Διαβήματα κυπριακής κυβέρνησης προς Μπαν Γκι Μουν – Διόρισε βοηθό του Τούρκο

Διαβήματα κυπριακής κυβέρνησης προς Μπαν Γκι Μουν – Διόρισε βοηθό του Τούρκο

Ενισχύεται η τουρκική παρουσία στην Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών. Ο Γενικός Γραμματέας Μπαν Γκι Μουν διόρισε ως βοηθό του, τον τούρκο διπλωμάτη Λεβέντ Μπιλμάν, πρώην εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών. Τα διαβήματα της Λευκωσίας και η συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με την Αμερικανίδα Υφυπουργό εξωτερικών Αμάντα Σλότ

Προβληματισμό και ανησυχία σε Λευκωσία και Αθήνα προκαλεί ενός σκληροπυρηνικού τούρκου διπλωμάτη στην θέση του βοηθού Γενικού Γραμματέα αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις. 
Πρόκειται για τον Λεβέντ Μπιλμπάν ο οποίος διετέλεσε μάλιστα και εκπρόσωπος τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. 
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή η Λευκωσία έχει ήδη προβεί σε έντονα διαβήματα προς την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών η οποία από πλευράς της διαβεβαιώνει πως ο τούρκος Διπλωμάτης δεν θα ασχολείται με το Κυπριακό. Αυτό όπως σημειώνει θα παραμείνει στην αποκλειστική ευθύνη του Γενικού Γραμματέα, του Συμβούλου του Έσπεν Μπάρθ ‘Ειντε και του Βοηθού Γενικού Γραμματέα αρμόδιου για πολιτικές υποθέσεις Τζέφρυ Φέλτμαν. 
Σημειώνεται ότι ο κος Μπιλμπάν αντικαθιστά την Καναδή Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία διετέλεσε για ένα περίπου χρόνο ειδική Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. στην Κύπρο. 
Στις ανάγκη και η Τουρκία να συνδράμει ενεργά στις προσπάθειες για μια ειρηνική και οριστική λύση του κυπριακού αναφέρθηκε εκ νέου σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 
Σε χαιρετισμό του στην ετήσια γενικής συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ, ο πρόεδρος αναφέρθηκε στις προοπτικές που δημιουργούνται για την δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους, το οποίο θα διασφαλίζει την εφαρμογή και του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στον χαιρετισμό του είπε «και θέλω να ελπίζω και από πλευράς Τουρκίας να υπάρξει συνδρομή – να αποκατασταθεί και η εμπιστοσύνη που μέχρι σήμερα είναι κλονισμένη απέναντι στην κατοχική δύναμη – επιτέλους να γίνει κατορθωτή και η απαλλαγή μας από τα κατοχικά στρατεύματα, και η μη ανάγκη ύπαρξης σημείων ελέγχου, αλλά να υπάρχει ελεύθερη διακίνηση. Ενώ την ίδια ώρα μέσα από τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιτέλους να δώσουμε προοπτική και μέλλον και ιδιαίτερα να διασώσουμε τον Κυπριακό Ελληνισμό όπως επίσης και τους Τουρκοκύπριους.» 
Νωρίτερα ο πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε στο γραφείο του την Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αμάντα Σλόατ, την οποία και ενημέρωσε για τις εξελίξεις στις συνομιλίες. 



Από πλευράς της η Αμερικανίδα Υφυπουργός μετέφερε στην Λευκωσία την αισιοδοξία αλλά και την ετοιμότητα της Ουάσιγκτον να βοηθήσει στην υπο εξέλιξη διαδικασία. 



Η κα. Σλοτ είπε ότι «Είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την επανέναρξη των συνομιλιών. Είμαστε έτοιμοι να πράξουμε ότι μπορούμε στις ΗΠΑ για να τις υποστηρίξουμε. Είναι φανερό ότι «υπάρχει ένα πολύ θετικό κλίμα, μεγάλη αισιοδοξία και εμείς στις ΗΠΑ το μοιραζόμαστε αυτό.» 
Εντωμεταξύ οι διαπραγματευτών των δύο πλευρών Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, άρχισαν το πρωί την προετοιμασία του εγγράφου εργασίας για την συνδυασμένη διαπραγμάτευση των κεφαλαίων που θα τεθούν πρώτα στο τραπέζι των συνομιλιών κατά την επόμενη συνάντηση Αναστασιάδη Ακιντζί, στις 29 του μηνός. Της Διακυβέρνησης, του εδαφικού και του περιουσιακού. 
Σε τηλεοπτική συνέντευξη του ο Τ/Κ Διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί, δήλωσε μεν ικανοποιημένος από την καταγραφή των συγκλίσεων, ξεκαθάρισε δε πως επρόκειτο για μία φωτογραφική καταγραφή της κατάστασης και πως μέχρι στιγμής δεν έχουν μπει στα δύσκολα ζητήματα. 
Επανέλαβε παράλληλα πως το θέμα των Βαρωσίων δεν αποτελεί προτεραιότητα και πως οι ηγέτες ανακοίνωσαν ότι επιθυμούν περισσότερο κάποια πρακτικά ΜΟΕ.
ant1iwo 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube