Ουκρανία , Ρωσία 9 Ιουνίου 2015

Νέες μάχες στο Ντονμπάς – Σύνοδος Κορυφής του G7 στη Γερμανία

Ύστερα από τις μάχες στη Μάρινκα, η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ανακοίνωσε το θάνατο 21 ατόμων και τον τραυματισμό 124. Πηγή: Reuters
Την περασμένη Τρίτη, η κατάσταση στο Ντονμπάς επιδεινώθηκε αισθητά. Στην περιοχή Μάρινκα, η οποία βρίσκεται κοντά στο Ντονέτσκ, έγιναν σκληρές μάχες με τη χρήση βαρέων όπλων. Απαντες θεωρούν ότι απειλούνται τα συμφωνηθέντα στο Μινσκ.

Οι εχθροπραξίες της 3ης Ιουνίου στη Μάρινκα, μια πόλη ακριβώς δίπλα από το Ντονέτσκ, ήταν οι σοβαρότερες από τον περασμένο Φεβρουάριο, από την περίοδο των μαχών στην περιοχή του Ντεμπάλτσεβο. Παρά τη διακοπή των εκτεταμένων στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ντονμπάς, αναλυτές δεν αποκλείουν ότι το νέο ξέσπασμα των συγκρούσεων πιθανόν να οδηγήσει στην κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας.
Ύστερα από τις μάχες στη Μάρινκα, η αυτοανακηρυχθείσα Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ ανακοίνωσε το θάνατο 21 ατόμων και τον τραυματισμό 124. Υπάρχουν θύματα και μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, 5 νεκροί και 38 τραυματίες. Η ουκρανική πλευρά ανέφερε ότι οι απώλειες του στρατού της ήταν 5 νεκροί και 40 τραυματίες. Οι δυο πλευρές επέρριψαν τις ευθύνες η μια στην άλλη για την έναρξη των εχθροπραξιών. Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονέτσκ πραγματοποίησαν ευρείας κλίμακας επίθεση στη Μάρινκα, η οποία ωστόσο στάθηκε δυνατό να ανακοπεί, αναγκάζοντας τους επιτιθέμενους να υποχωρήσουν.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας, οι ουκρανοί στρατιωτικοί αρχικά εγκατέλειψαν εκούσια την πόλη, την οποία κατέλαβαν οι δυνάμεις των αυτονομιστών. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Βλαντισλάβ Μπριγκ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις της πολιτοφυλακής στη Μάρινκα ήταν «ένα μέτρο για την αποτροπή των βομβαρδισμών εναντίον του Ντονέτσκ», οι οποίοι πραγματοποιούνταν συστηματικά το τελευταίο διάστημα από τη συγκεκριμένη περιοχή.

«Συσσωρευμένη κλιμάκωση»

Το Κίεβο ζητάει να μπουν ξένες δυνάμεις

Την επομένη των μαχών στη Μάρινκα, η ουκρανική Βουλή ενέκρινε το νόμο για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Σύμφωνα με αυτόν, η ξένη στρατιωτική παρουσία μπορεί να βρεθεί στην Ουκρανία κατόπιν αιτήματος της ηγεσίας της «για τη διεξαγωγή στο έδαφός της διεθνούς επιχείρησης υποστήριξης της ειρήνης και ασφάλειας, σύμφωνα με απόφαση του ΟΗΕ ή της ΕΕ».
Ρώσοι ειδικοί χαρακτηρίζουν τα τεκταινόμενα ως προβοκάτσια της ουκρανικής πλευράς. Σύμφωνα με τον Αλεξέι Φενένκο, συνεργάτη του Ινστιτούτου προβλημάτων της διεθνούς ασφάλειας, της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, τα γεγονότα αυτά εντάσσονται στη συνολική λογική των σημερινών πολιτικών διεργασιών στην Ουκρανία. Βασική ιδιαιτερότητα της πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή, είναι η «επισφαλής θέση» στην οποία έχει περιέλθει ο πρόεδρος Πιότρ Ποροσένκο. Όπως ανέφερε ο ειδικός στη RBTH, «ο Ποροσένκο κατανοεί ότι ένας νέος πόλεμος θα οδηγήσει σε ήττα του, γι’ αυτό κι επέλεξε -όπως και την προηγούμενη φορά- την ίδια τακτική, δηλαδή, τη χαμηλής ισχύος ανταλλαγή πυρών, προκειμένου να δείξει στους δικούς του ότι ο πόλεμος συνεχίζεται. Οι δυνάμεις του όμως, δεν πρόκειται να διεξάγουν μεγάλης κλίμακας πολεμικές επιχειρήσεις».
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Φενένκο, η τακτική αυτή οδηγεί πέρα από τα προκαθορισμένα όρια. Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει «συσσωρευμένη κλιμάκωση», όπως στην περίπτωση του Ντεμπάλτσεβο, μετά τις συμφωνίες του Μινσκ. Το ίδιο λοιπόν, πάει να συμβεί και τώρα. Ο ειδικός δεν αποκλείει ότι η τωρινή έξαρση των εχθροπραξιών δεν θα περιοριστεί στα γεγονότα στη Μάρινκα, παρ’ όλα αυτά όμως δεν αναμένει επανέναρξη ενός ολοκληρωτικού πολέμου. Θα πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για ακόμη επιχείρηση τοπικού χαρακτήρα, η οποία θα καταλήξει σε ακόμη μια ήττα του ουκρανικού στρατού και στην υπογραφή μιας τρίτης συμφωνίας στο Μινσκ.

Επιθετική αναγνώριση

Όπως εκτιμά ο διευθυντής του Κέντρου στρατηγικών συγκυριών, Ιβάν Κονοβάλοφ, οι μάχες στη Μάρινκα μοιάζουν με προσπάθεια επιθετικής αναγνωριστικής επιχείρησης από την πλευρά των ΕΔ της Ουκρανίας, με την πραγματοποίηση προβοκάτσιας αρχικά, και ακολούθως την εγκατάλειψη της πόλης. Ο αναλυτής ανέφερε στη RBTH ότι η ενέργεια αυτή είχε ως στόχο να σφυγμομετρήσει τις αντιδράσεις των ξένων εμπλεκομένων δυνάμεων σε αυτή τη διαδικασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατιωτική διάσταση του συγκεκριμένου συμβάντος έχει αποκλειστικά πολιτική σκοπιμότητα. Αναφερόμενος στο μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας, ο Κονοβάλοφ τόνισε ότι η διατήρηση του στάτους κβο εξαρτάται από το αν αυτοί που μετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία θα πείσουν το Κίεβο να τηρήσει τα όσα συμφωνήθηκαν στο Μινσκ. Σε αντίθετη περίπτωση, θα εξακολουθήσει να υφίσταται σημαντική πιθανότητα επιδείνωσης.
Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εθνική άμυνα», Ίγκορ Κοροτσένκο, σε δηλώσεις του στη RBTH χαρακτήρισε τα γεγονότα στη Μάρινκα προβοκάτσια της ουκρανικής πλευράς, η οποία έχει ως στόχο να ωθήσει τους αυτονομιστές σε επιθετικές ενέργειες. Κατά τον ίδιο, αυτό συμβαίνει ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G7, προκειμένου να κατηγορηθεί η Ρωσία για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Ουκρανία. Παράλληλα, ο αναλυτής θεωρεί ότι η επιθυμία των αυτονομιστών να απομακρύνουν το μέτωπο των εχθροπραξιών ώστε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στο Ντονέτσκ, είναι απόλυτα δικαιολογημένη.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube