Weather Icon
Γενικά θέματα , Ελλάδα 27 Ιουνίου 2015

Εδιωξαν τον Βαρουφάκη από το Eurogroup και συζητούν Plan B! – «Οχι» στο αίτημα για παράταση

ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ

Εδιωξαν τον Βαρουφάκη από το Eurogroup και συζητούν Plan B! - «Οχι» στο αίτημα για παράταση

Η συνεδρίαση του Eurogroup αποδέχθηκε την πρόταση του Euroworking Group και απέρριψε την παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το δημοψήφισμα που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το χθεσινό διάγγελμά του απορρίφθηκε.
Το πρακτορείο Dow Jones επιβεβαίωσε ότι δεν έγινε δεκτή η παράταση ενός μηνός που ζήτησε η Ελλάδας ενώ λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε και από τον Γ. Βαρουφάκη και Γ. Ντάισελμπλουμ.
Ομως η ψυχρολουσία για την Ελλάδα δεν ήταν μόνο αυτή. H συνεδρίαση ολοκληρώθηκε μετά τις 5.30 το απόγευμα, έγινε διακοπή ώστε να κάνει δηλώσεις ο Γ. Ντάισλεμπλουμ και στη συνέχεια ξεκίνησε νέα συνεδρίαση μόνο με τους 18 υπουργούς και χωρίς την παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη.  Την είδηση μετέδωσε και η γερμανική τηλεόραση, λέγοντας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί πλέον χωρίς το Γ. Βαρουφάκη με αντικείμενο το Plan B, τη θωράκιση δηλαδή της ευρωζώνης απέναντι σε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Εδιωξαν τον Βαρουφάκη από το Eurogroup και συζητούν Plan B! - «Οχι» στο αίτημα για παράταση
Η κοινή δήλωση του Eurogroup, χωρίς την υπογραφή Βαρουφάκη, έχει ως εξής:
«Από τη συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου του Eurogroup για την παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, εντατικές διαπραγματεύσεις διεξήχθησαν μεταξύ Θεσμών και ελληνικών αρχών για να ολοκληρωθεί επιτυχώς η αξιολόγηση. Δεδομένου του παρατεταμένου αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις και την επείγουσα κατάσταση, οι Θεσμοί υπέβαλαν μια συνολική πρόταση που είχε προϋποθέσεις κάνοντας χρήση της ελαστικότητας.
Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα και την πλήρη στήριξη του Eurogroup, αυτή η πρόταση απορρίφθηκε από τις ελληνικές αρχές, διακόπτοντας μονομερώς τις διαπραγματεύσεις στις 26 Ιανουαρίου.
Το Eurogroup ακυρώνει τη χρηματοδοτική στήριξη προς την Ελλάδα των τελευταίων ετών. Το Eurogroup ήταν ανοιχτό ως την τελευταία στιγμή για να στηρίξει περαιτέρω τον ελληνικό λαό προς ένα συνεχές πρόγραμμα προσανατολισμένο στην ανάπτυξη.
Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη του την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να θέσει την πρόταση σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, δηλαδή μετά τη λήξη του υφιστάμενου προγράμματος. Η τρέχουσα χρηματοοικονομική βοήθεια με την Ελλάδα θα λήξει στις 30 Ιουνίου του 2015, καθώς επίσης όλες οι συμφωνίες που σχετίζονται με το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει τη μεταφορά από τις χώρες της ευρωζώνης των SMPs και των κερδών μέσω ΑNFA.
Οι αρχές της ευρωζώνης είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη».
Νωρίτερα tweet απο τον Peter Spiegel ανέφερε: «Ενημερώνομαι ότι η διακοπή του Eurogroup θα είναι σύντομη με τους 18 να συνεδριάζουν εκ νέου χωρίς όμως την ελληνική αντιπροσωπεία».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι ξεκινά ένα άτυπο Eurogroup χωρίς ελληνική αντιπροσώπευση με βασικό αντικείμενο συζήτησης τα μέτρα που θα ληφθούν από εδώ και στο εξής στην ευρωζώνη ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα εξαιτίας των συνεπειών που θα έχει στην Ελλάδα η λήξη του προγράμματος.
Ο δε κ. Βαρουφάκης «κάρφωσε» τον πρόεδρο της Ευρωομάδας καθώς είπε ότι πρόκειται για μια απόφαση του ίδιου να εκδιωχθεί η Ελλάδα από το Eurogroup ενώ μίλησε για στίγμα στην ΕΕ το γεγονός ότι η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της συζήτησης έγινε με 18-1, χωρίς δηλαδή να αποδεχθεί η Ελλάδα να υπογράψει.
Πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη αφού δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι σκέφτονται να προχωρήσουν στο plan B, την επόμενη ημέρα δηλαδή για την Ελλάδα όταν θα μείνει χωρίς πρόγραμμα. Ενα πλάνο το οποίο περιλαμβάνει περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα ώστε να προστατευτεί ο ελληνικός λαός.
Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά αφήνει τη χώρα μας στον «αέρα» από την Τρίτη 30η Ιουνίου που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Και βεβαίως η ΕΚΤ δεν μπορεί να καλύψει τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, γεγονός που θα φέρει πιο κοντά το ενδεχόμενο περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων.
Οπως έγινε γνωστό από τις Βρυξέλλες, οι θεσμοί αποσύρουν την πρόταση που είχαν θέσει στο Eurogroup αφήνοντας χωρίς περιεχόμενο το δημοψήφισμα.
Αλλη διάσταση
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, την ώρα που ανακοινωνόταν το δημοψήφισμα στις Βρυξέλλες συζητούσαν βελτιωτικό κείμενο συμφωνίας. Φαίνεται ότι οι Θεσμοί είχαν σκοπό να κάνουν κι άλλες υποχωρήσεις για να υπάρξει σύγκλιση με την Αθήνα, όμως, το διάγγελμα Τσίπρα έκλεισε την πόρτα των διαπραγματεύσεων, όπως δήλωναν άλλωστε ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ στο Eurogroup συζητήθηκαν τρεις επιλογές για την κατάσταση στην Ελλάδα.
1) Να «πατήσει» η ΕΕ το κουμπί stop και να αποσυρθούν όλες οι υπάρχουσες προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και η πρόταση για παράταση της προθεσμίας για τη λήξη του δεύτερου προγράμματος χωρίς ωστόσο να παρέχει περισσότερη οικονομική ρευστότητα.
2) Η ΕΕ μπορεί να αποφασίσει να επιμείνει στην τελευταία πρόταση που κατατέθηκε προς την Ελλάδα, η οποία εμπεριείχε σύμφωνα με τους δανειστές συμβιβαστική μορφή σχετικά με τους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας, η οποία όμως διατηρεί τις “κόκκινες γραμμές” των πιστωτών για τις συντάξεις και του ΦΠΑ.
3) Τέλος, η ΕΕ μπορεί να αποφασίσει να δώσει την ευκαιρία στον Γιάνη Βαρουφάκη να παρουσιάσει μια τελευταία πρόταση, η οποία να περιέχει συμβιβασμούς στον ΦΠΑ και ειδική αντιμετώπιση για τα ελληνικά νησιά, τα οποία αποτελούν το βαρόμετρο της τουριστικής βιομηχανίας. Στη συνέχεια να καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα και να προσπαθήσει να εξασφαλίσει μια βιαστική συμφωνία.
Ημερησία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube