Ουκρανία 24 Ιουλίου 2015

Κίεβο: Αρνείται την είσοδο στους Γάλλους βουλευτές από την Κριμαία

Την πρόθεση να απαγορεύσει την είσοδο στους Γάλλους βουλευτές που επισκέπτονται την Κριμαία αυτή την εβδομάδα, εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας, το οποίο χαρακτήρισε το ταξίδι αυτό ως «ανεύθυνο βήμα».
«Η Ουκρανία θα ανταποκριθεί σε τυχόν παραβιάσεις της τάξης. Οι παραβάτες θα υπόκεινται σε περιορισμούς που προβλέπονται από την ουκρανική νομοθεσία, ιδίως την απαγόρευση της εισόδου στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών. 
Οι Ουκρανοί διπλωμάτες επεσήμαναν το γεγονός ότι «ένα τέτοιο ταξίδι δεν έχει συντονιστεί με την ουκρανική πλευρά», προσθέτοντας ότι το υπουργείο θεωρεί την επίσκεψη των βουλευτών γαλλική «ένα ανεύθυνο βήμα που επιδεικνύει έλλειψη σεβασμού τους για την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας».
Η αποστολή της γαλλικής βουλής φτάνει στην Κριμαία για διήμερη επίσκεψη από σήμερα 23 Ιουλίου. Η αποστολή περιλαμβάνει περισσότερα από 10 μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, οι Γάλλοι βουλευτές αναμένεται να συναντηθούν με τον ηγέτη της Κριμαίας, Σεργκέι Αξιόνοφ και τον πρόεδρο του Κρατικού Συμβουλίου της Κριμαίας, Βλαντιμίρ Κονσταντίνοφ.
Ο εκπρόσωπος της εθνικής Εθνοσυνέλευσης, Τιερί Μαριάνι, ο οποίος ηγείται της γαλλικής αντιπροσωπείας, δήλωσε στη ρωσική εφημερίδα Kommersant την Τρίτη ότι οι βουλευτές δεν είχαν συμβουλευθεί πριν το ταξίδι τις ουκρανικές αρχές. «Οι Γάλλοι βουλευτές είναι ελεύθεροι πάρουν τις δικές τους αποφάσεις», δήλωσε ο Μαριάνι.
Η Κριμαία, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ρωσικής εθνικότητας, αρνήθηκε να αναγνωρίσει την νομιμοποίηση των ουκρανικών αρχών που ήρθαν στην εξουσία κατά τη διάρκεια ενός πραξικοπήματος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2014.
Στα μέσα Μαρτίου του περασμένου έτους, η Κριμαία επανενώθηκε με την Ρωσία μετά από δημοψήφισμα. Περισσότερο από το 82% του εκλογικού σώματος έλαβε μέρος στην ψηφοφορία. Πάνω από το 96% υποστήριξε τον διαχωρισμό από την Ουκρανία και τάχθηκε υπέρ της επανένωσης με τη Ρωσία.
Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος γιορτάστηκαν από πολλούς κατοίκους της Κριμαίας, αλλά η ψηφοφορία επικρίθηκε ευρέως από τους δυτικούς ηγέτες και τα Ηνωμένα Έθνη.
Στη Σοβιετική Ένωση, η Κριμαία ήταν τμήμα της Ρωσίας μέχρι το 1954, όταν ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Νικίτα Χρουστσόφ μετέφερε την περιοχή της Κριμαίας, μαζί με την Σεβαστούπολη, στην αρμοδιότητα της Ουκρανίας για τεχνικούς λόγους.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube