεύτερου αντιπροέδρου της ίδιας ομάδας, του Χανς-Πέτερ Φρίντριχ. Η ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, „εξαπατά ή το λαό της, ή για μια άλλη φορά εμάς».

Στους «δύσπιστους» ανήκει και ο πρώην πρόεδρος της Ευρωβουλής και νυν πρόεδρος του επιστηνομικού ιδρύματος των Χριστιανοδημοκρατών Konrad Adenauer Stiftung Ηανς-Γκερτ Πέτερινγκ. «Δεν ξέρουμε που το πάει ο Τσίπρας» είπε. «Θέλει κάτι όπως αυτό στη Βενεζουέλα του Σαβέζ, έναν λαϊκισμό, μια αυταρχική εξέλιξη, η οποί στο τέλος θα οδηγήσει όχι μόνο την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια εντελώς δύσκολη κατάσταση…;» Αν συνεχίσει έτσι, πρόσθεσε, το τίμημα για την Ελλάδα θα είναι η δημοκρατική και οικονομική της κατάπτωση.
Σε ορισμένα ρεπορτάζ του τύπου αποτυπώνεται αντίθετα μια συγκρατημένη , αλλά ευχάριστη έκπληξη για τη στροφή της Αθήνας. Οι προτάσεις της «είναι σήμα αποφασιστικότητας» γράφει η «Welt», «Η Ελλάδα μπορεί όντως ακόμα να σωθεί» προσθέτει η «Süddeutsche Zeitung». Από την άλλη όμως το «Handelsblatt» αναρωτιέται, αν οι προτάσεις της Αθήνας είναι «πάλι μόνο τακτική, ή πραγματικό βήμα προς την κατεύθυνση της συμφωνίας».
Και μόνο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκει την ευκαιρία κατάλληλη για ειρωνείες. Μιλώντας την Τετάρτη σε συμπόσιο της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Bundesbank στη Φρανκφούρτη, ο γερμανός υπουργός οικονομικών υπενθύμισε μια παλιά στιχομυθία του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιού, που τάσσεται κατά του grexit, και στον οποίο πρότεινε χαριτολογώντας, να αναλάβει ο ίδιος την χρηματοδότηση της Ελλάδας – με δολάρια, όχι με ευρώ.
Στην ταπείνωση και τη δυσπιστία προστίθεται και η χλεύη. Και αυτή, αν κρίνει κανείς από τη γενικότερη στάση των χριστιανοδημοκρατών πολιτικών έναντι του κ.Τσίπρα, θα πάρει πιο έντονες μορφές το επόμενο διάστημα.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube